//Betiltanák a mobilt az orosz iskolákban
A szünetekben beszélgetés helyett a gyerekek csak a telefonjaikat nyomogatják #moszkvater

Betiltanák a mobilt az orosz iskolákban

MEGOSZTÁS

Teljesen betiltaná a mobil telefonok használatát az iskolákban az orosz fogyasztói felügyelet. A szervezet vezetője az elnök mellett működő család- és gyermekvédelmi tanács ülésén elmondta, hogy egy hónapon belül elkészül az erről szóló előterjesztésük. Amennyiben a javaslatot támogatják, jövő tanévtől telefonok nélkül maradnak az iskolások.

A szünetekben beszélgetés helyett a gyerekek csak a telefonjaikat nyomogatják #moszkvater
A szünetekben beszélgetés helyett a gyerekek csak a telefonjaikat nyomogatják
Fotó:EUROPRESS/ Evgeny Yepanchintsev / Sputnik

Kiállt az elképzelés mellett a felsőház elnöke Valentyina Matvijenko, aki szerint a telefonokat be sem lehetne vinni, mert az őrzésük nem megoldott. Matvijenko szerint az okostelefonok zavarják a fiatalok szocializálódását, hiszen a szünetekben beszélgetés helyett a gyerekek csak a telefonjaikat nyomogatják. Emellett a drága készülékek a szociális feszültséget is gerjesztik. Matvijenko felhívta a figyelmet az internet veszélyeire is, rámutatva, hogy okosan kell kihasználni a benne lévő potenciált.

Az elképzelést támogatta, a teljes tiltást abszurdnak és kivitelezhetetlennek nevezte a duma oktatási bizottságának elnöke. Gennagyij Onyiscsenko szerint az iskola bejáratánál kellene leadni a telefonokat, ugyanúgy, mint a kabátot, ám a hozzáférés lehetőségét meghagyná a diákoknak.  S hogy a digitalizáció, a mesterséges intelligencia mennyire foglalkoztatja az orosz hatalmat (is), azt mutatja, hogy erről Vlagyimir Putyin is beszélt egy minapi, a parlamentarizmusról szóló fórumon. Az orosz elnök kiemelte, hogy a technológiai forradalom új távlatokat nyit meg. Figyelmeztetett azonban arra, hogy a digitalizáció nem váltja ki a szabadságot.

A nyugati sajtó szinte kivétel nélkül az autoriter tendenciák erősödéseként kezeli az orosz hatalom viszonyát az internethez és a digitalizációhoz. Természetes, hogy a korlátozás úgy általában politikai célokra is szolgálhat, ám az adott példa éppen azt mutatja, hogy sokszor a pszeudo szabadság érzését keltő nyugati szabályozatlanság jelenti a nagyobb veszélyt. A fiatalokra mindenképp. Jó lenne hát néha elgondolkodni az ideológiai liberalizmust elutasító konzervatívabb orosz elképzeléseken is, mielőtt még azonnal diktatúrát kiáltunk.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.