//Zseni rosszfiús jelmezben
Danyiil Medvegyev a US Openen 2019. szeptember 6-án #moszkvater

Zseni rosszfiús jelmezben

MEGOSZTÁS

A 23 éves orosz teniszező Danyiil Medvegyev az idén nyáron mutatott formájával és a US Open-en látott játékával egycsapásra a Nextgen, azaz a következő generáció elsőszámú játékosa lett

Danyiil Medvegyev a US Openen 2019. szeptember 6-án #moszkvater
Danyiil Medvegyev a US Openen 2019. szeptember 6-án
Fotó:EUROPRESS/Don EMMERT/AFP

Nagyon úgy tűnik, hogy egészen a 2019-es US Openig kellett várni a férfi teniszezők versengésében egy olyan fiatal játékosra, akire végre illik az, hogy ő legyen a következő generáció, a Nextgen legfényesebb csillaga. Mielőtt azonban Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Karen Khachanov, Dominic Thiem nevére gondol, esetleg a két kanadai fiatalra, Denis Shapovalovra és Felix Auger-Aliassimére, vagy Andrej Rublevre asszociál, az hatalmasat téved.

„Ugyanis a jelenleg a világranglistán már negyedik orosz        Danyiil Medvegyevről van szó”

aki közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban 4 óra 51 perces ádáz csatában maradt alul a US Open döntőjében az immár 19-szeres Grand Slam-győztestől, Rafael Nadaltól.

Most mondhatnánk azt, hogy a 23 éves orosz teniszező hirtelen a semmiből robbant be az élmezőny szűk elitjébe, de ez nem lenne igaz. Ugyanakkor az is tény, hogy eddig azért nem emlegették őt a nagy kihívók, a leendő nagy bajnokok között, mert a pályán mutatott viselkedése finoman szólva is hagyott maga mögött kívánnivalót.

„Igazi rosszfiú imázs az övé, már-már az ausztrál fenegyerek, Nick Kyrgios „trónját” is veszélyeztette”

Így, ennek ismeretében már nem is csodálkozhatunk azon, hogy Medvegyev az amerikai közönséggel, valamint a székbírókkal is összetűzésbe került. De menjünk szép sorjában, és mielőtt rátérünk a kétségkívül figyelemreméltó eredményeire, lássuk, milyen is az a Medvegyev, aki a Bad Boys címszerepét alakítja a pályán.

Nos, nem sok mindenki jut el odáig hogy kizárják egy tornáról. Az ifjú Danyiil 2016-ban, egy amerikai challenger versenyen erre a sorsra jutott, miután az elveszített meccsét követően közölte a színes bőrű bíróval, hogy direkt összejátszott a szintén fekete ellenfelével. Majd jött a 2017-es wimbledoni torna, ahol előbb mindenki döbbenetére legyőzte Stan Wawrinkát az első körben, majd utána ötszettes csatában kikapott a belga Ruben Bemelmanstól. Már a találkozó alatt folyamatosan veszekedett a székbíróval – amikor az figyelmeztette, odament a meccs ellenőréhez, és megpróbálta lecseréltetni őt.

„Majd amikor kikapott, odaballagott a székéhez, kivett a táskájából pár érmét, majd odadobta a portugál bíró lába elé, mondván, Mariana Alves korrupt és végig az ellenfelét segítette”

Amikor erre rákérdeztek az újságírók, csak annyit mondott: „Nagyon meleg volt, csalódott voltam, és hülyeséget csináltam”. Mindenesetre az ATP vezetőit mindez nem hatotta meg, és tettéért összesen 27 ezer dolláros büntetést kapott.

Idén például Miamiban kis híján összeverekedett a szintén elveszített meccs végén Tsitsipasszal, csak a székbíró közbelépése akadályozta meg a két, rendkívül tehetséges és heves fiatal ökölpárbaját. És elérkeztünk az idei US Openhez, amikor a harmadik fordulóban megint leszállt a lila köd Medvegyev agyára, és a spanyol Feliciano López elleni meccsén gorombán kikapta a törülközőjét segítője kezéből és elhajította. Figyelmeztetést kapott sportszerűtlenségért, erre eldobta az ütőjét és komoly jelenetet rendezett. A New York-i nézők innentől folyamatosan kifütyülték, látványosan Lopez mellé álltak. Az orosznak sem kellett több, amellett, hogy legyőzte a spanyolt,

„nemes egyszerűséggel többször is bemutatott a közönségnek, majd a meccs utáni interjúban kijelentette a közönség viselkedése csak jót tett a játékának”

„Nagyon fáradt voltam, de szeretném, ha mindannyian tudnátok, amikor lefeküdtök aludni, hogy miattatok tudtam nyerni” – szúrt oda az amerikai közönségnek, amely innentől kezdve – finoman kifejezve – nem szimpatizált Medvegyevvel. Jött a Dominik Köpfer elleni mérkőzés, melynek végén egy táncot is lejtett a jelenlévők tiszteletére, ha már ilyen „jóban” vannak.

„Ami az utolsó meccset illeti, őszintén szólva egy idióta voltam”

– mondta Medvegyev. – „Tettem néhány olyan dolgot, amelyekre nem vagyok büszke. Azon fogok dolgozni, hogy jobb ember legyek a pályán, mert azt gondolom, hogy a pályán kívül egyébként az vagyok.”

Kétségkívül igaz, hogy pályán kívül a világ legszolidabb embere, akire nagyon jó hatással volt, hogy tavaly szeptemberben elvette feleségül gyermekkori szerelmét. Azóta kevesebb a balhé, és jóval több a tenisz Medvegyev játékában. Például olyanokra képes, mint amikor a stuttgarti füves pályás tenisztornán 29 másodperc alatt kiszerválta a francia Lucas Pouille-t, azaz megdöntötte a leggyorsabb adogatójáték rekordját. Mára már öt komoly ATP-tornát nyert – köztük az idei cincinnati 1000-est –, és tavaly arra is képes volt, hogy három versenyen a selejtezőből indulva szerezze meg a trófeát. Idén számos skalpot szerzett, legyőzte többek között Novak Djokovicsot is, és megcsinálta azt, amire az Open-éra 1968-as bevezetése óta csak Ivan Lendl és Andre Agassi volt képes, miszerint mind a négy amerikai kemény pályás versenyen döntőbe jutott nyáron. Aztán ahogy a nagy elődök, ő sem tudta megnyerni a US Opent.

„Edzője, Gilles Cervara szerint Medvegyev egy zseni, akinek néha az emberek nem akarják érteni egy-egy húzását”

„Olyan vele együtt dolgozni, mintha egy zsenit edzenék. Az ember pedig néha nem érti a zseniket. Ők mások, mint mi vagyunk. Ugyanakkor Danyiillel könnyű helyzetben vagyok, hiszen elég okos ahhoz, hogy megértse, hogy amit tett, az rossz volt vagy sem, és, hogy ha tovább folytatja mindezt, azzal egyre több bajt fok okozni magának. Persze szeret ilyen körülmények között játszani, és összességében azt mondanám, hogy olyan sokkal nem is lépte át a határt” – fogalmazott Cervara.

Mindenesetre Medvegyev egyelőre nem tudta feltenni a koronát eddigi pályafutására.

„Ám az elveszített US Open-döntő után egyrészt feljött a negyedik helyre a világranglistán, másrészt a három nagy mellett – Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics – egyedül ő volt képes arra, hogy már ott legyen az év végi világbajnokság mezőnyében”

„Ez egy elképesztő történet. Az egész nyár az, minden pillanatára emlékezni fogok még hetvenéves koromban is. A nyári eredményeim után nem volt bennem semmi félelem a US Open döntője előtt, inkább Rafának volt veszítenivalója. Mindent kiadtam magamból, amit tudtam, büszke vagyok. Amikor visszabrékeltem a harmadik szettben, éreztem, hogy ott kell hagynom a szívemet a pályán, mert a közönség nem akarja, hogy vége legyen. Persze elsősorban magamért küzdöttem, de értük is, hogy több teniszt kapjanak. Ezt érzékelték és értékelték. Nagyon kritikus vagyok magammal, a feleségem gyakran mondja, hogy legyek elégedettebb önmagammal. A verseny előtt egy 4. forduló volt a legjobb eredményem Grand Slamen. Fizikális problémákkal küzdöttem és nem ment mindig úgy a tenisz, ahogy szerettem volna, de eljutottam a döntőig és óriási csatát játszottam a sportágunk egyik legnagyobb alakjával. Remélem, hogy ezen idő alatt érettebb is lettem, de megyek tovább előre, még jobbnak kell lennem” – nyilatkozta az elveszített finálét követően Medvegyev.

És hogy mennyire értékelte az őt korábban állandóan kifütyülő amerikai közönség? Nos, a negyedik játszmától vastapssal jutalmazta a szép megmozdulásait és a neve kiáltásával bíztatták ütemesen. Pedig az itteniek egyik legnagyobb kedvence volt az ellenfele. És Medvegyevnek már ez is felért egy győzelemmel…

MEGOSZTÁS