//Mikor a Párt megegyezett a maffiával
A moszkvai olimpia megnyitó ünnepsége. Minden rendben lezajlott. #moszkvater

Mikor a Párt megegyezett a maffiával

MEGOSZTÁS

Az 1980. július 19-én megnyílt moszkvai nyári játékok volt az első olyan olimpia, amelyet szocialista ország rendezett. A szovjet főváros felkészült a sportolók és a szurkolók fogadására. Olyannyira, hogy az utcáról eltűntek a kéregetők, prostituáltak. A hajléktalanokat egyszerűen összeszedték és elvitték őket Moszkvától 101 km-re bármelyik irányba és ezzel ez a probléma is megoldódott.

A moszkvai olimpia megnyitó ünnepsége. Minden rendben lezajlott. #moszkvater
A moszkvai olimpia megnyitó ünnepsége. Minden rendben lezajlott.
Fotó:EUROPRESS/Sputnik

Moszkva példa nélküli biztonsági intézkedéseket hozott, az antiszociális elemeket egyszerűen láthatatlanná tette a külföld számára. Az utcákat ellepték a civil ruhás rendőri egységek és szó szerint kitakarították Moszkvát. Letartóztattak 12 ezer rovott múltú polgárt, az sem volt baj, ha éppen nem követtek el semmilyen bűncselekményt. A sorozatos razziák és letartóztatások után el kellett gondolkodnia a pártvezetésnek, hogy ha időlegesen is, de megszűnjenek a bűncselekmények. A belügyminisztérium és a KGB viszonylag egyszerű módszerhez folyamodott.

„Néhány nappal az olimpia kezdete előtt Scselokov belügyminiszter valamint a helyettese Csurbanov és a KGB csúcsvezetői behívták egy beszélgetésre Moszkva 25 legbefolyásosabb maffiafőnökét”

Az ajánlat egyszerű volt és mindkét félnek előnyös. A maffiának biztosítani kell a külföldiek – és persze a moszvaiak – biztonságát, cserébe a belügy szemet huny néhány régebbi bűncselekményük felett. Természetesen a maffia „tábornokai” beleegyeztek és garantálták, hogy a játékok alatt sem rablás, sem betörés, sem zsebtolvajlás nem lesz. Minden bűnözővel tudatták, hogy aki vét az ideiglenes szabályok ellen, azt egyszerűen likvidálják.

Az olimpiai falut Moszkva délnyugati részén építették fel. A rendőrségnek mindenképpen garantálnia kellett az olimpiai faluban élő sportolók, sportvezetők biztonságát. Akkoriban Moszkvának ez a része a kegyetlen módszereiről elhíresült koptyevói maffia „fennhatósága” alá tartozott. A belügyminisztérium és a koptyevói gengszterek közti tárgyalás közvetítője Anatolij Cserkaszov, az egyik legnagyobb hatalommal bíró maffiafőnök volt.

„A tárgyalás annyira sikeres volt, hogy a koptyevóiak szinte vigyáztak az olimpiai falu lakóira”

Persze, azért a szolgálatok is sok mindent tettek Moszkva biztonsága érdekében. A feleslegesnek tartott embereket egyszerűen elküldték a városból. A gyerekek mentek az úttörőtáborba, a középiskolások építőtáborokba, az egyetemisták, főiskolások pedig vidéki nyári gyakorlatra. Vidékről Moszkvába bejutni lehetetlen volt. A kórházakat kitatarozták, új felszereléssel látták el. Az orvosi és ápolói személyzet mindig fitt, csinos és elegáns volt.

„Moszkva nem szeretett volna a müncheni olimpia biztonsági hibájába esni. Speciális terrorelhárító kiképzésre küldtek több tucat embert Kanadába és az Egyesült Államokba”

Az utcákon éjjel-nappal járőrözött az 50 ezer civilruhás rendőr. A KGB 15 ezer munkatársat állított szolgálatba. Ők figyeltek a konspirációra is, úgyhogy azért hogy meg lehessen különböztetni a többi civil ruhástól, gyönyörű, orgonaszínű egyenruhát csináltattak nekik. Két nap múlva egész Moszkva tudta, kik dolgoznak a KGB-nek…

A moszkvai olimpia nagyobb bűncselekmények nélkül sikeresen lezajlott. Néhány valutával kapcsolatos vétség és néhány pofozkodás egy-egy diszkóban, de semmi több.

„A Párt és a maffia időleges „békeszerződésével” Moszkva minden szempontból sikeresen zárta az olimpiai játékokat”

Bebizonyosodott, hogy a vasfüggönyön túl biztonságban élhet minden ember, akár őslakos, akár turista.

Az más kérdés, hogy miért volt csonka ez, és az ezt követő Los Angeles-i olimpia.

Forrás:

https://amp.championat.com/other/article-3264949-olimpiada-pod-pricelom-kgb.html

https://www.youtube.com/watch?v=Uq3kGGCvLTA&list=RDCMUCenFYp3Wqneyh2cU3GYTUBw&start_radio=1&t=0

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.