//A vicceknek vége!
Volodimir Zelenszkij az ukrán elnökválasztás estéjén 2019. április 21-én #moszkvater

A vicceknek vége!

MEGOSZTÁS

A választásokat nagy fölénnyel nyerő Volodimir Zelenszkij első ígéretével elhozná a békét a Donbaszba

Volodimir Zelenszkij az ukrán elnökválasztás estéjén 2019. április 21-én #moszkvater
Volodimir Zelenszkij az ukrán elnökválasztás estéjén 2019. április 21-én
Fotó:EUROPRESS/Sergei GAPON/AFP

Ez már nem vicc! A politikai show-k virtuális világából a nagypolitika színpadára kilépve Zelenszkij/Holoborodko hatalmas fölénnyel nyerte meg az elnökválasztást Ukrajnában. Az exit pollok alapján Volodimir Zelenszkij 72,7 százalékot szerzett, míg Petro Porosenko 27,3-at. A még napközbeni adatok alapján a komikus mindenhol győzött. Még a Porosenko bázisának tekinthető nyugati országrészben is 10 százalékot vert vetélytársára, aki az ő 56 százalékával szemben 44-et szerzett. A középső régiókban már nő köztük a különbség (72-27), míg a keleti országrészben Zelenszkij 89 százalékos eredményével szemben Porosenko csak 11 százalékot mutathat fel.

Ezt a hagyományosan kettészakadt országot – a saját nevéből kiindulva – sikerült zöldre festenie. Ám a kép csalóka.

„Valójában nem ő sorakoztatta fel maga mögött szinte egész Ukrajnát, hanem Porosenko magával szemben. Mert ez a választás kegyetlen ítélet volt az elmúlt öt évről”

Hiába ért el Ukrajna mindent az euroatlanti integráció terén, amit elérhetett, az élet nem lett jobb. Sőt! Az ország elvesztette területe egy részét, a keleti régiókban Porosenko 2014-es ígérete ellenére máig háború van, az állam úgy, ahogy működik, a korrupció nagyobb, mint a Majdan előtt volt, a gazdaság elképesztő mélyrepülés után éppen csak éledezik, és nyög az IMF neoliberális reformjai alatt. Ukrajna ma Európa legszegényebb országa, ahonnan milliók menekülnek külföldre, mert otthon képtelenek megélni.

„De az ukránoknak nemcsak a háborúból, a szegénységből lett elegük, hanem a galíciai stílus, az agresszív ideológiai alapú nacionalizmus tombolásából, az ellenségképekre épített világból, és sokaknak az erőszakos ukránosításból is”

Élni szeretnének, méghozzá jobban, mint az elmúlt öt évben. Ezért aztán jobb híján beleélték magukat egy valóság show-ba. Holnap azonban véget ér a show, és jönnek a rideg hétköznapok.

Minden mutatónál, elemzésnél, leírásnál árulkodóbb, hogy egy ország bízik abban, hogy a népszerű politikai szatírából kilépve Holoborodko majd jobbra fordítja a sorsukat. Az sem nagyon érdekli őket, hogy az oligarchákat műsoraiban kifigurázó Zelenszij/Holoborodko Kolomojszkij tévécsatornáján csinált karriert, s az oligarcha emberei viszik a kampányát is. Egyelőre azonban Zelenszkij a szemükben a régen várt „új arcot”, a változás reményét testesíti meg.

A Zelenszkij által megformált fiatal történelemtanárnak sikerült a semmiből jőve Ukrajna elnökévé válnia. A szatirikus tévésorozatban, „A nép szolgájában” Holoborodkót szinte véletlenül választják meg.  A forgatókönyv szerint úgy csöppen a politikába, hogy egyik diákja telefonra veszi az óráján elhangzott korrupcióellenes kifakadását. Ez felkerül az internetre, és a népakarat megállíthatatlanul repíti a tanárt a hatalom csúcsára. Miért ne sikerülhetne mindez a sorozat producerének, a főhőst alakító Volodimir Zelenszkijnek?

„A komikus Ukrajna egyik legnépszerűbb celebje, így Holoborodkóval ellentétben egyáltalán nem a névtelenségből emelkedett ki”

Politikai értelemben persze igen, ám éppen ez teszi vonzóvá az országot immár több mint két évtizede irányító elitből kiábrándult, csalódott választók szemében. Ráadásul a mára már dollármilliomos Zelenszkij mögött ott van a sértett és bosszúra éhes oligarcha, az ideje nagy részét jelenleg Izraelben töltő Ihor Kolomojszkij és népszerű tévécsatornája, az 1+1.

A 41 éves Zelenszkij a délkelet-ukrajnai Krivij Rihben, lánykori nevén Krivoj Rogban, azaz orosz nyelvi környezetben született zsidó gyökerű családban. Gyerekként négy évet Mongóliában töltött, miután kibernetika professzor apját ide küldték kiküldetésbe. Hamar kitűnt, hogy mennyire sokoldalú. Jól tanult, sportolt, táncolt, zongorázott és színészkedett. Szülővárosában elvégezte a jogi kart, ám egy percet sem dolgozott jogászként. Számára már diákként is fontosabb volt az önképzőkör, és sorra nyerték a különféle vetélkedőket.

„Népszerűségét az orosz nyelvű televíziók közkedvelt műsorában, a KVN-ben, azaz a „Vidámak és találékonyak klubjában” alapozta meg”

Ebből a csapatból 1997-ben kivált, és barátaival megalapította saját társulatát, a „95-ös háztömböt”. A KVN-t, 2003-ban hagyta el, s innentől a népszerű Inter, majd az 1+1 tévécsatornákon saját show műsort visz mostanáig. Saját stúdiója, a „Kvartal 95” humoros estek és filmek sorát, köztük a „A nép szolgáját” készítette el. Közben megnyerte a nálunk „Sztárban sztár” címmel futó show-t, s igazi celeb lett, akiről egy 2017-as felmérés szerint az ukránoknak csupán hat százaléka nem hallott. A legbefolyásosabb ukránok egy tavalyi rangsorában minisztereket megelőzve a 36. helyre tették. Műsorai alapvetően orosz nyelvűek, de kiválóan beszél ukránul is.

A kampány utolsó két hónapjában már szinte csak a politikai show-k virtuális világából a nagypolitika színpadán megjelenő komikusra irányult a figyelem. Ellenfelei előszeretettel nevezték bohócnak, Kolomojszkij bábjának, és felrótták neki politikai tapasztalatlanságát. Csakhogy a tapasztalat manapság a választók szemében inkább negatívum, az ukrán politika nagy öregjei ugyanis az elmúlt közel három évtizedben megmutatták, mit tudnak. Jobban tetszik nekik, ahogy show műsoraiban kifigurázta őket a stand-upos Zelenszkij, aki a divatos amerikai kifejezéssel élve igazi „Self-made man”.

„Most jön azonban a neheze! Zelenszkijnek Holoborodkóból politikussá kell válnia, ki kell lépnie az őt a Porosenkóval szemben segítő oligarchák árnyékából, politikai hátországot kell építenie. S a tagadás után nemcsak jövőképet kell felmutatnia, de az ehhez vezető utat is ki kell jelölnie”

Programja egyelőre nincs, mint ahogy politikai tapasztalata sem. Első ígéretével a Donbaszban szeretne békét teremteni.

Erre mondják, innen szép nyerni! Sok sikert, Holoborodko!

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.