//A nyugodt, a torpedó és a szupertehetség
Danyiil Kvjat a 2016-os Orosz nagydíjon Szocsiban #moszkvater

A nyugodt, a torpedó és a szupertehetség

MEGOSZTÁS

Petrov, Kvjat és Szirotkin után több fiatal orosz versenyző is ott topog az F1 kapujában – Mire jutottak az oroszok a Formula-1 világában?

Danyiil Kvjat a 2016-os Orosz nagydíjon Szocsiban #moszkvater
Danyiil Kvjat a 2016-os Orosz nagydíjon Szocsiban
Fotó:EUROPRESS/Alexey Filippov/Sputnik

Az orosz autósport egyre több tehetséget ad a világnak, és a versenyzőik közül már hárman el is jutottak oda, hogy legalább egy évet teljesítsenek a sportág csúcsának számító Formula 1-ben. Érdekesség, hogy hármójuk közül egyedül Szergej Szirotkin nem állhatott dobogóra, míg Vitalij Petrovnak és Danyiil Kvjatnak már megadatott mindez.

Természetesen az autóversenyzés csúcsait sem hagyhatta ki Oroszország, ahol úgy tartotta, tán még tartja is a mondás, hogy a pénz nem számít. Az orosz autósportban a nagy merítés miatt számtalan tehetség bukkant már fel az elmúlt évtizedben, és már oda jutottunk el, hogy saját futamuk van a Formula-1-ben.

„Három pilótájuk már be is mutatkozhatott a száguldó cirkuszban, és jelenleg is több olyan fiatal versenyzőjük van, akik ott topognak az F1 kapujában, illetve más kategóriákban bizonyítják, megérettek a nagyobb feladatokra”

Mindenesetre cikkünknek elsősorban az a három versenyző a témája, akik már lehetőséget kaptak a Formula-1-ben. Kezdjük a sort a 35 éves Vitalij Petrovval, aki több emlékezetes versenyt tudhat a háta mögött, és minden esetben bizonyította, nem egy ideges típus. A tehetségére hamar felfigyeltek, és 2009-ben az F1 előszobájának tartott GP2-es sorozatban csak hatalmas harc árán maradt alul a német Nico Hülkenberg elleni küzdelemben, így az összetett második helyén végzett, holott négy futamgyőzelmet aratott. A sors ugyanakkor milyen igazságtalan, hiszen a német 2011 óta tagja az F1 mezőnyének, és egy pole pozíción kívül sosem állt dobogón, míg Petrovnak mindössze három szezon adatott meg, és ezalatt bizony összejött neki az ünneplés a pódiumon.

Az orosz 2010-ben kapott lehetőséget – egy évvel korábban, mint riválisa, Hülkenberg –, mégpedig Robert Kubica csapattársaként a Renault csapatánál. A középmezőny tagjaként összesen 27 pontot szerzett az idény során, és éppen a Hungaroringen érte el a legjobbját, amikor 5. helyen zárt. Mégsem ez, hanem a szezon utolsó futama maradt meg mindenkiben Petrovval kapcsolatban, amikor az Abu-Dzabiban rendezett zárófutamon éppen miatta bukta el harmadik világbajnoki címét Fernando Alonso. Persze nem kell semmi sportszerűtlenségre gondolni, az orosz egész egyszerűen 39 körön keresztül maga mögött tartotta a spanyolt egy Ferrarival, aki helyett így Sebastian Vettelt koronázták meg. Alonso dühében a leintés után az orosz mellé kormányozta autóját és hosszasan kifejtette véleményét arról, hogy érzi magát, ám Petrovot, a nyugalom szobrát ez sem akkor, sem azóta nem hatotta meg. Ő a saját versenyét futotta.

2011-ben már a Lotus-Renault pilótájaként azonnal odatette magát, és Melbourne-ben előbb az időmérőn elért 6. pozíciójával érte el legjobb időmérős eredményét az F1-ben, majd a versenyen a kétkiállásos stratégiájának köszönhetően Petrov a harmadik helyen zárt. A következő nagydíjon, Malajziában ugyanakkor kis híján életveszélybe került, amikor pár körrel a vége előtt egy göröngy megdobta az autóját, és egy röppályát követően úgy ért az aszfaltra, hogy eltört a kormányrúdja, miközben úgy 150 km/h-s sebességgel száguldott tovább. Mindenesetre a szezon végén 37 ponttal a tizedik helyen zárta a világbajnokságot, ám sokak meglepetésére nem kapott új szerződést.

Így 2012-ben a sereghajtó Caterham versenyzője lett, főleg a szponzori hátterének köszönhetően, ugyanis a pénz beszél alapon az orosszal érkező dollármilliók miatt egyszerűen kitették a csapatból a futó szerződéssel rendelkező Jarno Trullit. Ennek ellenére pontot sem tudott szerezni, igaz, a konstruktőri vb 10. helyét éppen ő biztosította be a Caterham számára. Mindez nem volt elég a folytatásra, és a pénzével együtt előbb a DTM-ben, majd a hosszútávú, WEC-szériában talált magának állást. Utóbbiban például a 2016-os Le Mans-i 24 óráson a 3. helyen végzett az SMP Racing színeiben.

„Bármilyen furcsán hangzik, de Petrovnál sokkal nagyobb tehetségnek tartották azt a Danyiil Kvjatot, aki a kisebb kategóriákban eredményesebb is volt nála”

A 25 éves versenyző előbb a 2012-es Formula Renault 2.0 NEC második helyezettje volt, majd egy esztendővel később, a 2013-as GP3-szezonjának bajnoka lett. Kvjat tehetségét senki sem vitatta, és a Red Bull akadémiájának tagjaként nem várták meg, hogy az F1 előszobájának tartott GP2-ben is bizonyítson, hanem azonnal bedobták a mélyvízbe, és 2014-ben szerződtette a Toro Rosso Formula–1-es csapata. Itt a francia Jean-Éric Vergne csapattársaként versenyzett, és rögtön az első évében öt alkalommal zárt pontszerzőként. Az év végén nyolc pontjával összesítésben a 15. lett. A tehetségét így is sokan elismerték, ám az mégis nagy meglepetést okozott, hogy amikor a 2014-es japán nagydíj sajtótájékoztatóján a Red Bull bejelentette, hogy a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel elhagyja az osztrák istállót, és a helyére a fiatal orosz versenyzőt szerződtetik.

Kvjat megpróbált élni is a lehetőséggel, és 2015-ben pályafutása legjobb eredményeként második lett a Hungaroringen. Ráadásul az év végi összesítésben megelőzte csapattársát Daniel Ricciardót, és 97 pontjával a 7. helyen végzett, míg az ausztrál 92 egységgel éppen mögötte zárt a pontversenyben. Ekkor mindenki azt hitte, Kvjat akár arra is képes lehet, hogy átvegye a vezér szerepét, ám kiderült, nem véletlenül becézték Torpedónak. Bizony több alkalommal is buta baleseteket követett el. Holott a 2016-os szezon sem indult számára rosszul. Ugyan Melbourne-ben kiesett, ám Bahreinben a 7., míg Sanghajban újra dobogóra állva a harmadik lett. És ekkor jött a hazai futama Szocsiban, melyet teljesen elrontott, nekiment a csapatnál istenként tisztelt Vettelnek, és mire vett egy nagyobb levegőt, a Red Bull vezetése egyszerűen visszaküldte őt a Toro Rossóhoz.

A lelkileg megtört Kvjat háromszor szerzett pontot, az év végén 25 pontjával a 14. helyen végzett, és már ekkor lehetett látni, hogy a bizonyítási vágytól túlfűtött orosz karrierje bizony veszélybe került. Képtelen volt a tehetségének megfelelően teljesíteni, és 2017-ben a Toro Rossónál is megköszönték a tevékenységét. Érdekesség volt, hogy amikor a helyére került Pierre Gasly egy másik szériában való elfoglaltsága miatt nem tudott rajthoz állni az Amerikai Nagydíjon, elővette a csapat Kvjatot, aki pontszerzéssel köszönte meg a lehetőséget, majd újra mehetett pihenőre.

És ekkor onnan kapott mentőövet, ahonnan a legkevésbé számíthatott. 2018-ban a Ferrari leigazolta a csapat fejlesztőpilótájának, valamint a 2018-as Kanadai Nagydíjon ő volt a csapat tartalékversenyzője. Az ottani munkája alapján a Red Bull vezetősége úgy döntött, adnak még egy esélyt az orosznak, és éppen a 2018-as orosz nagydíjon jelentették be, hogy a 2019-es szezonban visszatér a Toro Rossóhoz. Idén meg-megvillantja a tehetségét, és öt futamból kettőn például pontszerzőként zárt, azaz most újabb esélyt kapott arra, hogy felépítse a karrierjét.

„Eddig a legkevesebb versenyzési lehetőséget az orosz F1-es pilóták közül Szergej Szirotkin kapta meg, holott őt tartják a legtehetségesebbnek hármójuk közül”

Ráadásul mögötte is ott van az az anyagi háttér, ami a kisebb csapatoknak bizony sok esetben elég az egyik versenyzői ülés odaítélésében. Szirotkin 2011-ben villant meg először nemzetközi szinten, ugyanis megnyerte a Formula Abarth Európa-bajnokságot. Bármilyen furcsán hangzik, de ez eddig az utolsó bajnoki címe is.

Igaz a szakértők szerint sosem kapott olyan autót, amellyel bizonyíthatta volna, mekkora potenciál lakozik benne. 2012-ben Szirotkin részt vett az Auto GP széria küzdelmeiben és két győzelem mellett még hét dobogós helyezést ért el, és 175 ponttal a harmadik helyen végzett. Orosz befektetők támogatásával 2013 júliusában csatlakozott a Sauber csapatához. Azzal a céllal, hogy 2014-ben megkapja a csapat egyik versenyülését, ám végül erre nem került sor, miután a szintén sok pénzzel érkező mexikói Esteban Guttierez lett a befutó. 2014. április 8-án és október 10-én is kapott további tesztlehetőséget a Saubertől, utóbbi alkalommal hazai közönség előtt Szocsiban. Az orosz 2015 és 2016 között a GP2-ben versenyzett, mindkétszer harmadik lett az év végi összetettben. 2016 és 2017 között a Renault tesztpilótájaként dolgozott, ismerkedett a Formula-1 légkörével.

Szeptemberben Valenciában tesztelt, és három pénteki szabadedzésen is részt vehetett Szocsiban és Interlagosban, hogy aztán 2018-ban megkapja élete nagy lehetőségét, és a leszálló ágba kerülő, ám nagy dicső múlttal rendelkező Williams versenyzője legyen. Mégpedig a visszavonuló Felipe Massa helyén. Nos, Szirotkin mindent megtett, ám a mezőny messze leggyengébb autójával nem tudott eredményt felmutatni. Mindössze egy pontot sikerült szereznie Monzában, ám ennek ellenére úgy tűnt, hogy megtarthatja a helyét a csapatnál, hiszen a támogatói kitartottak mellette. Ám ez ezúttal kevés volt, hiszen a súlyos ralibalesete után visszatérő Robert Kubica szponzorai még az orosznál is több pénzt ajánlottak a 2019-es szerződésért cserébe. Szirotkin így ülés nélkül maradt, és elszerződött a gyári Renault csapatához tesztpilótának.

MEGOSZTÁS