//Bővül az orosz atomjégtörő flotta
„Az északi hajózási útvonal fejlesztése elválaszthatatlanul összekapcsolódik a hajógyártással” #moszkvater

Bővül az orosz atomjégtörő flotta

MEGOSZTÁS

A szentpétervári Baltikumi hajógyárban a napokban megkezdték az ötödik univerzális orosz atomjégtörő hajó gyártását. A 22220-es projektszámú, Leningrád névre keresztelt univerzális atommeghajtású jégtörő hajó – eddigi társaihoz hasonlóan – fontos szerepet tölt majd be az északi hajózási útvonalon a szállítmányozás felfuttatásában. Az esemény fontosságát jelzi, hogy a gyártás kezdete alkalmából rendezett ünnepséget Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartották meg.

„Az északi hajózási útvonal fejlesztése elválaszthatatlanul összekapcsolódik a hajógyártással” #moszkvater
„Az északi hajózási útvonal fejlesztése elválaszthatatlanul összekapcsolódik a hajógyártással”
Forrás:kremlin.ru/Ria Novosti/Pavel Bednyakov

Jelenleg három 22220-as projektszámú univerzális atomjégtörő hajó szolgál az Északi-sarkvidéken. Az Arktika névre keresztelt hajó volt az első a sorban, amely 2020 óta áll szolgálatban. A következő, a Szibir 2021-ben, majd rá egy évre 2022-ben az Ural nevű hajó is megkezdte a munkát. Jelenleg építés alatt áll a Jakutia és a Csukotka, előbbi várhatóan még az idén, utóbbi pedig 2026-ban készül el. A következő a Leningrád lesz, amelynek az építését most kezdték el. Az új atommeghajtású jégtörő hajó építése alkalmából tartott ünnepséget Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnök nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy

„Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb jégtörő flottájával, ami versenyelőnyt és hatalmas lehetőséget biztosít az országnak a logisztika, illetve az ipar fejlesztése terén”

„Ennek köszönhetően új munkahelyek jönnek létre és komplexen fejleszthetők az orosz északi-sarkvidék települései. Az atomjégtörőknek köszönhetően egy valóban globális projekt valósul meg Oroszország partnerei, a baráti országok és mindazok számára, akik készek együttműködni Oroszországgal” – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin elnök.

„Az északi hajózási útvonal fejlesztése elválaszthatatlanul összekapcsolódik a hajógyártással”

„A közeljövőben nagyon sok olyan sarkvidéki hajóra lesz szükség, amelyek nehéz jégviszonyok között is képesek helytállni. A sarkvidéki hajók építése stratégiai szempontból fontos irány Oroszország számára. A Roszatom ebben a relációban nemcsak megrendelő, hanem az egész folyamat tevékeny résztvevője” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. Mint hozzátette, meggyőződése szerint az új Leningrád atomjégtörő hajó is hozzájárul majd ezekhez a fejlesztésekhez.

„A 22220-es projektszámú, sorozatban készülő atomjégtörők gyártása során innovatív megoldásokat alkalmaznak. A hajók meghajtását a RITM-200-as új generációs atomreaktorok biztosítják”

Mint a Roszatom közleményéből kiderül, teljes egészében orosz fejlesztésről van szó, amely megfelel a jelenlegi atomenergetikai trendeknek. Az atomjégtörő hajók kettős merülésűek, ami lehetővé teszi használatukat a jéggel borított sarkvidéki tengeren éppúgy, mint a szibériai folyók torkolatában, például a Jenyiszej sekélyebb vizű ágaiban Dugyinka térségében, illetve az Ob torkolatában.  Az északi hajózási útvonal elősegíti a globális ellátási láncok fenntartható működtetését.

„Az északi hajózási útvonal a legrövidebb összeköttetést biztosítja Európa és az ázsiai-csendes-óceáni térség között”

A Roszatom a növekvő áruforgalom miatt megújítja az atomjégtörő flottáját. Az elkövetkező években az atomjégtörők hivatottak biztosítani a Roszatom és DP World közös vállalata által működtetett hajók biztonságos átjutását az év nagy részében jéggel borított északi-sarkvidéki vizeken. A tervek szerint az éves forgalom eléri majd a 800 ezer húszlábas egység konténer (TEU) mennyiséget. Ennek érdekében a Roszatom sorozatgyártású sarkvidéki konténerszállító hajókat is épít. A hajók paraméterezése már megtörtént, jelenleg a tervezés tendereztetése zajlik.

„Tavaly az északi hajózási útvonalon az áruforgalom elérte a 2,1 millió tonnát, ami történelmi rekord. A fentiekben jelzett hajóépítési programnak köszönhetően várhatón tovább növekszik majd az áruforgalom”

Oroszország számára stratégiai prioritást élvez a sarkvidéki területek fejlesztése. Az északi hajózási útvonalon az áruforgalom növelése elengedhetetlen feltétele ennek. Az északi-tengeri logisztikai folyosó fejlesztése a rendszeres teherforgalom, új atomjégtörők gyártásával, illetve az infrastruktúra modernizálásával valósítható meg. A Roszatom vállalatai aktív részesei ennek a folyamatnak.

A 2022-es projektszámú univerzális atomjégtörő hajók főbb paraméterei:

Hossz: 173,3 méter (a vízvonalnál mérve 160 méter)

Szélesség: 34 méter (a vízvonalnál mérve 33 méter)

Fedélzet magassága: 15,2 méter

Teljesítmény: 60 MW (a hajócsavarok tengelyein mérve)

Sebesség: 22 csomó (jégmentes vízen)

Merülés: 10,5, illetve 9,03 méter)

Maximális leküzdhető jégtorlasz vastagsága: 2,9 méter

Vízkiszorítás: 33 540 tonna

Tervezett üzemidő: 40 év

Személyzet: 54 fő

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.