//A járvány miatt halasztják a parádét
Egy rendőr ellenőrzi a kijárásra engedélyt adó digitális kódot egy utasnál a moszkvai Szokolnyiki metróállomáson 2020. április 15-én #moszkvater

A járvány miatt halasztják a parádét

MEGOSZTÁS

Szintet lépett a járvány Oroszországban, a moszkvai kódrendszer bevezetése pedig torlódást okozott a metróban és az ellenőrző pontoknál.

Egy rendőr ellenőrzi a kijárásra engedélyt adó digitális kódot egy utasnál a moszkvai Szokolnyiki metróállomáson 2020. április 15-én #moszkvater
Egy rendőr ellenőrzi a kijárásra engedélyt adó digitális kódot egy utasnál a moszkvai Szokolnyiki metróállomáson 2020. április 15-én
Fotó:EUROPRESS/Mikhail Voskresenskiy/Sputnik

Akár már ma be is jelenthetik a második világháború befejeződésének tiszteletére május 9-re tervezett katonai parádé elhalasztását. Moszkvai lapértesülések szerint a Kreml már döntött, és erről Vlagyimir Putyin személyesen tájékoztatja majd a közvéleményt. Árulkodó jel az is, hogy a veteránok levélben kérték az elnöktől a győzelem napi parádé halasztását. Mint fogalmaztak, olyan dátumot kell választani, amikor ez a napot nem a járvány miatti félelem hatja át, hanem az a béke és a biztonság ünnepe lehet. Ezt megelőzően felmerült már, hogy esetleg nézők nélkül tartsák meg a Vörös-téren a katonai díszszemlét, majd a napokban a kormány felhívta a szervezőket, hogy ne hívjanak meg 65 év felettieket a parádéra.

„A Győzelem Napjának megünneplésére május 9-én kívül jobb híján adódik június 24., a Zsukov marsall felvezetésével 1945-ben megtartott nagy győzelmi  parádé napja, vagy szeptember 3., amikor Távol-Keleten is befejeződött a második világháború. Felmerült a Moszkva ostroma közben 1941-ben tartott felvonulás emlékére november 7. is, ám az előző két dátum kétségkívül jobban kötődik a mostani 75. évfordulóhoz”

A győzelem napi parádéról persze a végső szót persze csak a járvány alakulásának függvényében lehet majd kimondani. Egyelőre csak az biztos, hogy a díszszemle halasztása logikus és jó döntés. Ugyanis hiába várták sokan május 9-ét, amelyet ebben az évben a politika is a középpontba akart helyezni. Az élet azonban átírta ezeket a terveket, a Kreml pedig kénytelen-kelletlen tudomásul vette a realitásokat. Ezt azért is érdemes kiemelni, mert nem minden országban mondanak le még a járvány ellenére sem a politikai értelemben fontos eseményekről.

„A járvány mára szintet lépett, és a koronavírus egyre intenzívebben terjed Oroszországban”

Moszkvában pedig, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumai szerint már a járványügyi folyamat harmadik, sőt, negyedik szakaszába lépett, már nehéz a fertőzési láncolat követése. A kimutatott fertőzések száma egyik napról a másikra legutóbb már 3 ezerrel nőtt, és az esetek fele Moszkvára koncentrálódik. Összesen már közel 30 ezer fertőzöttet regisztráltak, de nemzetközi összehasonlításban egyelőre még így is jól áll Oroszország.

Mivel azonban a következő két-három hétben kevésnek bizonyulhat a Covid-19-betegek kezelésére alkalmas kórházi ágyak száma Moszkvában, ezért tíz nap alatt újabb 24 egészségügyi intézményt készítenek fel koronavírus-fertőzöttek fogadására. Ezen a héten ígérik az alig egy hónap alatt felépült új moszkvai járványkórház átadását az újmoszkvai területen. A kórházat 20 évre tervezték, 800 beteg elhelyezését teszi lehetővé kétszemélyes szobákban. Minden betegágynál van oxigén csatlakozás. Az orvosoknak és a kiszolgáló személyzetnek a komplexum területén kollégiumi elhelyezést biztosítanak.

„Az esetszámok gyors növekedése miatt szerdától digitális kijárási engedélyekkel lehet csak közlekedni. Az első nap meglehetősen kaotikusan alakult, a „propuszkok” ellenőrzése miatt torlódás alakult ki a metróban és dugók az ellenőrző pontokon”

Végül az eredeti tervekkel ellentétben Moszkvában és Moszkva megyében nem QR-kódot vezettek be, hanem szám- és betűkombinációt. Ez azt jelenti, hogy csak a megigényelt digitális kód birtokában lehet használni a közlekedési eszközöket, a saját tulajdonú autókat, motorokat, taxikat is, az utóbbiba utasként beülni is csak ennek birtokában lehet. A digitális kódokat munkába járásra, illetve egyéb célokra lehet igényelni, utóbbi csak egy-egy napokra érvényes. Egyéb célú kódot azonban mindössze heti két alkalommal adnak. Akadnak bizonyos szakmák is, amik esetén digitális kód nélkül is engedélyezett a kijárás. Jogászoknak, újságíróknak például nincs szüksége rá, ahogyan gyaloglás esetén sem.

Moszkvában ezzel hivatalosan önizoláció van életben április 30-ig, jogi értelemben ez azonban lényegében már a rendkívüli állapotnak felel meg. A rendszer bejelentő jellegű, de a hatóságok fenntartják maguknak a jogot, hogy ellenőrizzék, valós indoka van-e az engedélyigényléseknek. A kérelmet nem vizsgálják, ha megfelel a rendelkezéseknek, úgy automatikusan kiadják. Ez nem vonatkozik a karanténban lévőkre, akik otthon kell hogy maradjanak a karantén számukra előírt idejére.

„Oroszország többi régiójából a fővárosba csakis előzetesen beszerzett moszkvai digitális közlekedési igazolvány birtokában lehet behajtani”

A város határában az összes Moszkvába bevezető úton rendőrök ellenőrzik a nem helyi rendszámú járműveket. A gyalogos közlekedéshez egyelőre nincs szükség kódra a fővárosban és Moszkva megyében, de az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat. Moszkvában a járványhelyzet miatt gyakorlatilag minden cég és szervezet tevékenységét felfüggesztették, az állami és az egészségügyi szervek, az élelmiszer- és gyógyszeripari üzemek, az egyéni védőeszközöket gyártó cégek, valamint a védelmi, az űr- és az atomipari vállalatok, a média, továbbá a létfontosságú infrastruktúra kivételével. Az élelmiszerüzletek és a ma is működő kiskereskedelmi boltok továbbra is nyitva vannak.

„Ezekre az intézkedésekre az operatív törzs azért volt szükség, mert a múlt pénteken például a mintegy 12 milliós Moszkvában nagyjából 3,5 millió ember több mint hat órát töltött a lakásán kívül. Ez pedig potenciálisan 6-9 millió ember számára jelentett fertőzésveszélyt”

Ezt erősítette meg a WHO moszkvai képviselője is, aki szerint a fertőzések számának megugrása a városban a lakók egy részének felelőtlen viselkedése miatt következett be. A jó idő hatására egyesek azt gondolták, hogy a fertőzés őket nem fenyegeti. A másik ok, hogy a lakosok elkésve fordulnak orvoshoz. Más oldalról, a moszkvai polgármesteri hivatal egyik vezetője, azt a tájékoztatást adta, hogy a nyugdíjasok nem mozdulnak ki otthonról. Az elkülönítés leggyakoribb megszegői a tinédzserek, a fiatalok és a középkorúak. Putyin elnök is arról beszélt legutóbbi tévébeszédében, hogy az epidemiológiai helyzet nem jó irányba változik. Egyre több a súlyos formában lefolyó betegség. Az elkövetkező hetek során dől el minden. Fel kell készülni a legszélsőségesebb forgatókönyvekre. Ugyanakkor szerinte egyelőre még mindig van tartalék, ami bizakodásra ad okot.

„Putyin újabb támogatásokat is bejelentett mind a magánszemélyeknek, mind a vállalkozásoknak”

Már áprilisban szállítanak új mentőautókat és lélegeztető gépeket a régiókba. Az orvosok és a többi egészségügyi dolgozó központi pótlékban részesül. Legtöbbet a korona vírusos betegeket gyógyító orvosok kapják, havi 80 ezer rubelt (1 rubel 4 forint). Minden egészségügyi dolgozónak komoly biztosítást is köt a hatóság. A veszteséget szenvedett vállalkozások fél évig nem fizetik a járulékokat, és a fél év után sem egyszerre kell törleszteniük a tartozásukat. Azokat a vállalkozásokat támogatják elsősorban, amelyek nem építenek le munkavállalókat. Júniustól a 3 évestől 7 éves korig gyereket nevelő családok havi 5000 rubel pótlékot kapnak. A 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelők már mostantól megkapják a havi 5000 rubelt. Az új munkanélküliek automatikusan a legmagasabb járadékot kapják meg 3 hónapig. Megvizsgálják, mennyire lehet kiterjeszteni a hiteltörlesztési moratóriumot.

„Putyin elrendelte azt is, hogy az orosz honlapok elérése a továbbiakban ingyenes legyen. Ez azt jelenti, hogy az adatátvitel, ami ezen oldalak elérésekor generálódik, nem számít bele a felhasználásba”

Maguk ezek az oldalak eddig is ingyenesek voltak. A mostani intézkedésre azért van szükség, mert az önkéntes karanténban az internet elérése alapvető szükségletté vált. Fontos, hogy az állami és önkormányzati ügyintézés mindenki számára elérhető legyen, továbbá az online gyógyszervásárlás és a távoktatás is nélkülözhetetlen széles körben. De ezen túl ingyenessé válnak az orosz fejlesztésű szociális hálók, levelező rendszerek, kulturális oldalak és sok más internet tartalom is. Az orosz távközlési minisztérium kérte a szolgáltatóktól, hogy a videók felbontását csökkentse le legfeljebb 1048 pixelre, mivel az otthon lévő felhasználók nagy terhelést jelentenek a hálózatnak.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.