//Angolul is szól a lengyel narratíva
TVP #moszkvater

Angolul is szól a lengyel narratíva

MEGOSZTÁS

A lengyel közszolgálati televízió (TVP) azt tervezi, hogy 2021-ben új, angol nyelven sugárzó adót indít. A projekt jelenleg TVP World néven készül. Az adó célcsoportjának egyrészt azok a külhoni lengyelek számítanak, akik már nem, vagy csak kevéssé beszélik a nyelvet, kulturális identitásukat azonban őrzik. Másrészt cél az is, hogy a világnak bemutassa a lengyel, illetve tágabb értelemben az (értelmezés szerint) közép- vagy kelet-európai álláspontot is.

Posta Ákos István írása a #moszkvater.com számára

TVP #moszkvaterA lengyel és a magyar kormány jelenleg blokkolja az uniós költségvetés elfogadását, s indokaik között szerepel az is, hogy az úgynevezett „jogállamisági kritériumok” valójában bizonyos ideológiai célok politikai keresztül erőszakolását szolgálják. Mivel az EBU keretén túlmenően is szorosabban együttműködik a lengyel és a magyar közmédia (gondoljunk csak a V4-ek köztelevízióinak közösen szerkesztett műsoraira, mint a regionális szerkesztőségek riportjaiból szemléző „Kvartett”-re és a „V4 Híradó”-ra, vagy éppen a Virtuózok nemzetközivé válására), könnyen lehet, hogy a tágabb értelemben vett közép-európai álláspont alatt a magyar kormány álláspontjának propagálása is értendő.

„Arra, hogy egy ország egy csatornára szorítkozik a külhoni állampolgárainak műsorral ellátása, és a saját állami agenda nemzetközi médiában való megjelenítése kapcsán, vagy ezeket a különböző  politikai célokat különböző sajtóorgánumokkal éri el, egészen változatos példák is vannak”

Németország és Franciaország az adott nyelvterület többi államával közösen tart fönt nemzetközi szinten sugárzott, erősen kulturális és hírháttér profilú adókat (3 SAT, TV5 Monde), sőt közösen is fenntartják az ARTE kulturális csatornát. Emellett mindkét ország rendelkezik saját, kifejezetten a külföldnek szóló hír- és országimázs – propagandacsatornával (Deutsche Welle, France24).

Kifejezetten a külföldön élő honfitársaknak szóló, nagyrészt a közszolgálati médiacsoport többi csatornájáról válogató adót tart fönn a magyar Duna World mellett, többek között Belarusz (Belarus 24), Litvánia (LRT Lituanica), Románia (TVR International), a volt jugoszláv utódállamok nagy része (pl. RTS Svet, HRT International stb.)

„Külföldre szóló országimázs – csatornát pedig például Ukrajna (TV UA) tart fenn. A két funkciót egyesíti például Kazakisztán (Kazakh TV /korábbi nevén Caspio TV/)”

Oroszország egyrészt önálló médiacégként hozta létre a kifejezetten a világ közvéleményének szóló Russia Todayt, továbbá a külföldön élő oroszok részére működteti az RTR Planeta csatornát. Ebből létrehoz helyi változatokat is, főként azért, hogy egy – egy célország, például Ukrajna, Belarusz helyi médiaszabályozásának megfeleljen.

„A külföldre (akár az orosz ajkúak, akár a külföldi sajtó részére) célzott csatornákkal szemben gyakran lépnek fel különböző országok, főként Ukrajna és a balti államok. Ezek az országok sok esetben saját, orosz nyelvű csatornát is létrehoznak azzal a céllal, hogy a saját országaik orosz nyelvű polgárait igyekezzenek az orosz csatornáktól elcsábítani”

Ennek ellenére gyakran foghatók az orosz állomások akár úgy, hogy egy-egy helyi csatorna műsoridejének jelentős részében valamelyik orosz tv-t relézi. (Erre akár Belaruszban, akár Moldovában számtalan példát láthatunk.) Lényegesen kevesebb, de hasonló példa akad Nyugaton is. A francia France24 angol nyelvű változatát évekig lehetett fogni DVB-T rendszeren Koppenhágában és környékén, holott, szinte minden ország általában csak belföldi csatornákat szokott sugározni földi antennás rendszeren, pláne kódolatlanul. Pedig, a szélesebb körű tájékozódáshoz és a nyelvek tanulásához egyaránt célszerű volna, ha műhold vagy szélessávú internet nélkül is hozzá lehetne férni nem csak hazai tartalmakhoz, hírforrásokhoz, Európa-szerte.

„Kínában is külön műsorfolyamot kapnak a külföldön élő kínaiak (CCTV 4), és a külföldi hírfogyasztók (CGTN)”

Az Egyesült Államokban markánsan különválik a VoA / Radio Free Europe / Radio Liberty és az alapvetően belföldre szóló közszolgálati PBS. (Habár utóbbinak például van az Egyesült Királyságban sugárzott változata.) A világ számos országában fogható amerikai érdekeltségű nemzetközi hírcsatornák nem állami, hanem magáncégek. Az amerikai médiarendszerben az állami tulajdonú, illetve fenntartású sajtó lényegesen kisebb szerephez jut, mint az európai és posztszovjet térség országaiban.

„Igaz, az amerikai narratíva propagálása ezt nem szenvedi meg, hiszen tökéletesen ellátja ezt a feladatot például a CNN is”

Törökország külön működtet, számtalan általános és tematikus csatornája mellett, a külföldön élő törököknek szóló adást (TRT Türk), a turáni rokonnépeinknek, főként a posztszovjet térség türk népeinek szóló csatornát (TRT Avaz), és a török álláspontot bemutató világadókat (TRT World televízió és a – többek között magyarul is sugárzó – Voice of Turkey rádió) is.

Valószínűleg ez utóbbi lehet a példa a lengyelek előtt, ugyanis a TVP is igen széles csatorna választékot tart fenn, külön kulturális (TVP Kultura), történelmi (TVP Historia), hír (TVP Info), gyerek (TVP ABC), sorozat (TVP Seriale) stb. Ezek mellett már évtizedek óta működteti a sok külföldi országban fogható TVP Polonia csatornát, amely népszerű a külföldön élő lengyelek körében. Egyes adásokat már most is feliratoznak angolul, így  játékfilmeket. Kifejezetten az angolul értő közönséghez szól a Poland in Focus. Az interneten van külön angol nyelvű projektjük is, a „POLAND in”, ami azonban nem lineáris tv-csatorna.

„A fentiek mellett, a TVP önálló szervezeti egységeként működik a belarusz nyelvű BELSAT”

Ez a csatorna azonban valamelyest külön entitásként működik. Egészen más műholdpozícióból fogható kódolatlanul, mint a TVP többi adója, a DVB-T – rendszeren nem is sugározzák Lengyelországban, a fenntartói között pedig a TVP mellett szerepel az EU és a lengyel külügyi tárca is.

Az új, angol nyelvű adó kapcsán sok kérdés tisztázandó még, az azonban biztos, hogy egy V4-es, sőt, azon is túlmutató geopolitikai fókuszú csatorna fontos szerepet tölthet be a jövőben.

MEGOSZTÁS