//Veszélyes közeledés?
Marcin Przydacz #moszkvater

Veszélyes közeledés?

MEGOSZTÁS

Egyre több európai politikus emeli fel a hangját a Moszkvával szembeni szankciók fenntartása ellen, ezért Lengyelországgal az élen aggódnak mindazok, akik az EU és Oroszország közötti feszültség fennmaradásában érdekeltek.

Marcin Przydacz #moszkvater
Marcin Przydacz
Fotó:EUROPRESS/Fatih Aktas / Anadolu Agency

Aggódnak a lengyelek. Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes amiatt emelte fel a hangját, hogy olvadóban van Oroszország és Európa elmúlt években ugyancsak fagyossá vált viszonya. „Európa egyes vezetői nem értik, hogy ez rövidlátó politika” – figyelmeztetett a lengyel diplomata. Varsó félelmei a történelemben gyökereznek, hiszen az ország nem egyszer szorult a nyugati hatalmak és Oroszország közé. Éppen ezért a lengyel politikai elit ma is jobban bízik Amerikában, mint az európai hatalmakban. Tudják ezt jól Washingtonban is, és a biztonsági garanciákért cserébe előretolt helyőrségként használják Lengyelországot Oroszországgal és az Európai Unióval szemben. Varsó harcos oroszellenessége ugyanis nemcsak segít fenntartani a nyomást Moszkvára, de megosztja magát az Európai Uniót is. Erre mondják, hogy két legyet egy csapásra.

„A lengyel diplomata a szankciók fenntartása mellett áll ki, miközben egyre több európai politikus szólal már fel e politika ellen”

Legutóbb például Édouard Philippe francia kormányfő nevezte átmeneti jelenségnek a szankciókat, amelyek eltörléséért állt ki német tartományi miniszterelnökök sora is. S akkor még nem beszéltünk azokról az országokról – Szlovákia, Csehország, Magyarország, Olaszország, Ausztria, Görögország -, amelyek vezetői már jó ideje bírálják ezt az elsősorban Egyesült Államok által forszírozott nyomásgyakorlást, és újraépítenék a kapcsolatokat Moszkvával.

S nemcsak azért, mert Európa az ENSZ egyik raportőre, Idriss Jazairy szerint is 3,2 millió dollárt veszít havonta a szankciók miatt. Hanem azért, mert nemcsak Európa versenyképességét, hanem a biztonságát is gyengíti ez a politika.

„Az eurázsiai geopolitikai térség megosztása, két pólusának szembeállítása nem érdeke Európának”

A lengyel félelmekről pedig csak annyit, hogy a Moszkvával kialakított pragmatikus viszony erősebb biztonsági garanciát jelent az amerikai rakétáknál!

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.