//Áttörés délen
„Habár a Kijev körül felvonuló orosz erők száma egyre nagyobb mértéket ölt, az orosz hadműveletek elsődleges célja továbbra sem Kijev elfoglalása. Ám a Kijev körüli gyűrű fokozatos szorításával jelentős ukrán erőket tud az orosz oldal lekötni, így az ország egyes területei fokozatosan védtelenné válhatnak” #moszkvater

Áttörés délen

MEGOSZTÁS

Noha az egyes orosz elemzők által jósolt ötödik napra Ukrajna még nem esett el, de keleti és déli területei egyre nagyobb mértékben kerülnek orosz ellenőrzés alá. Oroszország egyre újabb erőket von be a háborúba, miközben az ukrán kormányzat már Belarusz megtámadásával fenyegetőzik. Bár a tárgyalások szerdán folytatódnak, egyik fél sem vár áttörő eredményeket.

FP

„Habár a Kijev körül felvonuló orosz erők száma egyre nagyobb mértéket ölt, az orosz hadműveletek elsődleges célja továbbra sem Kijev elfoglalása. Ám a Kijev körüli gyűrű fokozatos szorításával jelentős ukrán erőket tud az orosz oldal lekötni, így az ország egyes területei fokozatosan védtelenné válhatnak” #moszkvater
„Habár a Kijev körül felvonuló orosz erők száma egyre nagyobb mértéket ölt, az orosz hadműveletek elsődleges célja továbbra sem Kijev elfoglalása. Ám a Kijev körüli gyűrű fokozatos szorításával jelentős ukrán erőket tud az orosz oldal lekötni, így az ország egyes területei fokozatosan védtelenné válhatnak”
Fotó:EUROPRESS/UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES/AFP

A hétfői Kijev-Donbassz központú hadmozdulatokhoz képest kedden főképp az elmúlt időszakban úgymond beragadt délnyugati fronton mutattak jelentős előrenyomulást az orosz haderő egységei. Több napos várakozás, és a helyi hatóságokkal történő sikertelen egyeztetést követően megkezdődött Herszon ostroma. Az éjszaka folyamán rakétás tüzérségi támadások érték az ukrán haderő Herszon közelében állomásozó egységeit, majd északnyugati irányból légi támogatás mellett megkezdődött a gépesített erők beáramlása a városba. A lakóövezetek mellett a kritikus infrastruktúra – így például a közlekedési összeköttetést biztosító vasútállomás – a nap folyamán fokozatosan orosz ellenőrzés alá került.

„Szerdára virradóan pedig a település hatóságai is bejelentették, hogy a stratégiai fontosságú 280 ezres város immár orosz kézen van”

Ahogy Herszonban, úgy a szomszédos Nyikolajevben is napok óta az erős ukrán védelmi vonalak hatására megakadt az orosz offenzíva. Vélhetően a Krím irányából frissen érkező utánpótlás segítségével viszont az orosz erők Krivoj Rog érintésével – utóbbit ukrán források is megerősítették – északi-északnyugati iránya haladva egyszerűen megkerülik a szovjet hajóipar egykori központját, amely Szumihoz valamint Csernyigovhoz hasonlóan blokád alá kerül. Nyikolajevet körbezárva pedig nyugati irányba a következő célpont immár Odessza lesz a Trasznyisztriával történő összeköttetés létrehozása mellett.

Nyikolajev megkerülése #moszkvater
Nyikolajev megkerülése
Forrás:Telegram

Az elmúlt napok erőteljes délkeleti előrenyomulását követően a keddi napon viszonylag kevés hadmozdulat volt megfigyelhető a Donbasszt, illetve Zaporozsjét magába foglaló területen. Mint kiderült, a Zaporozsjei atomerőműnek otthont adó Energodar elfoglalásának híre korainak bizonyult, miután csupán a megadási tárgyalások indultak meg a területet ellenőrző ukrán erőkkel. Bár este már bizonyos információk szerint sikerült a feleknek megállapodni a békés áthaladásról, e sorok megírásának idejéig hivatalos információ nem érkezett a kérdésben. Viszont Energodartól keletre az ukrán hadsereg Vasziljovka településnél vonta össze védelmét, egy védelmi vonal részeként meggátolva a további előrenyomulást. Miután pedig a környékbeli vasúti hidat az ukrán fél felrobbantotta, átmenetileg megszűnt a vasúti összeköttetés a déli és középső területek közt.

„Vasziljovka elfoglalása mind a donbasszi főerők bekerítése, mind a későbbi közép-ukrajnai további műveletek szempontjából kiemelt jelentőségű”

Várhatóan az ukrán oldal által tanúsított ellenállás mértéke alacsony lesz, ugyanis helyi jelentések szerint a védők fogytán vannak az ellátmánynak és Zaporozsje irányából sem érkezik utánpótlás.

Köszönhetően az Alekszandr Lukasenko által a belarusz nemzetbiztonsági bizottság ülésén bemutatott ábrának, immár biztosra vehetőek az orosz műveletek irányai #moszkvater
Köszönhetően az Alekszandr Lukasenko által a belarusz nemzetbiztonsági bizottság ülésén bemutatott ábrának, immár biztosra vehetőek az orosz műveletek irányai
Forrás:Twitter

Mariupol esetében keleti és nyugati irányból immár ténylegesen is megkezdődött a város ostroma. Mint ahogy azt egy meg nem vezetett orosz tiszt elismerte, az Azovi-tenger partján alkalmazott eddigi taktikának megfelelően a város bekerítését a szakadárokkal közösen a tengerészgyalogos erők biztosítják, a terület megtisztítása pedig a csecsen csapatokra jut. A nap folyamán heves harcokat jelentettek a városból, amelyet becslések szerint közel 7 ezer ukrán reguláris katona, de főképp a szélsőjobboldali Azov, és Jobb Szektor milíciái védenek. A civil lakosság számára Zaporozsje és az orosz határ irányába a Donyecki Népköztársaság erői két humanitárius folyosót nyitottak.

„Mariupolhoz kapcsolódóan az orosz felet ismét meglepetés érte. Ugyanis az ukrán oldal vélhetően a fent említett városból ismét rakétatámadást hajtott végre, ezúttal Taganrog katonai repülőtere ellen”

Mint ahogy azt videók is tanúsítják, az orosz légvédelem Millerovohoz képest felkészültebb volt, ugyanis még a becsapódás előtt időben képes volt biztonságban megsemmisíteni a beérkező rakétát. A Mariupolból történő ukrán támadást az is igazolja, hogy vélhetően egy meghibásodott, ám ugyanúgy 9N24 kazettás robbanófejjel szerelt Tocska-U ballisztikus rakéta zuhant az egyik helyi garázssorra.

A Tocska-U maradványai #moszkvater
A Tocska-U maradványai
Forrás:Twitter

Pár szóban Kijevről. Mint ahogy azt a nemzetközi sajtót bejárt műholdképek is mutatják, hatalmas orosz hadoszlop indult meg az éjszaka folyamán Kijev irányába. Az első becslések szerint 64 kilométer hosszú konvoj északi irányból halad vélhetően Gosztomel repülőtere felé. A hadoszlopot főképp logisztikai járművek, illetve természetesen harcjárművek alkotják. Egy katonai Kamaz teherautó átlagosan 7 méteres hosszával és 20 méteres követési távolsággal számolva összesen 2300 járművet foglalhat magába a hadoszlop.

„Habár a Kijev körül felvonuló orosz erők száma egyre nagyobb mértéket ölt, az orosz hadműveletek elsődleges célja továbbra sem Kijev elfoglalása. Ám a Kijev körüli gyűrű fokozatos szorításával jelentős ukrán erőket tud az orosz oldal lekötni, így az ország egyes területei fokozatosan védtelenné válhatnak”

Az éjszakára várt Irpeny-Bucsa áttörési/megkerülési kísérlet egyelőre elmaradt, nem lehetetlen, hogy annak megkezdésével a hadvezetés megvárja a fentebb említett konvoj megérkezését. Ezzel ugyanis mindenképp biztosítható lesz a lokális létszámfölény, amely a légierő, illetve a csapatlégierő helikopteres egységeinek együttes támogatásával az északnyugati védelmi vonal áttörését hozhatja magával. Mindemellett a városon belül több kommunikációs állomás, és a tévétorony is találatot kapott. Habár elsőre furcsának tűnhet a tévétorony kilövése, az ilyen létesítmények kommunikációs szempontból mégis mindig a kiemelt katonai célpontok közt szerepelnek. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a jövőben további precíziós támadások várhatóak az Ukrán Biztonsági Szolgálat – SzBU –, illetve a hadsereg létesítményei ellen.

A torony kilövésének pillanata

Harkovban az eddig is tapasztalt városi harcok még erősebb fokozatba kapcsoltak, fokozódik a tűzharc az orosz és ukrán erők közt. Továbbra sem lehet pontos frontvonalakat megállapítani, ám az esti órákra mindkét oldal eszköztárából előkerült a rakétás tüzérség. Az orosz légierő emelkedett aktivitása mellett Kijevhez hasonlóan Harkovba is egy jelentős haditechnikát és utánpótlást magába foglaló katonai konvoj tart. Vélhetően a Harkovot védő alakulatok már érzékelik, hogy nem tartható a város sokáig, mivel megkezdték az érzékeny információkat tartalmazó dokumentumok megsemmisítését.

Az említett konvoj Harkov közelében.

Röviden érdemes szót ejteni a háború veszteségeiről, miután az is immár az kibertérben és médiában folyó információs háború egyik kulcs momentumává válik. Elsőre le kell szögezni, hogy pontos adatokat sem mi, sem egyik harcoló fél sem fog tudni közölni.

„Azokat legfeljebb a harcok befejezte után lehet nagyjából pontosan megállapítani”

Az ellenfél személyi veszteségeit, illetve a kilőtt haditechnikát tekintve mindkét fél gyakorlatilag konstans számháborúban áll egymással, ahol a cél a lehetőleg minél nagyobb számok bemondása. Úgymond minden szentnek maga fele hajlik a keze alapon ez a modern kommunikációs eszközök megjelenése óta a háborúk velejárója. Karabahban is hasonló tendenciát figyelhettünk meg 2020-ban, Ukrajna sem kivétel ez alól. Bár egyes internetes források – így az Oryx Spioenkop blog, vagy az orosz lostarmour.info – próbálják fényképes bizonyítékok alapján megállapítani a pontos veszteségeket, ám ezen oldalak sem tudnak teljes képet adni 100 százalékos bizonyossággal. Ám még az esetleges politikai elhajlások mellett is gyakorlatilag ezen oldalak tudnak nagyjából reális képet adni a technikai veszteségekről.

Habár az ukrán oldal közlése szerint az eddigi harcok 5710 orosz áldozattal jártak, amely mellett 198 harckocsi, 29 repülőgép és 846 egyéb jármű semmisült meg, ezen értékek szinte kétséget kizáróan túlzóak. Csak a halottak számát nézve nem szabad elfelejteni, hogy egy halott katonához többszörös számú – legalább kétszeres-háromszoros – sebesültnek kell tartoznia. Az 5710 halottat alapul véve tehát 11 ezer főt jócskán meghaladó sebesültnek kellene megjelennie. Ez pedig mind az orosz utánpótlási vonalakat, mind a határ menti kórházakat gyakorlatilag részben vagy teljesen túlterhelné. Utóbbira viszont egyelőre nem látszik bizonyíték. Másik oldalról pedig a haditechnikai eszközöket érintő veszteségeket érintve nézzük az említett Oryx Spionenkop adatait.

„Mint kiderül, például a harckocsik esetében a veszteség az említett 198-al szemben e cikk írásakor csupán 41”

Azt pedig már nem is említjük, hogy a 41 darabos veszteséglistából is csupán 13 harckocsi semmisült meg ténylegesen, a maradékot vagy műszaki, illetve egyéb hiba folytán az orosz erők hátrahagyták, vagy az ukrán oldal zsákmányolta.

Február 27-én kilőtt orosz T-72B3M harckocsi #moszkvater
Február 27-én kilőtt orosz T-72B3M harckocsi
Forrás:oryxspioenkop.com

Az orosz előretörés következtében az ukrán kormányzat nyilatkozatain viszont egyre inkább a valóságtól elrugaszkodottság figyelhető meg. Míg napközben Zelenszkij már az összes ukrán nagyváros orosz bekerítéséről beszélt – miközben a nyugati területek, így Lvov vagy Ivano-Frankovszk továbbra is ukrán ellenőrzés alatt állnak –, addig

„Olekszij Danyilov már Belarusz lehetséges megtámadását emlegette”

Ugyanis, mint ahogy azt a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője elmondta, a főparancsnok – azaz Zelenszkij – rendelkezése értelmében Ukrajna megelőző csapásokat mérhet a szomszédos országra is. Habár helyi ukrán forrásokra hivatkozva egyes médiumok a fehérorosz csapatok bevetését is biztosnak vélik Ukrajnában, eddig azokra konkrét bizonyíték nem érkezett.

Habár a szerdai napra várható az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalások következő fordulója, a felek közt meghúzódó mély érdekellentétek következtében aligha valószínű, hogy megállapodás szülessen. Mindezek mellett pedig az orosz-nyugati feszültségek is fokozódnak,

„bár úgy tűnik Brüsszel is Washington is kezdené észrevenni határait”

Ahogy az orosz nukleáris elrettentő erők készültségbe helyezése is elérte a kellő eredményt, úgy a nap végére az is nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz semmilyen uniós vadászgép szállítás Ukrajna részére.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.