//Volker kiállt Porosenko mellett
Joe Biden és Petro Porosenko találkozója Kijevben 2017. január 16-án #moszkvater

Volker kiállt Porosenko mellett

MEGOSZTÁS

Nem egységes a Nyugat kiállása a jelenlegi elnök mellett, és nem is támogatják olyan erővel, mint egykor Viktor Juscsenkót, de azért inkább azt szeretnék, ha ő nyerne

Joe Biden és Petro Porosenko találkozója Kijevben 2017. január 16-án #moszkvater
Joe Biden és Petro Porosenko találkozója Kijevben 2017. január 16-án
Fotó:EUROPRESS/AFP/Nikolay Lazarenko/President of the Ukraine Press-Service

Joe Biden azzal dicsekedett a minap, miként távolíttatta el 2015-ben fél óra alatt a fiának az ügyeit megpiszkáló főügyészt. De az Euromajdan után Washingtonban döntötték el azt is, ki legyen a kormányfő, később pedig a kabinetben amerikai állampolgárok is betöltöttek miniszteri posztokat. A kampány hajrájában pedig a nagykövet követelte a főügyész lemondását. Mindez csupán néhány példa annak illusztrálására, hogy az Egyesült Államok milyen hatással van az ukrán belpolitikára. Jogosan merül tehát fel tehát a kérdés, hogy a korlátozott szuverenitású Ukrajnában mennyire szól bele a Nyugat az elnökválasztásba. A már bejáratott Petro Porosenkóban bíznak, avagy már dolgoznak a politikán kívülről felbukkant Volodimir Zelenszkijen?

„Nem rejtette véka alá a térség amerikai különmegbízottja, hogy Petro Porosenkót szeretné látni továbbra is Ukrajna élén”

„Az ukrán népnek választania kell. Azt akarja elnöknek, aki a rendszer lebontásával, átfogó reformokkal, avagy azt, aki ugyan kicsit elkeserítette őket, ám több reformot vitt véghez, mint bárki az elmúlt húsz évben, és szembeszállt Vlagyimir Putyinnal?” – tette fel a kérdést a PBS-nek nyilatkozva Kurt Volker. Egyértelműen Porosenkót támogatta korábban Donald Tusk az Európai Tanács elnöke és Jens Stoltenberg a NATO főtitkára is. A jelenlegi államfőt segíti közvetve Angela Merkel is azzal, hogy tárgyalásokra hívta április 12-re Berlinbe. Mi mással is lehetne magyarázni a vizit időzítését? Mint ahogy az sem véletlen, hogy a The Daily Best éppen most szellőztette meg, hogy az FBI és az amerikai főügyészség pénzmosás miatt nyomoz a Zelenszkijt támogató Ihor Kolomojszkij ügyletei után. Mint ismert, korábban Londonban már zárolták az oligarcha egy 2,5 milliárd dolláros számláját. Mi sem természetesebb, mint hogy ennek nyomán aktivizálta magát az eddig meglehetősen szelektíven vizsgálódó ukrán korrupcióellenes hivatal is.

Volker nyílt kiállása egyrészt érthető, hiszen nemcsak jól együtt dolgozik Porosenkóval, de az államfő érdekeit Washingtonban képviselő BGR Group lobbistája is. Ráadásul Zelenszkij a már kiismert Porosenkóval szemben kicsit zsákbamacska. Kampányában a harcias elnökkel ellentétben pacifista húrokat pendített meg, miközben az Egyesült Államok úgy tekint Ukrajnára, mint az Oroszországra gyakorolt nyomás eszközére. Ezért aztán Porosenkót támogatni kézenfekvőnek tűnik. Másrészről viszont egyáltalán nem logikus egy olyan politikus mellett kiállni, akinek nagyon kevés az esélye az ismétlésre. Így aztán a veresége azokra is rávetül, akik még a kilátástalan helyzetben is támogatták. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy a demokrácia elveit sérti ily módon beavatkozni egy szuverén ország választásába.

„Eközben kiszivárgott, hogy mindenek előtt az amerikaiak már megkezdték az egyeztetéseket Zelenszkij stábjával”

Ez már látszik a jelölt retorikáján is, amely Oroszországgal szemben keményebb, az IMF-fel szemben pedig puhább lett. A Nyugatnak ezért nem kell aggódnia, hiszen Ukrajna külpolitikája, irányultsága egyik jelölt győzelme setén sem változik. Így kivárhat, kapkodnia minden esetre nem kell.

A fenti példák ellenére nem beszélhetünk a Nyugat Porosenko mögötti egységes kiállásáról. Ráadásul a mostani támogatás össze sem hasonlítható azzal, amit egykor Viktor Juscsenkónak és Julija Timosenkónak nyújtottak Viktor Janukoviccsal szemben. Amerikának most nincs egyértelmű és egységes Ukrajna-politikája. A közös pont Oroszországgal szemben felhasználni Ukrajnát, ám a különböző érdekcsoportok más és más kijevi politikusokat favorizálnak.

Így látja az Ukrajnát jól ismerő orosz szakértő is. „A Nyugat nem egységes Porosenko támogatásában. Kétségkívül bejáratottabb, kiszámíthatóbb politikusnak tűnik a szemükben, mint az ismeretlen Zelenszkij, akivel már megkezdődtek a tárgyalások. Már csak azért is, mert a Nyugat minden értelemben sokat fektetett már be ebbe a rezsimbe. Így az is érthető, ha inkább Porosenkót támogatják. A jelenlegi elnök hátránya azonban akkora, hogy tiszta eszközökkel csakis abban az esetben győzhet, ha Zelenszkij sokat és nagyokat hibázik” – fogalmazott portálunknak Alekszandr Guscsin. Továbbra is Porosenkót tartja ugyanakkor a győzelem várományosának Alekszandr Lukasenko. Hiába, a belarusz elnök jól ismeri a régiót!

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.