//Aktivizálódik az orosz légierő

Aktivizálódik az orosz légierő

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Meddig húzódhat még az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Át tudja-e törni Kijev az orosz védelmi vonalakat? Esetleg Moszkva indít támadást Kupjanszknál? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború szeptember 29-i eseményeiről.

▪️A Kremennaja környéki frontszakaszon a folyamatos orosz offenzíva következtében az ukrán védelem átcsoportosítása vált szükségessé. Gyibrova település térségében az orosz védelem egy ukrán támadási kísérletet hiúsított meg, míg Torszkoje és Jampolivka esetében további tűzcsapások érték az ukrán erőket.

▪️A Kremennaja térségében zajló eseményekkel párhuzamosan a kupjanszki front esetében az orosz haderő számos támadást indított a Szinykovka környéki ukrán állások ellen. A további légicsapások következtében számos, az Oszkol folyón átívelő híd sérül/semmisült meg, jelentősen megnehezítve a Kupjanszktól keletre állomásozó ukrán csapatok ellátását.

▪️A szoledari front esetében tovább folytatódnak a harcok a Bahmuttól délre fekvő Klescsejevka, Andrejevka és Grigorovka településekért. Zelenopolja térségében az ukrán haderő több alkalommal is próbálkozott a vasútvonal mentén kiépített orosz védelem áttörésével.

▪️Az orehovi front esetében az ukrán haderő jelentősen visszafogta tevékenységét. Ezzel párhuzamosan az orosz csapatok folytatják a Rabotyino és Verbovoje környéki ukrán erők elleni támadásaikat.

▪️Herszon esetében az orosz légierő tovább folytatja az ukrán ellenőrzés alatt álló területek elleni precíziós támadásait. Többek közt a Novaja Kahovkától északnyugatra fekvő Olgovka esetében egy Szu-34 géppár mért csapásokat ideiglenes ukrán kitelepülésekre, valamint hadianyag-raktárakra.

▪️Két ukrán diverzáns-felderítő csoport próbált meg betörni a Brjanszki területre. Lomakovka és Kamenszkij Hutor települések térségében tűzharc tört ki az orosz erők, valamint a beszivárgó alakulat közt, amelynek következtében a művelet sikertelenül zárult.

▪️Egyúttal tömeges ukrán dróntámadás érte a Kurszki területet. Az orosz légvédelemnek sikerült legalább tíz drónt elfognia, ám Belaja falu térségében további egy egy transzformátorállomásba csapódott.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.