//Boriszov beszólt Manfred Webernek
A meggyilkolt Viktorija marinovára emlékeznek Szófia belvárosában mécseseket gyújtva 2018. október 8-án #moszkvater

Boriszov beszólt Manfred Webernek

MEGOSZTÁS

Tütünkov Jordán írása a #moszkvater.com számára

Bedrogozott török cigány ölt és nincs politikai háttere a bolgár újságírónő meggyilkolásának. Csúnyán „pofára estek” azok a brüsszeli és néppárti politikusok, akik meg sem várva a rendőri nyomozás fejleményeit, azonnal korrupciós szálakat láttak Viktorija Marinova újságírónő bestiális meggyilkolásában. Azóta a bulgáriai török cigány származású elkövetőt Németországban letartóztatták, várhatóan a jövő héten adják ki a bolgár hatóságoknak.

A meggyilkolt Viktorija marinovára emlékeznek Szófia belvárosában mécseseket gyújtva 2018. október 8-án #moszkvater
A meggyilkolt Viktorija marinovára emlékeznek Szófia belvárosában mécseseket gyújtva 2018. október 8-án
Fotó:EUROPRESS/Nikolay DOYCHINOV/AFP)

Egy hete gyilkolták meg az elhagyatott helyen kocogó Viktorija Marinovát, a Rusze városi helyi kábeltelevízió 30 éves csinos műsorvezetőjét. A bolgár állampolgárságú, a helyi török cigány kisebbséghez tartozó 21 éves Szeverin Kraszimirov először leütötte az áldozatát, majd brutálisan összeverte és berángatta a bozótba. Ott egy órán át erőszakolta, majd végül megfojtotta. Nagynénje állítólag kihallgatta Kraszimirovot, ahogy hazaérve mobiltelefonon felhívta a Németországban élő édesanyját, elmondta tettét, hozzátéve, hogy előző éjjel végig ivott és drogozott. Végül anyjához szökött Németországba, szerdán ott tartóztatta le a német rendőrség. Szexuális indíttatású bűncselekményre és nem politikai gyilkosságra utalt az a tény, hogy a gyanúsított otthagyta DNS-ét az áldozat holttestén, ez alapján tudták beazonosítani.

Az újságírónő meggyilkolásának a hírével Bulgária azonnal a világsajtó célkeresztjébe került. Hiába kérte Bojko Boriszov kormányfő az újságírókat és politikusokat, hogy a nyomozás sikere érdekében legyenek türelemmel, elhamarkodottan olyan rangú politikusok nyilatkoztak, mint például a belga Guy Verhofstadt, Manfred Weber az Európai Néppárt Európa parlamenti frakcióvezetője, a holland Frans Timmermans, az Európai Bizottság elnökhelyettese, sőt António Guterres az ENSZ főtitkára is. Mindegyik politikus gyors és kompromisszum nélküli nyomozást követelt, mindegyik azt emelte ki, hogy Viktorija Marinova újságíró,  és oknyomozást végzett a korrupcióról Bulgáriában.  Összefüggésbe hozták a bűncselekményt azzal, hogy Marinova legutolsó televíziós műsorában uniós pénzekkel kapcsolatos korrupciós ügyekről esett szó, amelyben helyi üzletemberek, sőt orosz oligarchák is érintettek, például a Lukoil olajvállalat egykori alelnökének, Ralif Szafinnak a neve is szóba került.

Tény, hogy Bulgáriában a rendszerváltás után a posztszovjet típusú oligarchikus modell alakult ki, az egykori állambiztonsági szolgálatok és kommunista vezetők még ma is a háttérből irányítják a politikai hatalmat. A Transparency International indexe szerint Bulgária Magyarország mögött az EU legkorruptabb tagállama, a világranglistán a 71. helyet foglalja el. A nyugati újságírók közül viszont kevés van, aki Bulgáriában személyesen győződött volna meg a korrupció létezéséről, feltáró oknyomozás helyett inkább egymás írásaira támaszkodnak. Idén januárban még Bulgária soros uniós elnökség átvételekor maga Jean-Claude Juncker is kliséknek nevezte azokat a nyugati médiákban megjelent írásokat, amelyek szerint Bulgária a legszegényebb és legkorruptabb ország az EU-ban. „A tények mást mondanak. Az elmúlt évben a bolgár gazdasági növekedés 3,9 százalék volt, pozitívan fejlődik a munkaerőpiac, Bulgária remekül tartja ellenőrzése alatt a költségvetést. Az államadóság 30 százalék alatt van, ami nagyon alacsony, még azokkal az országokkal is összehasonlítva, amelyek már bevezették az eurót” – nyilatkozta akkor Juncker.

A gyanúsított letartóztatását követően megszólalt Bojko Boriszov kormányfő, aki magából kikelve a következőket nyilatkozta. „Meg fogom változtatni a véleményemet a legesélyesebb jelölttel kapcsolatban. Komoly beszélgetésem lesz a Néppárttal, amikor hozzájuk megyek, de ilyen a politika”, utalt Boriszov Manfred Weberre (Spitzenkadidat), aki az elsők között tett felhívást sürgős nyomozást követelve, összefüggésbe hozta Viktorija Marinova meggyilkolását a két korábbi oknyomozó újságíró ellen elkövetett merényletekkel, Daphne Caruana Galiciaéval Máltából és Jan Kuciakéval Szlovákiából.

Miután híre ment a gyanúsított letartóztatásának az említett politikusok közül egy sem kért bocsánatot, csak gratuláltak a bolgár hatóságoknak az eredményes gyors nyomozás lefolytatásáért. A bolgár TV Evropa kereskedelmi csatorna szerint a Riporterek Határok Nélkül szervezett korrigálta a pontatlan információkat Viktorija Marinova meggyilkolásával kapcsolatban. Korábban még úgy nyilatkoztak, hogy az újságírónő halála munkájával volt kapcsolatos, most pedig a szervezet kivette Bulgáriát abból a listából, ahol újságírókat gyilkolnak meg munkájuk miatt.

MEGOSZTÁS