//Az oroszok a stabilitást választották
A választási bizottság egy tagja regisztrál egy szavazót Szevasztopolban, az orosz helyhatósági választáson 2020. szeptember 13-án #moszkvater

Az oroszok a stabilitást választották

MEGOSZTÁS

Tarolt a hatalom pártja az oroszországi helyhatósági választásokon. Az Egységes Oroszország által támogatott kormányzó jelöltek mindenütt győztek, és a párt megőrizte a többségét a regionális parlamentekben is. Szakértők mindezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy a bizonytalansággal teli járvány közepette az oroszok a stabilitásra szavaztak.

A választási bizottság egy tagja regisztrál egy szavazót Szevasztopolban, az orosz helyhatósági választáson 2020. szeptember 13-án #moszkvater
A választási bizottság egy tagja regisztrál egy szavazót Szevasztopolban, az orosz helyhatósági választáson 2020. szeptember 13-án
Fotó:EUROPRESS/Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

A rendszer és a hatalmi párt számára a jövőre esedékes parlamenti választások főpróbájaként harangozták be a hét végi oroszországi regionális választásokat. S mint megjegyezték, a megméretésre a koronavírus-járvány teremtette bizonytalanság, a járvány kezelésének visszásságai, a gazdaság recesszióba süllyedése és az Egységes Oroszország népszerűségének történelmi mélypontra zuhanása közepette kerül sor. A választás a 2016-os országos választásokon még 54,2 százalékot szerző, az elmúlt hónapban azonban már csak 30,5 százalékra mért, a legutóbbi regionális megmérettetéseken is több helyen megbicsakló hatalmi párt számára különösen fontos volt. A növekvő elégedetlenséget, a társadalom egyre idegesebb hangulatát jól mutatták a kormányzó letartóztatása után Habarovszkban még a nyár elején kirobbant, és azóta is tartó tiltakozások is.

„Nem sok jót ígért az sem, hogy a szibériai területeken az átlagosnál is nagyobb a Moszkva iránti ellenszenv, amelyet az utóbbi időben csak fokoztak a központi hatalom felsőbbrendűséget sugárzó egyes, a helyi érdekeket súlyosan sértő intézkedései. Nem véletlen, hogy ezeken a részeken az alkotmányról rendezett össznépi véleménynyilvánításon is a módosítások ellen szavazott a lakosság mintegy harmada”

Ehhez képest mind a 18 helyen az Egységes Oroszország által támogatott jelöltek győztek a kormányzó választásokon. Még az olyan, a hatalom számára leginkább problémás helyeken is, mint a kommunisták fellegvárának számító irkutszki vagy az arhangelszki területen sem kerül sor második fordulóra, hiszen Igor Kobzev 60,73, Alekszandr Cibulszkij pedig 69,65 százalékot szerzett. A legtöbb helyen az Egységes Oroszország jelöltjei és támogatottjai 80 százalék feletti eredményt értek el. A hatalom pártja a regionális parlamentek többségében is megtartotta a többségét. Még az ellenzéki bástyának számító novoszibirszki regionális parlamentben is megszerezte az előzetes eredmények alapján a szavazatok 38 százalékát, amellyel győzött ugyan, de nincs többsége. Négy egyéni kerületben időközi országos parlamenti választást is tartottak, és egy kivétellel – itt az Igazságos Oroszország embere futott be – az Egységes Oroszország jelöltjei győztek.

„Elmondhatjuk tehát, hogy a nehézségek ellenére a hatalom pártja az utóbbi idők egyik legsikeresebb választásán van túl. Elsősorban azért, mert az emberek a stabilitásra szavaztak, és a járvány közepette nem tartják időszerűnek a tiltakozást”

Az Egységes Oroszország problémái ugyan a mostani sikeres szerepléssel még nem oldódtak meg, a hatalom azonban fellélegezhet. Az eredmény ugyanis egyértelműen azt igazolja, hogy a többség kiáll az elnök és a kormány mellett.

A jó szereplés ugyanakkor egyáltalán nem azt jelenti, hogy az orosz társadalom annyira elégedett lenne a hatalom jelenlegi teljesítményével. A mostani siker az említett okok, a stabilitás iránti vágy kifejeződése mellett azzal is magyarázható, hogy az Egységes Oroszországot segítette a hatalmi gépezet, és a számára volt igazán kedvező a választásnak a pandémia miatt három napra elnyújtása is. A Kreml jelöltjeit vonzóbbá tette a regionális szinten egy ideje zajló, a technokraták előretörését hozó megújulás, a kormányzói gárda megfiatalítása. Úgy tűnik, az új jelöltek mintha jobban értenék a helyiek problémáit. Mindez azonban még messze van az ideálistól, mint ahogy az általános helyzet is.

„Így a Kreml a jövő évi duma választások előtti utolsó nagy megméretést a várakozásokhoz képest jól vette, ám hátra nem dőlhet, mert nagyon nehéz év előtt áll”

A protest hangulat az alkotmányról szóló referendummal ugyan látványosan alábbhagyott, így a hatalom által kijelölt keretek között zajlott a választás, ám figyelmeztető lehet, hogy a mostani eredményt ilyen körülmények között is csak komoly mozgósítással és a választás erősen vitatott három napra elnyújtásával lehetett hozni.  Mint ahogy az is figyelmeztető, hogy minél alsóbb szintre megyünk, annál sikeresebb volt az ellenzék. Annak ellenére, hogy Navalnij úgynevezett okos szavazásra vonatkozó ötlete most nem jött be, ám az országos választásokon az ellenzék komolyabb mozgósítása mellett ez az elképzelés bizonyos körzetekben még okozhat a hatalomnak kellemetlen pillanatokat. Navalnij csapatából egyébként csak Novoszibirszkben és Tomszkban jutottak be néhányan a városi dumába.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.