//Visszatér a Krímbe a rebellis Poklonszkaja
„Poklonszkaja azonban nem csak nőiessége, hanem sokakat meghökkentő kijelentései miatt is népszerű a világhálón” #moszkvater

Visszatér a Krímbe a rebellis Poklonszkaja

MEGOSZTÁS

Véget ért az orosz hatalmi párton belüli előválasztás. Meglepetés nem született, célja igazából a kampány előtti mozgósítás és a technológiák kipróbálása volt. Győztek az előre egyeztetett jelöltek. A jelenleg 30 százalék körüli támogatottsággal bíró Egységes  Oroszország üzenete marad a megkopott, nagyrészt kiüresedett stabilitás, a képviselőjelölti gárdája azonban nagyrészt megújul. Kiestek belőle a kicsit is megkérdőjelezhető lojalitást mutatók, a botrányokat kavarók és az elkoptatottak. Így az a Natalija Poklonszkaja is, aki az úgynevezett krími konszenzus egyik arca, az „orosz tavasz” szimbolikus alakja volt.

„Poklonszkaja azonban nem csak nőiessége, hanem sokakat meghökkentő kijelentései miatt is népszerű a világhálón” #moszkvater
„Poklonszkaja azonban nem csak nőiessége, hanem sokakat meghökkentő kijelentései miatt is népszerű a világhálón”
Fotó:EUROPRESS/SEFA KARACAN/ANADOLU AGENCY/AFP

Nem indítja a választásokon az Egységes Oroszország az egyik legismertebb képviselőjét, a Krím „hazatérését” a dumába kerülve szimbolikusan is megjelenítő Natalija Poklonszkaját, aki a rend kedvéért új munkájára hivatkozva maga vonta vissza a jelölését. Pedig a babaarcú egykori krími főügyész új színt vitt a moszkvai politikába. Hiába, ez már sok volt a Kremlnek. Kiesése a konzervatív-monarchista szárny komoly vesztesége még akkor is, ha az elmúlt öt év láthatóan megkoptatta az egykori krími főügyész imázsát. Kihoztak belőle mindent, így a helyére új figurák kerülnek. Az új kor hősei.

„Az, hogy Poklonszkaját kivonják a politika első vonalából, egyben azt is jelenti, hogy a <krími konszenzus> hőseinek ideje lejárt. Helyüket a celebek mellett a koronavírus járvány hősei, az önkéntesek, az orvosok, a kutatók veszik át”

Azzal, hogy otthagyja a dumát, Poklonszkaja karrierje is új irányt vesz. Pontosabban visszatér valahol a régi mederbe. Az erőszak szervezetekbe vezet vissza az útja, ahol nagyobb szerepet játszik a fegyelem, és kevesebb a lehetősége a nyilvános botrányokra. Mert Poklonszkaja arról híresült el, hogy ami a szívén, az a száján. Elkötelezett korrupcióellenességével és a krímiek támogatásával már-már veszélyes volt. Egy idő után igyekeztek is őt eldugni a nyilvánosság elől. A rebellis képviselő eszméihez híven még patrióta, monarchista felhangokkal, szuperprezidenciális rendszerben gondolkodó, a szociális kérdésekre érzékeny balközép pártot is alapított Oroszország Ereje néven. Most úgy hírlik, visszatér a Krímbe, a nyomozó hatósághoz, vagy a környezetvédelmi felügyelet élére.

„Ha a mindenki és mindenek fölött álló Vlagyimir Putyint nem számoljuk, akkor úgy öt éve a világháló legnagyobb orosz sztárja kétségkívül Natalja Poklonszkaja volt”

A krími főügyészből a dumába repített, jelenleg a 40-es évei elején járó, Moszkvába érkezésekor 12 éves lányát egyedül nevelő dekoratív hölgyért bolondultak a japánok. Az ismertséget meghozó első sajtótájékoztatóját 10 millióan nézték meg az első számú videó megosztón, a közösségi portálokon virtuális rajongói klubok sora alakul, jellemző módon még a Moszkvával finoman szólva nem szimpatizáló lengyelek is létrehoztak egyet.

Számítógépes játék szereplője lett, dalt írtak róla, fotóit tömegesen osztották meg, a róla készült legismertebb, egy Enjoykin nevű felhasználóhoz köthető montázs pedig már 20 milliós megtekintésnél tart.

„Oroszországban és Ukrajnában különböző előjellel, de kiemelt figyelem kísérte minden lépését, sokszor meghökkentő eszmefuttatásai nemcsak a világháló közönsége, de a politológusok körében is vitákat gerjesztett”

A Luhanszk környékén született Poklonszkaja 10 éves korában, még éppen a Szovjetunió felbomlása előtt költözött családjával a Krímbe. A lakóhelyén Jevpatoriában a harkovi egyetem kihelyezett tagozatán szerzett jogi diploma után előbb a szűkebb pátriájában, majd az országos főügyészségen is gyorsan lépkedett előre a ranglétrán. A Majdan és a hatalomátvétel már Kijevben érte, s nem tudott megbékélni a tomboló nacionalizmussal.

„Beadta felmondását, amelyet azzal indokolt, hogy nem tud olyan országot szolgálni, amelyet banditák irányítanak”

A főnöke nyugtatta, s azt javasolta, vegyen ki szabadságot, s gondolja át a dolgot.  Poklonszkaja hazautazott a szüleihez a Krímbe, ahol ekkor már a félsziget státusáról döntő referendum előkészületei zajlottak.

Az ügyésznő bármilyen segítséget felajánlott, csakhogy ne ismétlődjenek meg a Krímben is a kijevi események. Miután három férfi is visszautasította a posztot, nem sokkal később kinevezték főügyésznek, amire ugyancsak megorroltak Kijevben. Előbb kizárták az ügyészség kötelékéből, majd erőszakos hatalomátvételben részvétel vádjával körözést adtak ki ellene, végül feltették a beutazási szankciókkal sújtottak listájára.

„Krími főügyészként tartott első, 5 perc 43 másodperces sajtóértekezlete azonban rögtön meghozta számára a világhírt”

A törékeny, babaarcú, ugyanakkor szigorúnak látszani akaró egyenruhás szláv szépség már önmagában felkeltette az érdeklődést, ráadásul a videó megosztóra feltett felvételben talán a kifejező tekintete miatt egy japán rögtön meglátta az animék potenciális hősét. A közösségi háló szláv szegmensében inkább az arcsérülése miatt sajátos beszédmodorával, a fogai között kipréselt szavakkal, s egy-egy idézettel aratott.

„Poklonszkaja azonban láthatóan nem szerette, többször is kikérte magának ezt az orosz-japán <Nyjasa Natasa> szerepet, s arra vágyott, hogy a munkája miatt értékeljék”

S lenne is miért, hiszen már az ukrán ügyészség kötelékében is letette a névjegyét az egész félszigetet a kezében tartó, „Basmaki” néven elhíresült maffiacsoport vezetőjének, a volt krími képviselő, a Tavrija futball klub elnökének Ruvim Aronovnak a perében. Fővádlóként nem hagyta magát, s kitartásával végigvitte az ügyet. Harcos kiállásának „elismeréseként” nem sokkal később lakásának lépcsőházában megverték, s ekkor sérült meg néhány arcizma.  Főügyészi tevékenységét az ukrán különleges erők, a Berkut túlkapásainak kivizsgálásával kezdte, keményen fellépett a korrupció ellen, amelynek következtében letartóztatták a jaltai ügyészség egy munkatársát, a medzslisz nagy visszhangot kiváltó betiltásával letörte a krími tatárok radikális szárnyának tiltakozását, s kesztyűt dobott a félsziget blokádját szervező üzletembernek, Lenur Iszlamovnak.

„Poklonszkaja azonban nem csak nőiessége, hanem sokakat meghökkentő kijelentései miatt is népszerű a világhálón”

A Kreml melletti kiállása miatt a liberálisok már vadásztak néha valóban botladozó mondataira. Ezekben a körökben eleve visszatetszést keltett az utolsó cár, II. Miklós iránti imádata. Az ő portréja függ irodájának a falán is. Még krími főügyészként személyesen adott át a Livadia Palota múzeumának egy 80 fényképből álló, a cári családról szóló fénykép gyűjteményt, s egykori zeneiskolásként régi orosz románcot játszott a múzeum egyik darabján, a cári család egykori zongoráján.

Máskor minden jogi alapot nélkülözőnek nevezte a lemondást a trónról, majd azt fájlalta, hogy II. Miklós az orosz történelem legtöbbet, és igazságtalanul bántott államférfija. Ennek kapcsán immár a duma képviselőjeként paradoxnak nevezte, hogy a 20. század olyan alakjaival szemben, mint Hitler, Lenin, Trockij vagy Mao sem szítanak ekkora gyűlöletet. Persze, e kijelentéséből is csak annyit kapott fel a sajtó, hogy egy sorba állította Lenint Hitlerrel. Az imperátort védve foglalt állást a kor ismert balerinájával Matilda Kseszinszkajával folytatott viszonyát feldolgozó Matilda című film körüli vitában is.

„De sok gúnyos megjegyzést kiváltva még a II. világháború hőseire emlékező, Halhatatlan ezred néven ismertté vált rendezvényen is II. Miklós képével vonult”

Rebellis lelkülete hamar kiütközött a dumában is. Bátran állt a választói mellé akár a hatalommal szemben is. A hatalmi párt egyetlen képviselőjeként nem szavazta meg például a nyugdíj reformot. Ezt az árulást nem is bocsájtotta meg neki az Egységes Oroszország, s nem sokkal később megszüntette az általa vezetett, a jövedelmeket vizsgáló bizottságot. Így aztán az Egységes Oroszországban karrierje további kibontakozására aligha számíthatott. Ezért aztán semmit nem veszíthetett azzal, hogy pártot alapított. Most kivonják az első vonalból, de biztosak lehetünk abban, hogy szűkebb hazájába, a Krímbe visszatérve a terepen is elkötelezetten harcol majd az igazságért.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.