//Bukik a szlovén kormány?
Zdravko Počivalšek #moszkvater

Bukik a szlovén kormány?

MEGOSZTÁS

Még két hónap sem telt el a nemzeti konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezette kormánykoalíció hatalomra kerülésétől, máris a megbuktatására készül négy baloldali-liberális ellenzéki párt.

Gyetvai Mária írása a #moszkvater.com számára

Zdravko Počivalšek #moszkvater
Zdravko Počivalšek
Fotó:EUROPRESS/Jure Makovec/AFP

A Janez Janša vezette kormány gazdasági minisztere ellen május 4-én a koronavírus-járvány során beszerzett védőeszközök kapcsán az átláthatóság hiánya és korrupció gyanúja miatt interpelláltak. Zdravko Počivalšek szemére hányják, hogy indokolatlanul drágán vásárolt, és a Siriusmed R30 lélegeztető gépek, amelyeket a kormányhoz közel álló GenePlanet cégen keresztül rendelt meg, koronavírusos betegek kezelésére alkalmatlanok.

„A magas összeg és az ügylet súlya az egész kormány felelősségét felveti, nyilatkozta a „négyesfogat” egyik tagja, a kommunista Baloldal (Levica) képviselője, ezért a legkevesebb, ami elvárható tőle, hogy mondjon le”

A gazdasági miniszter arra hivatkozik, hogy a járvány soha nem látott nehézségek elé állította az alighogy hivatalba lépett kormányt. Kezdetben a hirtelen támadt hatalmas kereslet miatt ugyanis nagy nehézségekbe ütközött a szóban forgó eszközök beszerzése. Az ügylet lebonyolításában a legfontosabb szempont számára és a többi közreműködő számára a gyorsaság volt.  Janez Janša SDS-elnök és kormányfő bizalmáról biztosította a meggyanúsított miniszterét.

Az ügyet – a szokott módon – a média, ezúttal a közszolgálati televízió robbantotta ki, amikor a Tarča című műsorában (ápr. 23.) megszólaltatott egy a készülékeket alkalmatlannak minősítő orvost. Továbbá a megrendeléseket jóváhagyó állami tartalékgazdálkodási intézet egy tisztviselőjét, aki szerint nyomásgyakorlásra került sor annak érdekében, hogy a GenePlanet kapja meg a beszerzésre a megbízást.

„Korántsem gondolja azonban mindenki úgy, hogy ezek a készülékek alkalmatlanok lennének. Azokat nemcsak  több európai országban – így például Franciaországban és Nagy-Britanniában – alkalmazzák sikerrel, de a szlovéniai Celjében is”

A szakmabeliek közül kevesen álltak a kamerák elé, hogy védelmükbe vegyék az azóta fenyegető leveleket is kézhez kapott orvost. Írásban viszont 83-an biztosították támogatásukról. Róla – a sajtószabadság és a hiteles tájékoztatás jegyében – a televízió elfelejtette közölni, hogy erősen kötődik az előző koalíciós kormány legnagyobb pártjához, s annak idején ő írta Marjan Šarec Listájának (LMS) az egészségügyi programját. A nyomásgyakorlást inszinuáló tisztviselővel pedig falfirkákon vállalt sorsközösséget a „nép”. Időközben az importőr GenePlanet felajánlotta a beszerzésre vonatkozó szerződés felbontását és az eddig leszállított készülékek visszavételét, ezt azonban az illetékes állami tartalékgazdálkodási intézet elutasította.

„Teljes joggal merülhet fel a gyanú, hogy a fenti probléma csak ürügy a kormány megbuktatására”

A baloldali-liberális pártok ugyanis kivont karddal várták a Szlovén Demokrata Párt (SDS) által vezetett koalíció – amelyben a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) mellett horribile dictu, a liberális Modern Centrum Pártja (SMC) és a szlovén nyugdíjasok balra hajló pártja (DeSUS) is benne van – hatalomra kerülését. Janša első (2004-2008) miniszterelnöksége óta ugyanis a választásokra készülődve egyik legfontosabb jelszavuk volt újbóli kormányra kerülésének megakadályozása.

A relatív győztes SDS elgáncsolására több „egyszer használatos” – értsd: megalakulásuk után röviddel kormányra kerülő, majd a következő, vesztes választások után eltűnő – párt alakított kormányt több baloldali és liberális kispárt bevonásával. Ilyen volt a jelenlegit közvetlenül megelőző Marjan Šarec (LMS) vezette kabinet is. Ennek több tagja, mint például az egykori kormányfő Alenka Bratusek pártja (SAB) vagy az SMC, a kormány távozása után nem számíthatott arra, hogy egy esetleges választáson átlépi a parlamenti küszöböt.

„Janša jelenlegi kormányán ellenfelei a hivatalba lépés óta folyamatosan keresik a fogást”

Elsősorban a média, de olyan kisebb, elsősorban fiatalokból álló csoportok segítségével is, amelyek a beléjük szuggerált abszolút szabadságeszmény bűvöletében és az önmegvalósítás szándékával megszerzett, de a gyakorlatban használhatatlan diplomák birtokában hadat üzennek a társadalmi rendnek, és igent mondanak az anarchiára.

A háború csaknem két hónapja dúl, s miután a sajtószabadság megvédésére külföldre juttatott petíciók nem vezettek eredményre, kapóra jött a járvány. Az utcákon megjelentek a szabadságot, ezúttal nem a sajtóét, hanem a polgárokét féltők. Kerékpáron vagy különböző zajkeltő eszközökkel felvonulva

„idestova két hete követelik, hogy a járvány örvén „Orbán módjára diktatúrát építő” Janša mondjon le”

Őket mintegy ellenpontozta a szlovén ipar egykori fellegvárában, Velenjében a Gorenje  dolgozóinak  május 1-én tartott demonstrációja, ahol a gyár kínai tulajdonosai által meglebegtetett tömeges elbocsátások ellen tiltakoztak. Arra is emlékeztettek, hogy a valaha az egész közép-európai térségben ismert gyár szomorú sorsáért elsősorban a gazdaságot és a politikát a háttérből most is irányító egykori szocialista nómenklatúra a felelős.

Počivalšeknek 30 napja van a válaszadásra, utána kerül sor a parlamenti szavazásra. Egyelőre nincs kilátás kellő számú „igen” szavazatra, de az interpelláció beterjesztői a kormánykoalícióból (például a DeSUS-ból) is számítanak támogatásra.

MEGOSZTÁS