//Beálló háború?
Ukrán katona fegyverrel a kezében Kijevtől keletre 2022. március 9-én #moszkvater

Beálló háború?

MEGOSZTÁS

Az orosz-ukrán háború elmúlt két napja ismét nem szolgált jelentős meglepetésekkel. Hasonlóan a korábbiakhoz, a fő hangsúly ismét a humanitárius korridorokra terelődött, míg a harcterek esetében a változás mértéke minimális. Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba tárgyalása a várakozásoknak megfelelően nem vezetett eredményre, küszöbön áll a támadás második hullámának megindítása.

Ukrán katona fegyverrel a kezében Kijevtől keletre 2022. március 9-én #moszkvater
Ukrán katona fegyverrel a kezében Kijevtől keletre 2022. március 9-én
Fotó:EUROPRESS/Aris Messinis/AFP

Szerdán és csütörtökön ismét megnyíltak az ukrán nagyvárosokból és azok környezetéből kivezető humanitárius korridorok. Ahogy korábban, úgy most is helyi idő szerint délelőtt és este 9 között hagyhatta el a civil lakosság a részben vagy teljesen körülvett városokat mind Ukrajna, mind Oroszország irányába.

„A kezdethez képest immár nagyobb léptékben zajlanak az evakuációs műveletek, ám többek közt Harkov esetében az orosz oldal szerint az ukrán fél szándékosan gátolja a lakosság információhoz jutását a korridorok kapcsán”

Kijev esetében a város polgármestere, Vitalij Klicsko már közel kétmillió menekültről beszélt, amely a későbbiekben – főképp a bekerítések folytatásával – csak emelkedni fog. Kérdés, hogy ezek a folyosók mennyi ideig maradnak még üzemben, hány további civil lesz hajlandó lakhelyének elhagyására, és a harcoló felek meddig kívánják fenntartani ezen térségekben a hadműveleti szünetet. Vélhetően a hét maradék felében még kitartanak a korridorok, ám hogy azt követően mik a felek szándékai még kérdéses.

„Bár Oroszország érdekében áll a polgári lakosság kimenekítése, ám az ezzel hadászati szempontból járó időhúzás már az ukrán oldalnak kedvez”

A hadmozdulatok terén ismételten a főbb irányokat a Nyikolajev-Voznyeszenszk, Donbassz-Zaporozsje, Kijev és Harkov-Izjum négyes határozta meg. Kezdve a délnyugati szárnnyal, miután a tűzszüneti rezsim nem terjedt ki a régióra, aktív összecsapások zajlottak Nyikolajev térségében. Meglepő módon viszont az elmúlt időszak bekerítő hadmozdulataihoz képest – vagy éppen azokból tanulva – a Nyikolajev környéki orosz műveletek új irányt vettek.

A Nyikolajev-Voznyeszenszk tengelyen a nyomást fenntartva az orosz csapatok északkeleti irányba, Krivoj Rog és Nyikopol felé fordultak. Ezzel nemcsak újabb nyomást helyezhetnek az alapvetően is szétszabdalt és ellátási gondokkal küzdő ukrán csapatokra, de egyben elvághatják a Zaporozsje-Nyikopol-Krivoj Rog H23 autóutat is. Így nemcsak egy fontos visszavonulási és ellátási útvonal szűnik meg a Dnyeper túlpartjára, de Zaporozsje esetleges bekerítése esetén kiesik az egyik potenciális hadtáp-vonal. Az elkövetkező időszakban kettős offenzíva várható Nyikolajev térségében, egyik oldalról a Juzsnoukrainszki atomerőmű, másik oldalt Krivoj Rog-Nyikopol irányába.

„Habár az ukrán oldal egyre inkább Odessza ostromára készül, arra aligha fog rövid időn belül sor kerülni”

A satírozott területtől keletre bővült ki az orosz ellenőrzési zóna Nyikopol irányába egészen a Dnyeperig #moszkvater
A satírozott területtől keletre bővült ki az orosz ellenőrzési zóna Nyikopol irányába egészen a Dnyeperig
Forrás:Telegram

Míg Zaporozsje térségében nagyobb hadmozdulatok hiányában főképp Guljajpolje bekerítésének előkészítése zajlik, addig Luganszk után a Donyecki Népköztársaság erői is egyre közelebb járnak az egykori Donyecki terület adminisztratív határaihoz. Az úgynevezett népi milícia a megye nagy részét immár ellenőrzése alatt tartja. Donyeck esetében orosz források Mariupol 60 százalékos megtisztításáról beszélnek, gyakorlatilag az összes külső és külvárosi terület immár szakadár-orosz kézen van, az Azov és az ukrán hadsereg a város központját ellenőrzik.

„A blokád feltörésére nincs esély jelen állás szerint, és a legoptimistább becslés is legfeljebb másfél hetet ad a védőknek, ha az összecsapások intenzitása változatlan marad”

Luganszk és a Harkov-Izjum vonal esetében kettős feladat hárul az orosz erőkre. Egyik oldalt biztosítani kell déli-délkeleti irányból Harkov bekerítését, miközben Szeverodonyeck-Kramatorszk irányában a donbasszi ukrán főerők részleges bekerítése vár rájuk. Az ukrán haderő több ellentámadását visszaverve úgy tűnik, Izjum biztosan orosz fennhatóság alá került, az utánpótlás folyamatosan érkezik a városba.

„Ha sikerül a bekerítés luganszki fázisát végrehajtani, mintegy 50 ezer főnyi ukrán haderő kerülhet csapdába”

Egyes orosz források szerint az ukrán hadvezetés gyakorlatilag már le is mondott a donbasszi főerők kimentéséről, és fő feladatként az ellenfél minél hosszabb feltartóztatását kapták. Ha tényleg igazak ezek az állítások, akkor a donbasszi bekerítés mellett Harkov elfoglalásával, illetve Kijev esetleges ostromával gyakorlatilag megpecsételődött az ukrán haderő sorsa. Az ukrán hadsereg erőinek döntő többsége a Dnyepertől keletre helyezkedik el, a folyó jobb partján Kijev, Zsitomir, és főképp Odessza kivételével alig tartózkodnak reguláris alakulatok. Habár a területvédelmi erők létszáma nagy, aligha tartanak ki úgy az orosz reguláris csapatokkal szemben, mint mondjuk a Donbasszban edzett hivatásosok.

A front állása március 10-én #moszkvater
A front állása március 10-én
Forrás:southfront.org

Kijevben a tűzszünetnek köszönhetően az összecsapások intenzitása némileg csökkent, ám nem szűnt meg. Nyugati oldalról az Irpenyből kivezető humanitárius korridor következtében nagyobb összecsapásokra nem került sor, az orosz fél a már meglévő állásait erősíti meg. A Dnyeper bal partján viszont Brovari térségében egyre erősebb orosz csapatösszevonásokról és harcokról érkeznek hírek.

„Utóbbiak alapján Kijev déli-délkeleti irányú bekerítése folytatódhat az elkövetkező napokban”

Ahogy a Kijev környékén készült orosz haditudósításokból is látszik, az orosz fél a logisztikai utánpótlás és átcsoportosítás mellett a fő hangsúlyt a megszállt területek megtisztítására helyezi, vélhetően tanulva az első napok hibáiból. Avagy a további előrenyomulások biztosításához szükséges a front mögötti területek, illetve a hátország biztosítása, hogy az ellenfél beszivárgó diverzáns alakulatai ne tudják hátba támadni az egységeket. Mint az a donbasszi, és jelenlegi harcokban is bebizonyosodott, az ukrán haderő mind a szakadárokkal, mind egy nála nagyobb és fejlettebb haderővel szemben sikeresen tudja a beszivárgó alakulatok taktikáját alkalmazni.

Ukrán csapatok rajtaütése orosz hadoszlopon Szkibin térségében, Brovaritól nem messze. Hiába halad a hadoszlop a harceljárásoknak megfelelően, a videón látott városi jellegű rajtaütés ellen, érdemi módon nem lehet védekezni.

„Az úgymond viszonylagos nyugalmasnak tűnő helyzet ellenére tovább folytatódik a leendő katlanok kialakítása az ukrajnai harctér különböző szakaszain”

Nem meglepő módon a diplomáciai fronton az Ankarában megrendezett ukrán-orosz külügyminiszteri találkozó eredménytelenül zárult. Miután pedig az orosz fél a mai napon úgy nyilatkozott, hogy még korai a fehéroroszországi tárgyalások következő etapjáról beszélni, nem kizárt az elkövetkező napokban egy lehetséges orosz támadás. Ahogy arról legutóbbi beszámolónkban is jeleztük, a fagyosabbá váló időjárási viszonyoknak köszönhetően a terep alkalmasabbá vált az áthaladásra, és ezáltal az offenzív műveletekre. Ráadásul miután lassan egy hete komolyabb mozgással történő hadmozdulatok nem történtek, az orosz csapatok műszaki bázisai, logisztikai készletei és állománya feltöltésre kerülhetett.

Ahogy azt az amerikai ISW kutatóintézet legutóbbi, Ukrajnával foglalkozó elemzése írja, a korábbiakhoz képest kisebb léptékben és részben ad-hoc jelleggel, de megindultak ismét a Kijev bekerítésére vonatkozó műveletek. Mindezek mellett az elkövetkező napokban a további bekerítések szorosabbra vonása, illetve a részlegesek bezárása várható, ám ezen túl nagyobb hadműveletek nem ígérkeznek.

„Habár az ukrajnai orosz hadművelet nem tűnik az elsőre beharangozott pár napos villámháborúnak, de ne feledjük, mind Lengyelország, mind Franciaország lerohanása közel hat hétig tartott”

Az Egyesült Államok meg egy, az orosznál kétszer akkora kontingenssel szállta meg 20 nap alatt Irakot minden infrastruktúrára kiterjedő légi támadások, és rakétacsapások közepette. Orosz források immár egy hónapot adnak az ukrajnai hadműveletek befejezésére, ám pontos időt és főképp részletes célokat csak a jövő tud mondani. Hiába magas az ukrán morál – a lakosság 92 százaléka hisz a győzelemben –, ám a technikai, minőségi fölény érvényesíteni fogja magát. Miután pedig Washington immár kategorikusan megtagadta a lengyel vadászgépszállítás lehetőségét, legfeljebb kézifegyverekre számíthat Kijev nyugatról.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.