//Az EU letiltja az orosz vakcinát
Orbán Viktor #moszkvater

Az EU letiltja az orosz vakcinát

MEGOSZTÁS

Gyorsan jött a brüsszeli válasz Orbán Viktor bejelentésére. A magyar kormány ugyanis a már megrendelt nyugati vakcina mellett elkezdett érdeklődni az orosz és a kínai fejlesztések iránt is. Az Európai Unió azonban ezt nem engedi. Hiába, háború van, és a COVID-19 elleni oltóanyag nagy üzlet.

Orbán Viktor #moszkvater
Orbán Viktor
Fotó:EUROPRESS/JOHANNA GERON/POOL/AFP

Míg a koronavírus-járvány első hulláma idején a maszkok és a lélegeztető gépek körül dúlt a beszerzési háború, addig most az oltóanyag került a Nyugat és a Kelet szembenállásának a középpontjába. A geopolitikai okok mellett e „hidegháború” magyarázata nagyon is földhöz ragadt.

„A vakcina ugyanis nemcsak stratégiai eszköz, hanem hatalmas üzlet is”

Oroszország például Vlagyimir Putyin minapi bejelentése alapján évi 100 milliárd dolláros bevételre számít az oltóanyag exportjából.  Nem meglepő tehát, hogy az Európai Unió nem Moszkva bevételeit akarja növelni. Azzal persze nincs baja, hogy az Egyesült Államok felé válik kiszolgáltatottá.

Jó példa erre, hogy amikor Oroszországban bejegyezték a Faviripavirt, összehangolt kampány indult ellene, majd amikor a japánok igazolták az orosz kutatók állításait, és a szer hasznosságát, akkor még bocsánatot sem kértek az orosz szakemberektől. Az természetesen szóba sem jöhetett, hogy vásároljanak belőle. Nem így a koronavírus fertőzés lefolyását hasonlóképpen lerövidítő Remdesivirt, amelyet a hepatitis-C illetve az RSV nevű vírusokkal, majd az ebolával kapcsolatos sikertelen kísérletek után az amerikaiak újra elővették, és a SARS-CoV-2-vel szemben is bevetették, majd rohamtempóban már engedélyeztették is.

„Itt nem számított, hogy a teszteléskor kihagytak egyes lépéseket”

Mint ahogy az sem, hogy a WHO szerint a szernek nincs sok értelme. Az EU ennek ellenére október 8-án 1,2 milliárd értékű keretszerződést írt alá a gyártó Gileaddal legfeljebb ötszázezer páciens kezelésére elég Remdesivir beszerzéséről.

„Míg a vakcina háború első szakaszában elsősorban a lejáratás működött, most már a tiltás”

Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer a minap azt közölte, ha az Európai Unió bármely tagállama olyan külföldi vakcinát vásárol, amelyet nem engedélyeztek az unióban, akkor az Európai Bizottság kénytelen lesz fellépni ezzel szemben. Mamer ehhez még egyértelműsítően hozzátette, hogy az orosz vagy kínai vakcina soha nem lesz része az EU járványügyi stratégiájának. S hogy miként lehet megakadályozni mondjuk a Szputnyik-V beszerzését? A szóvivő erre is megadta a választ, mondván, az Európai Unió területén csak olyan oltóanyagot lehet használni, amelyek megfelelnek az ilyen termékekre vonatkozó minőségi előírásoknak.

„Ne legyenek kétségeink afelől, hogy az AstraZeneca, a Sanofi-GSK és a Johnson and Johnson gyógyszeripari óriáscégek oltóanyagai fognak megfelelni e követelményeknek”

Az adott esetben senkit nem érdekel, hogy arról talán a magyaroknak kellene dönteniük, milyen vakcinával is oltatják be magukat. Nem is beszélve arról, hogy mi van akkor, ha az oxfordi vakcina még akkor sem áll rendelkezésre, mikor az oroszok már a fél országot leoltják. De mit számít itt az ember, amikor ebben a világban minden a profit körül forog?!

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.