//Zelenszkij fölényesen vezet, Kolomojszkij már győzött
Zelenszkij elleni kampány Kijevben a Függetlenség téren 2019. április 12-én #moszkvater

Zelenszkij fölényesen vezet, Kolomojszkij már győzött

MEGOSZTÁS

A kijevi bíróság hirtelen törvénytelennek ítélte a korábban az oligarcha tulajdonában lévő PrivatBank 2016-os államosítását

Zelenszkij elleni kampány Kijevben a Függetlenség téren 2019. április 12-én #moszkvater
Zelenszkij elleni kampány Kijevben a Függetlenség téren 2019. április 12-én
Fotó:EUROPRESS/Sergei SUPINSKY/AFP

Háromszor annyian támogatják az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt Volodimir Zelenszkijt, mint ellenfelét, a jelenlegi államfő Petro Porosenkót. A három héttel ezelőtti első fordulóban Porosenkóra (15,95 százalék) fele annyian szavaztak, mint Zelenszkijre (30,24 százalék). A választás előtti utolsó közvélemény-kutatások szerint rá a választók több mint fele szavazna, míg ellenfelére mindössze az ötöde. Zelenszkij minden korcsoportban vezet, egyértelműen támogatja Ukrajna déli, keleti és központi része, míg a nyugati megyékben a két jelölt népszerűsége nagyjából egyenlő. Ezek a számok csak megerősítik azt, ami eddig is tudható volt, hogy tisztességes versenyben Zelenszkij már aligha kaphat ki.

„A biztos szavazók között még egyértelműbb Zelenszkij fölénye. A Rejting szociológiai csoport felmérése szerint rá a megkérdezettek 73, míg Porosenkóra 27 százalék szavazna”

Emellett mindössze 15 százalék bizonytalan még a döntésében. Az ukránok 62 százaléka abban is biztos, hogy az ország következő elnöke a népszerű komikus lesz. Két nappal korábban a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése hasonló arányokat hozott ki. Ott Zelenszkij 47 százalékot vert rá Porosenkóra. Az első fordulóban kiesett jelöltek többsége nyíltan egyik jelölt támogatására sem szólított fel, ám táboruk alapvetően Zelenszkijre fog szavazni.

A két jelölt péntek esti nyilvános vitája ezen a helyzeten már aligha változtat. A stábok még egyeztetik a kijevi központi stadionban, az Olimpijszkijben tervezett párbaj részleteit, Zelenszkij pedig már bejelentette, hogy az ezt követő tévévitán nem vesz részt. A népszerűségi listákat magasan vezető jelölt közben már magabiztosan, de láthatóan óvatosan nyilatkozik a jövőről. A Donbasszal kapcsolatban komoly lépésekre készül, ezt megelőzően azonban tudatosítaná az ott lakókkal, hogy Ukrajna számít rájuk. Különleges státust a minszki megállapodás ellenére sem biztosítana a régiónak, ugyanakkor nem adna ki parancsot a szeparatista megyék katonai visszaszerzésére.  Vlagyimir Putyint ő is ellenségének nevezte, mint ahogy nem fogalmazott meg kritikát a Bandera-kultusz kapcsán sem. Legfeljebb annyit, hogy a jelenben kellene hősöket találni. Olyanokat, akik képesek az ország egyesítését, összefogását megjeleníteni.

„Ebből is látszik, hogy meglehetősen szűk Zelenszkij mozgástere, ezért aztán nem megy fejjel a falnak, és nagyon is óvatos a leginkább égető kérdésekben”

Magabiztosságát ugyanakkor jelzi, hogy egy csütörtök esti tévé showban már a kulcsminisztereit is megnevezte győzelme esetére. Ezzel jelezte azt is, hogy nem csupán általánosságokban beszél, és kész az ország irányítására. Így a külügyminiszteri poszt várományosa a volt pénzügyminiszter Olekszandr Danyiljuk, a belügyé a nemzeti korrupcióellenes ügynökség egykori tagja Ruszlan Rjabosapka, védelmi miniszterként Ivan Aparsint nevezte meg, míg az egészségügyért az ismert orvos Jevgenyij Komarovszkij felelhet.

Porosenko stábjában már pánikhangulat uralkodik. Mások menekülnek, megint mások pedig elkezdték az igazodást az új helyzethez. Jellemző az elmúlt öt évben uralkodó elit félelmeire, hogy a katonai főügyész már külföldön tartózkodik.

„A „független” kijevi bíróság közben hirtelen törvénytelennek ítélte a Zelenszkijt támogató oligarcha bankjának az államosítását”

A PrivatBankot 2016 végén csavarta ki a megítélése szerint túlságosan megerősödött korábbi szövetségese kezéből Porosenko. A 2017 júniusa óta tartó, Ihor Kolomojszkij által indított perben a bíróság nem találta bizonyítottnak a bank fizetésképtelenségét, így törvénytelennek mondta ki az államosítást. Az első számú alperes, a jegybank már jelezte, hogy megfellebbezi a döntést, és arra figyelmeztetett, hogy a bíróság határozata aláássa az ország pénzügyi stabilitását. Az országot a döntés kapcsán fenyegető csődveszélyre hivatkozva Petro Porosenko összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.