//Átkelés a Dnyeperen?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Átkelés a Dnyeperen?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában a háború aktuális állásáról, az ukrán ellentámadás lehetőségéről, valamint az időjárás frontokra gyakorolt hatásairól beszélgettünk. Meddig védhető Bahmut és mi történik a Dnyepernél? Mire szolgálnak az ukrán dróntámadások? Vajon meddig tarthat a háború?

Legutóbbi frontjelentésünk óta az ukrajnai háború állásában drasztikus változás nem következett be, a harcok leginkább még mindig a bahmuti/artyomovszki agglomeráció feletti uralomért folynak. Taktikát váltva a Wagner katonai magánvállalat, valamint a reguláris haderő egységei immár bekerítés helyett inkább megpróbálják az ukrán védelmet kiszorítani a fennmaradó negyedekből. A felek kölcsönösen Verdunné kívánják Bahmutot az ellenfél számára tenni, ám jelen állás szerint Ukrajna az, aki nem csupán taktikai, de erőforrások szintjén is jobban megsínyli az ütközetet. Ne feledjük, a tavaly november óta lebegtetett zaporozsjei ellentámadás késlekedése jelentős részben köthető az eszközparkot és személyzetet érintő hiányosságokon túl a bahmuti „darálóhoz” köthető amely tartósan nagy mennyiségű ukrán erőforrást köt le. Utóbbiak épp a támadások során hasznosultak volna.

„Ami magát az állítólagos ellentámadást és annak lehetséges helyszíneit, illetve idejét illeti, a jelenleg tomboló raszputyica fényében május közepe-vége előtt aligha fog tudni Kijev offenzívába kezdeni”

Például az előbb említett Bahmut térségében a kerekes szállítójárművek sem képesek a csapatokat megfelelően kiszolgálni, a nehéztechnika pedig egyenesen elsüllyed az aszfaltozott utakról letérve. Nem jobb a helyzet Kremennaja vagy Zaporozsje térségében sem, amit kiegészítenek az eszközpark terén mutatkozó hiányosságok. A korábban beígért nyugati fegyverzet első példányai még csupán a mostani hetekben kezdenek el beérkezni Ukrajnába, miközben épp ezek az eszközök adnák a támadás gerincét és tömeges megjelenésük a nyár előtt aligha várható. Persze az idő Ukrajnát szorítja, mivel mindenképp szükséges valamit felmutatnia a nyugati támogatók felé, ám azok egyelőre még csupán a felderítő harcászatban merülnek ki.

Utóbbi kapcsán Herszonban, a Dnyeper bal partján kialakított állítólagos ukrán hídfőállások hírét maga az ukrán haderő cáfolta, mivel a médiafelhajtás mellett érdemi hadműveletekre nem került sor. Továbbá sem Oroszországnak, sem Ukrajnának nincsenek meg a szükséges kapacitásai a Dnyeperen való átkeléshez. Mik lehetnek Kijev céljai a támadással és hogyan reagál minderre Moszkva? Mi a helyzet a Krímmel? Megismétlődhet a harkovi ukrán siker?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője. A #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.