//A Wagner már Artyomovszkban

A Wagner már Artyomovszkban

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 4-i eseményeiről.

▪️ Folytatódnak az orosz határmenti régiók elleni ukrán tüzérségi belövések, támadás érte a Brjanszki területen fekvő Klimovo települést. Válaszul az orosz haderő támadást indított a Csernyigovi területen fekvő Medvegyevka és a Szumi területen található Krasznopolje, illetve Miropolje községek menti ukrán állásokra.

▪️ Harkovtól északra helyi jelentőségű pozícióharcok folynak Pitomnyik, Veszjoloje és Cserkasszkije Tyiski települések térségében. A szomszédos Gyergacsi esetében az ukrán haderő a kényszer sorozással próbálja meg az elszenvedett személyi veszteségeit pótolni.

▪️ Két, az ukrán 93. gépesített dandár alá tartozó diverzáns-felderítő alakulat érkezett az egyelőre Kijev ellenőrzése alatt álló Protopopovka településre az Izjum környéki az orosz felderító alakulatok mozgásának feltérképezése céljából.

▪️ A legintenzívebb harcok Szoledar keleti külterületein zajlanak, az orosz-szakadár haderő a Knauf cementgyár területét ostromolja.

▪️ A Wagner katonai magánvállalat első egységei keleti irányból behatoltak Artyomovszk/Bahmut településre. Jelenleg a harcok már a városon belül, a Patrice Lumumba utca környékén zajlanak.

▪️ Szintén Artyomovszk térségében az orosz-szakadár szövetséges haderő Szemigorje térségéből nyomul előre Kogyema külterületei felé.

▪️ A Donyeck elővárosainak számító Avgyejevka, Peszki és Marjinka esetében az orosz-szakadár szövetséges erők erőteljes légitámogatás mellett folytatnak offenzívát. Jelenleg főképp heves utcai harcok jellemzik a térséget.

▪️ Részben válaszul a Donyeck környéki előrenyomulásra, az ukrán haderő Donyeck központját lőtte tüzérséggel. Az eseményre ráadásul a szakadár körökben ismert Olga Kacsura ezredes temetési szertartása során került sor, a civil halottak száma meghaladja az öt főt.

▪️ Zaporozsje északi részén találat érte az ukrán haderőt üzemanyaggal kiszolgáló Zvezda kombinát területét.

▪️ Az ukrán parancsnokság a fennálló problémák ellenére folytatja a délnyugati offenzíva előkészítését, rotációs alapon a 60. gyalogsági dandár újabb egységei érkeztek a térségbe.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.