//A varázslatra várva

A varázslatra várva

MEGOSZTÁS

A varázsló már egy ideje ott van a színen, s a nagyérdemű egyre türelmetlenebben követeli az attrakciót

Fotó:EUROPRESS/Vasily MAXIMOV / AFP

Meglesz-e az elnök pártjának az abszolút többsége a radában, avagy a Nép Szolgája koalícióban fog kormányozni? S a politikai háttér megteremtésével Volodimir Zelenszkij végre nekilát-e ígéreteinek teljesítéséhez? A hatalmas – inkább túlzott – várakozásoknak megfelelően az új elnök elhozza-e a békét az országnak, és megtöri-e a megcsontosodott oligarchikus berendezkedést? Hogy Zelenszkijnek egyáltalán esélye legyen az áttörésre, pártjának minél nagyobb arányban kellene győznie a hét végi parlamenti választáson.

A Nép Szolgáját valamivel 40 százalék felett mérik, és rajta kívül biztos befutónak számít 12 és15 százalék közötti népszerűségével a keleti országrészben népszerű Ellenzéki platform – Az életért, Petro Porosenko Európai Szolidaritásra átkeresztelt pártja (7-9 százalék), és a Julija Timosenko fémjelezte Batykivscsina (7-8 százalék). Az eddigi felmérések szerint gond átlépi az öt százalékos küszöböt az ismert rocker Szvatoszlav Vakarcsuk frissen alapított pártja a Holosz (Hang) is, a legutolsó közvélemény-kutatások alapján azonban ez már egyáltalán nem olyan biztos. A határon mozog még az Anatolij Hricenko vezette Polgári Álláspont és Ihor Szmesko Erő és Becsület nevű formációja.

A kampány hajrájában mindenki belehúzott. A leginkább talán Zelenszkij, aki nyári olimpiát pályáztatna meg Kijevvel, a turistákat pedig Csernobil megnyitásával vonzaná az országba. Aztán ahogy a Bojko-Medvedcsuk kettős konkrét lépéseket tett a Donbasz konszolidálásának irányába, az addig inkább a nacionalistáknak gesztusokat tévő elnök hirtelen Moszkva felé fordult, és a fogolycsere valamint egy csúcstalálkozó kilátásba helyezésével próbál szavazatokat szerezni. Az éppen leköszönő hatalom közben a nacionalista kártyát próbálja továbbra is kijátszani. Ennek jegyében ismét megtalálták a szeparatizmus vádjával a kárpátaljai magyarokat is.

Közben továbbra sem világos, hogy mit kezd majd a mostani választásokkal ténylegesen a kezébe kerülő hatalommal Zelenszkij. Marad tehát a remény, hogy nem darálja be a rendszer, és a népi felhatalmazással nekilát Ukrajna konszolidálásához, és képes lesz legalább lenyesegetni az elmúlt öt év vadhajtásait. A varázslótól persze a társadalom ennél azért többet, a varázslatot várja. Zelenszkij eddigi lépései azonban óvatosságra intenek. Így aztán személy szerint egyelőre megelégednék a stílusváltással is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.