//Az ukrán nacionalizmus mételye
Здравствуй, брат, Христос Воскресе! #moszkvater

Az ukrán nacionalizmus mételye

MEGOSZTÁS

Kivágta a biztosítékot egy film az ukrán nacionalisták köreiben. Pedig csupán arról van benne szó, hogy egymást régóta ismerő hírességek nem tagadják meg a másikat csak azért, mert az ukrán vagy orosz. Ők az igazi példaképek, akiket követni kellene!

Здравствуй, брат, Христос Воскресе! #moszkvaterSzervusz testvér! Krisztus feltámadt! címmel  ez év májusában bemutattak az ukrán televízióban egy az orosz és az ukrán sportolók hithez és egymáshoz való viszonyát feldolgozó dokumentum filmet. A négy sportoló Vaszilij Lomacsenko kétszeres olimpiai bajnok és profi világbajnok ökölvívó, Alekszandr Uszik olimpiai bajnok és profi világbajnok ökölvívó, valamint két orosz, Alekszandr Trubnyikov ökölvívó edző és Szergej Nazarov orosz bajnok MMA harcos.

„A film kivágta a biztosítékot az ukrán nacionalisták nagy részénél, de különösképpen Miroszlav Gaj úrnál, az Ukrán Fegyveres Erők Tartalékosainak helyettes vezetőjénél”

„Személyesen nem ismerem Uszikot. De mélységesen elítélem azért, mert szerepet vállalt ebben a propaganda filmben. Nem gondolom, hogy buta ember lenne, de – ismerve az orosz titkosszolgálatok módszereit – abban biztos vagyok, hogy beszervezték erre a szerepre. Ez nem gyanúsítás, én nem állítom, hogy Uszik orosz ügynök lenne, de annyira nem lehet ostoba, hogy ne lássa be, hová vezetnek az ilyen megnyilvánulások!” – fogalmazott Miroszlav Gaj.

De lássuk, mi verte ki annyira a biztosítékot az ukrán tartalékosok helyettes vezetőjénél. Talán az emberi hang, mert Alekszandr Uszik azon szólalt meg.

„Sosem fogom megtagadni azokat a barátaimat, akikkel együtt edzettem, egy lábasból ettük a főzeléket, egy pohárból ittuk a teánkat”

Nekem senki nem mondhatja meg, hogy kivel barátkozzak. Én nem nációkkal barátkozok, hanem emberekkel. És csak azokkal, akit embernek tartok. Ha megvágom az ujjam, majd utána a barátomét, kiderül, hogy ugyanolyan vörös vér folyik mindkettőnk ujjából” – mondta Alekszandr Uszik.

De Vaszilij Lomacsenko sem mondott semmi olyat, amely sértő lett volna. Sőt!

„Nekem sok barátom, sőt rokonom él Oroszországban. Most tagadjam meg őket, mert valaki azt mondja, hogy megtámadták az országunkat? Ez nekem nem fér a fejembe. Szerintem egy nép a kettő. Gyermekkoromban soha nem foglalkoztunk azzal, hogy ki orosz, ukrán vagy belorusz. Határok sem voltak. Egy ország volt. Hogy tagadnék meg bárkit, mert határokat húztak közénk?” – beszél a filmben a kétszeres olimpiai bajnok.

Ugyanígy az orosz Alekszandr Trubnyikov is visszautasította, hogy népeket uszítsanak egymás ellen.

„Edző vagyok, gyerekekkel foglalkozok. Nálunk szóba sem kerül a származás. Sportolók vagyunk. A srácaim áhítattal nézik Vászja és Szása minden meccsét. Ők példaképek! Miért kell mesterségesen ellenségeskedést szítani? Nem értem…”

 – mondta ökölvívó edző.

A regnáló ukrán elnököt Volodimir (Vlagyimir) Zelenszkijnek hívják. Egy krivoj-rogi izraelita származású gyerek, aki a saját tehetségének köszönhetően Oroszországban lett híres és gazdag. És nem mellesleg nagyrészt egy televíziós sorozatnak köszönheti az elnöki széket. Ráadásul – ha még nem mondott le a többiről, akkor – három ország állampolgára. Mint annyian Ukrajnában. Így kampányának legfőbb patrónusa, Ihor Kolomojszkij is, aki még a tévében is kérkedett ezzel.

Vele nincs baja Gaj úrnak? Azt nem tudom… Azon viszont rendesen csodálkozom, hogy Zelenszkijnek nincs baja vele! Ugyanis én elhiszem, hogy az elnök nagyon akarja a békét a nagy szomszéddal, de ezt tettekben nem látom. Persze, szép dolog a kölcsönös fogolycsere a határon, sőt még látványos is.

„Csak… hát… valahogy azt nem látom, hogy magával a métellyel, vagyis az ukrán nacionalizmussal is foglalkozna”

Mert amíg e hangos és agresszív réteg tagjai között nem vág rendet, addig nem lesz béke a két ország között. Az természetesen nem kérdés, hogy ennek a levét a két ország lakói isszák meg, akiknek a nagy része békében, barátságban szeretne élni. Nemcsak a másik országban élő rokonaikkal, barátaikkal, hanem az otthon élőkkel is!

Most ne menjünk bele Zelenszkij választási ígéreteibe, mert az messzire vezetne. Ugyan nem végeztem reprezentatív kutatást, de az elnök népszerűség vesztésében komolyan közrejátszik a két ország közti fennálló háború. És minél tovább húzódik ez a háború, annál nehezebb lesz pontot tenni a végére. Hogy mi lehet a jó megoldás, azt nem tudom. Illetve ötleteim lennének, de jelen pillanatban nem én vagyok Ukrajna elnöke. Később sem leszek, de jobb ez így…

Az ilyen Gaj-féle „majdanvitézek” pedig a legnagyobb gátjai a megbékélésnek…

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.