//Árulkodó sorozatszám
A kramatorszki vasútállomást támadó Tocska-U maradványai 2022. április 8-án #moszkvater

Árulkodó sorozatszám

MEGOSZTÁS

A kramatorszki vasútállomást ért rakétacsapás kapcsán továbbra sem csitulnak az indulatok. Míg a Nyugat az ukrán oldallal egyetértésben egyértelműen Moszkvát vádolja az incidensért, addig Oroszország szerint Kijev volt az, aki saját területe ellen intézett támadást. Viszont köszönhetően egy olasz helyszíni riport pár másodperces részletének, immár nyilvánosságra került a támadásban részt vevő Tocska-U sorozatszáma. Ez pedig az ukrán narratíva alapjait kérdőjelezi meg.

A kramatorszki vasútállomást támadó Tocska-U maradványai április 8-án #moszkvater
A kramatorszki vasútállomást támadó Tocska-U maradványai április 8-án
Fotó:EUROPRESS/FADEL SENNA/AFP

Az április 8-án, az éppen evakuációs vonatokat fogadó kramatorszki vasútállomás ellen intézett rakétatámadás több, mint 50 halálos áldozattal és 100 feletti sebesülttel járt. Noha mindkét oldal kölcsönösen egymást vádolja, a pontos elkövető kiléte továbbra sem ismert. Ahogy azzal már korábbi jelentésünkben is foglalkoztunk, a becsapódási adatok, helyi beszámolók és a hadrendben álló technika alapján úgy tűnik, az indítás ukrán ellenőrzésű területről történt.

„Mindezek mellett viszont immár újabb bizonyíték is előkerült”

Az olasz LA7 televízió társaság péntek esti élő bejelentkezésében ugyanis a Kramatorszkban tartózkodó forgatócsoport közelebbről is videóra vette a rakéta fokozat maradványait. Köszönhetően az élő közvetítésnek – illetve vélhetően az ukrán hatóságok figyelmetlenségének – a roncsokról egyértelműen leolvasható annak S91579 kódjelű sorozatszáma.

 A fenti riportban 14:55-től látható az említett részlet, míg 15:05-nél egyértelműen kiolvasható az S91579-es sorozatszám

„De miért is fontos maga a sorozatszám?”

Nos, ahogy például az autó-, vagy repülőgép-iparban, úgy a haditechnikai eszközök esetében is minden egyes jelentősebb alrendszer, eszköz, alkatrész saját, egyedi sorozatszámmal rendelkezik. Ez pedig segít az esetleges hamisítások-lopások elkerülése/felderítése mellett az eszköz azonosításában. Ugyanis a gyártás során rögzítik az adott sorozatszámokat, amelyek a későbbiekben visszakereshetővé válnak. A Tocska család legfejlettebb tagjának számító Tocska-U – U, mint ulucssennij azaz javított – esetében könnyebbséget jelent, hogy a rakéták gyártása kizárólag az Udmurtföldön fekvő Votyinszki Gépgyárban történt, így a gyártási adatok könnyen elérhetőek.

Az elsőre csupán puszta kombinációnak tűnő S91579 pedig sok mindent elárul, miután egy meghatározott sorrendbe illeszkedik bele.

„Ez pedig nem más, mint az Ukrajna által az elmúlt 8 évben kilőtt 9M79/9M79-1 rakéták sorozatszámai”

Orosz Telegram csatornák, illetve bloggerek saját, és az interneten elérhető felvételek alapján összegyűjtötték a kelet-ukrajnai konfliktus, valamint a jelenlegi háború során alkalmazott Tocska-U rakéták sorozatszámait. Az S915xx/S916xx kódjelű sorozat közül egyes darabokat már 2014-től kezdődően bevetettek a donbasszi harcok részeként. Például mind az S91565, mind pedig S91566 sorozatszámú példány roncsai a debalcevoi harcokat követően kerültek elő, előbbi Alcsevszk, utóbbi Loginovo térségében.

Az S91566 sorozatszámú rakéta maradványai Loginovo térségében. Az alábbi linken megtekinthető a feltöltő oldala is, ahol látszik, hogy a fotó 2015 februárjában került feltöltésre, jócskán a jelenlegi harcok kitörése előtt #moszkvater
Az S91566 sorozatszámú rakéta maradványai Loginovo térségében. Az alábbi linken megtekinthető a feltöltő oldala is, ahol látszik, hogy a fotó 2015 februárjában került feltöltésre, jócskán a jelenlegi harcok kitörése előtt
Forrás:VK

Továbbá az S915/S916 kezdetű sorozatból létezik hat számjeggyel operáló azonosító is, amelyek közül az S915611 kódjelűt Bergyanszk, míg az S915516 jelölésűt Melitopol ellen alkalmazta az ukrán haderő a jelen konfliktus során.

Az S915611 sorozatszámú 9M79-1 – Tocska-U – rakéta maradványai Bergyanszk térségében #moszkvater
Az S915611 sorozatszámú 9M79-1 – Tocska-U – rakéta maradványai Bergyanszk térségében
Forrás:VK

A nyílt forrásból rendelkezésre álló adatok alapján az eddig felhasznált rakétákat tekintve a Kramatorszk esetében bevetett példány sorozatszáma mindössze 13-al tér el az eddig azonosított példányoktól. Figyelembe véve a gyártás ütemét, illetve az egyes sorozatokra alkalmazott számozást, szinte biztos, hogy a kramatorszki rakéta is egy szériában készült a Donbasszra kilőttekkel.

„Ezen szériát pedig 1991-et követően Ukrajna örökölte, és vélhetően mind a Hmelnyickij központú 19. rakétadandár állományában állhattak”

A Szovjetunió felbomlását követően az egykori szovjet haderő eszközparkjának felosztása során mindegyik fél részletes listát készített az adott utódállamnak átadandó eszközökről, és azok sorozatszámáról, vagy egyéb azonosító jeléről. Vélhetően tehát mind Moszkvában, mind Kijevben megvannak azon archív dokumentumok, amelyek alapján bizonyítható lenne, hogy az 1991 utáni időszakban az S91579 sorozatszámú rakéta az ukrán vagy orosz fél hadrendjében szolgált. Ha kiderülne, hogy tényleg ukrán rakéta lőtte Kramatorszkot, érthető módon Kijev ezen adatokat nem kívánja nyilvánosságra hozni, míg az orosz esetben vélhetően ez csak idő kérdése.

„Persze, még a konkrét sorozatszámhoz tartozó gyártási-átadási jegyzőkönyv megléte mellett is élhet az ukrán fél azzal a védekezéssel, amely szerint a háború káoszában az orosz erők zsákmányoltak Tocska indítókkal együtt rakétákat”

Így úgymond Kijev mossa kezeit, a felelősség továbbra is Moszkvát terheli. Noha ennek kétségtelenül lehet elméleti szinten valóság alapja, a nyíltan elérhető adatbázisokat – Oryx Spioenkop, vagy az orosz Lost Armour –, illetve egyéb információkat áttekintve nincsen bizonyíték azok zsákmányolásra. A kelet-ukrajnai konfliktus nyolc évnyi veszteségeit, zsákmányait részletesen áttekintő Lost Armour esetében is 2014 óta mindössze egy Tocska-U veszteség fedezhető fel még 2014-ből a Vinnyica melletti Kalinovka gyakorlóterén. Továbbá, ha az indítások rendszerét nézzük, az beleillik az általunk is korábban vizsgált mintába, avagy ukrán Tocska-U rakéták támadták Melitopolt, Mariupolt, Donyecket, Herszont, míg orosz területen például Belgorodot. És még sorolhatnánk.

A donbasszi konfliktus során ukrán oldalról felhasznált és azonosított Tocska-U rendszerhez tartozó rakéták és sorozatszámaik #moszkvater
A donbasszi konfliktus során ukrán oldalról felhasznált és azonosított Tocska-U rendszerhez tartozó rakéták és sorozatszámaik
Forrás: Telegram

„Továbbá, ha igaz is az orosz védelmi minisztérium azon állítása, amely szerint a háború előtt 800 feletti ukrán Tocska-U rakéta készlet 90 százaléka megsemmisült, még így is jelentős arzenál lehet Kijev birtokában”

Illetve végső soron újfent meg kell említsük, hogy Kramatorszk lakosságát politikai kötődése folytán finoman sem lehet Kijev-pártinak nevezni. Kramatorszk polgármestere Facebook posztjában már március 22-én kikelt a város lakói ellen, miután állítólag a környéket ért rakéta- és légicsapásokhoz a helyiek szolgáltatták az információkat az ukrán haderőről. Arról nem is beszélve, hogy egy azóta törölt, ám megőrzött válaszban Olekszandr Goncsarenko szerint a szivárogtatók egyikét a helyszínen kivégezték. A további következtetéseket pedig az olvasóra bízzuk.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.