//Az olajpiacok Apokalipszisa
A kitermelt kőolaj kínálata napról-napra nő, a kereslet drasztikusan visszaesett #moszkvater

Az olajpiacok Apokalipszisa

MEGOSZTÁS

Gyökeresen megváltozott a helyzet az OPEC+ tagországok március 5-i találkozója óta a kőolaj- és termékpiacokon. Az árak gyakorlatilag összeomlottak. Rövid három hét alatt az olaj értékének nagyjából a felét vesztette el. Az összeomlás valódi oka a koronavírus-járvány világjárvánnyá válása.

A kitermelt kőolaj kínálata napról-napra nő, a kereslet drasztikusan visszaesett #moszkvater
A kitermelt kőolaj kínálata napról-napra nő, a kereslet drasztikusan visszaesett
Fotó:EUROPRESS/Sergey Anisimov/Anadolu Agency

Vírus nélkül a különféle olajfajtákkal április elsejéig a 30-50 USD/hordós ársávban kereskedtek volna.   A járvány következtében irrelevánssá vált az a kommunikációs csata is, melyet a szaúdiak és az oroszok, valamint a helyzetbe – ti. a palaolaj-kitermelők ellehetetlenülésébe – beletörődni nem tudó Donald Trump vívtak egymással. Pontosabban az amerikai elnök  mindkét, sokak szerint egymással árháborút folytató féllel (utóbbi álláspontot nem osztom).

„A „kinek ér messzebb a takarója” típusú nyilatkozatok, melyek az április elsejére tervezett újabb tárgyalási forduló előtt elsősorban nyomásgyakorlási céllal  elhangzottak, már nem érdekesek”

Szintén elfelejthető az a szaúdi terv, miszerint áprilisban Rijád kitermelését napi 13 millió hordó fölé emeli. Ugyanis a kereslet oly mértékben visszaesett, hogy a kitermelt kőolajat és olajtermékeket – elsősorban a kerozint – már tankhajókon is tárolják, a kínálat napról napra nő. Az ARAMCO által kitermelt olajat egyszerűen nem tudnák hová tenni.

„Ne feledjük, hogy a piacon több, mint egy éve túlkínálat van, amit az árak azóta folyamatosan tartó esése is igazol. Ez a túlkínálat nőtt most meg radikálisan, a kereslet drasztikus csökkenése miatt”

A fő fogyasztói centrumok közül Európában és az Egyesült Államokban a járvány a kezdeti szakaszban tart, Kínában de facto lezajlott, Japánban pedig nincs járvány. Ez azt jelenti, hogy utóbbi két helyen várható némi kereslet növekedés, előbbiek esetében pedig további csökkenés valószínűsíthető.

Jelen pillanatban teljesen felesleges az árak közeljövőbeni alakulását jósolgatni, hiszen a piac teljesen szétzilált, a járvány lefolyásának időtartama pedig ismeretlen. Annyit ki lehet jelenteni, hogy a túlkínálat 2020-ban történő „felszívódására” nincs esély, az árak tehát nyomottak maradnak, és bármilyen alacsony árszint elképzelhető, ámde jelentős, hirtelen több száz százalékos áremelkedések mellett!

 „A Citibank elemzői a West Texas olajfajta esetében reális lehetőségként kezelik az 5 USD/hordós árszint elérését, a japán Mizuho Securities a Brent esetében 10 USD/hordós árnál látja a piac alját”

 Mindezt „járványos” körülmények esetén, ami semmiképp nem tekinthető normális piaci helyzetnek. Nagy kérdés, mi történik a járvány megszűnte után.

Arra kevés esélyt látok, hogy az „árháborúzó”  felek ott folytatnák, ahol abbahagyták. Ahogy mondani szokás, az emberiség akkor képes az együttműködésre, ha már minden egyéb lehetőséget kimerített. A járvány ezt a hosszú utat lerövidíthette. Ha Szaúd-Arábia és Oroszország a jövőben még kíván olajat eladni oly módon, hogy némi haszon is keletkezzen az üzleten, akkor új alapokra kell helyezniük viszonyukat.

„Ugyanez igaz a teljes OPEC-re is, hiszen a szervezet  – nemcsak a járvány következtében – momentán elvesztette létjogosultságát, és kevés esélye van arra, hogy az olajpiacot a korábbi szinten befolyásolni tudja”

Korábbi alatt a 2018-ban megkötött szaúdi-orosz megegyezéstől 2019 decemberéig tartó időszakot értem, mint az OPEC utolsó hatékony periódusát. Talán majd valaki elmagyarázza ezt a szabadpiaci kapitalizmus töretlen hívének, Trump elnöknek is. Aki egy, Amerikában törvénytelennek tartott kartellt, pontosabban annak egy meghatározó tagját és egy „kültagját” akarta rábírni arra, hogy ugyan már működtessék a kartellt hatékonyan!

Nem kétséges, hogy a járványnak közegészségügyi és gazdasági vonatkozásain túl társadalmi következményei is lesznek. Például Iránban, ahol nehezen képzelhető el, hogy a jelenlegi vezetés és az általa alkalmazott államforma túléli a járvány félrekezelését – már ha hitelesek azok az információk, amelyek az iráni közegészségügyi helyzetről kiszivárogtak.

„Amennyiben Irán „kiesik” jelenlegi szerepéből a Közel-Keleten, úgy mind a politikai, mind pedig a gazdasági kapcsolatrendszerek és érdekek gyökeres átrendeződése várható”

A szerepből való kiesést követheti egyfajta demokratikus átrendeződés, de akár véres polgárháború is, az ügybe beavatkozni kívánó külső szereplőkkel.  Nem tudjuk, melyik forgatókönyv a reális, de erős a valószínűsége, hogy a járvány előtti állapot nem visszaállítható. Mindebből következhet az is, hogy a fél Közel-Kelet lángba borul, és a kitermelők árproblémái megszűnnek…

A világgazdaság modern kori történelmének legnagyobb megrázkódtatását éli át. Ugyanez igaz az olajpiacra is. Jelenleg a megoldásra váró egyenletben több az ismeretlen változó, mint az ismert állandó.

MEGOSZTÁS