//Áttörés Avgyejevkánál

Áttörés Avgyejevkánál

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Küszöbön az ukrán ellentámadás? Meddig tarthatja még magát Bahmut? Mik lehetnek az ukrán válaszlépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború március 20-i eseményeiről.

▪️Az észak-luganszki frontvonalat továbbra is helyi jelentőségű pozícióharcok jellemzik a Zsuravka Balka folyó, valamint Ploscsanka településtől nyugatra. Az orosz csapatok a Zserebec folyó mentén korábban elfoglalt állásaikat erősítik meg az ukrán vonalakra mért folyamatos tüzérségi csapások kíséretében.

▪️Bahmuttól/Artyomovszktól északnyugatra az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai folytatják az Orehovo-Vasziljovka település környéki ukrán megerősített állások elleni támadásokat. Az ukrán haderő folyamatos tüzérségi tűzzel igyekszik lassítani az előrenyomulást.

▪️Bahmut déli külterületein szintén a Wagner egységei egészen a Szobacsevka negyedig nyomultak előre, kiterjesztve ellenőrzési zónájukat a Mariupolszkaja utca mentén. Ezzel egyidőben a Bugyonovka negyed esetében az orosz csapatok megközelítették a helyi stadion épületét.

▪️A Bahmut délnyugati elővárosát képező Krasznoje/Ivanovszkoje falu esetében továbbra is heves harcok folynak a Kosztantyinovka-Csaszov Jar-Bahmut autóút feletti ellenőrzés megszerzéséért. Miután az ukrán parancsnokság folyamatosan újabb egységeket és utánpótlásokat vezényel az érintett frontszakasz térségébe, így sikerült a támadó orosz alakulatokat minimálisan visszább szorítani.

▪️A Donyecktől északra fekvő Avgyejevka esetében az orosz haderőnek sikerült részlegesen áttörnie az ukrán védelmet és kiterjeszteni ellenőzési zónáját Petrovszkoje településig. Az áttörés következtében az avgyejevkai helyőrség egyik fő utánpótlási vonalának számító északi vasúti összeköttetés is megszakadt. A várostól délkeletre az orosz haderő egységei behatoltak Kamenyka településre, amellyel együtt Avgyejevka külterületeit is támadni tudják.

▪️Az ukrán hadsereg tovább folytatja a donyecki agglomeráció elleni tüzérségi belövéseket. Donyeck Kujbisevszkij kerületében három lakóépületet is találat ért, amelyek közül egy teljesen megsemmisült. Szerencsére az incidens során személyi sérülés nem történt.

▪️A Kurszki terület esetében változatlanul folytatódnak a határmenti Szudzsanszkij kerület elleni ukrán tüzérségi támadások. A legutóbbi eset során aknavetős támadás érte Gujevo és Gornal falvakat, amely során szerencsére személyi sérülés, illetve anyagi kár nem keletkezett.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.