//Versengés helyett stratégiai együttműködés
„Összességében a szerződés kiemelt figyelmet fordít a két ország közötti együttműködés számos területére, és a jövőbeni fejlődést és növekedést szolgálja” #moszkvater

Versengés helyett stratégiai együttműködés

MEGOSZTÁS

Regionális szinten az országok közötti versengés átjárja a politikai és kulturális és a mindennapi élet bizonyos rétegeit. Ha csak szűkebb térségünk – Kelet-Közép-Európa – országai közötti kapcsolatokat vesszük szemügyre nagyon sokáig – sőt még ma is – hatalmas versengés figyelhető meg Budapest, Bukarest, Bratislava (Pozsony), Prága és Varsó között a nemzetközi befektetések vagy valamilyen kedvező beruházás elnyerése érdekében. Azonban a versenyalapú regionális együttműködéseknek Ázsiában egy másik példája is megfigyelhető.

Veres Szabolcs írása a #moszkvater.com számára

„Összességében a szerződés kiemelt figyelmet fordít a két ország közötti együttműködés számos területére, és a jövőbeni fejlődést és növekedést szolgálja” #moszkvater
„Összességében a szerződés kiemelt figyelmet fordít a két ország közötti együttműködés számos területére, és a jövőbeni fejlődést és növekedést szolgálja”
Fotó:EUROPRESS/Turkish Presidency/Murat Cetin/ANADOLU AGENCY/AFP

Az utóbbi években a Kazahsztán és Üzbegisztán közötti kereskedelmi kapcsolatok volumene jelentős mértékben növekedett, különösen a két ország közötti beruházások, az építőipar, a mezőgazdaság és a logisztika területén.

2022 decemberében Kazahsztán és Üzbegisztán aláírta a szövetséges kapcsolatokról szóló szerződést, amely dokumentum célja a két ország közötti kapcsolatok stratégiai megerősítése volt, beleértve a Kazahsztán és Üzbegisztán közötti kölcsönös kereskedelmi forgalom növelését, a közös beruházások bővítését, valamint a közép-ázsiai tranzit potenciál és a szállítási-logisztikai terén történő együttműködések fejlesztését. 2023 végén Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök már aláírta a szerződés ratifikálásáról szóló rendeletet, amelyet néhány hónap elteltével most a kazah Mazsilisz képviselői egy plenáris ülés keretében jóváhagytak.

„Ennek értelmében a Kazahsztán és Üzbegisztán között létrejött megállapodás célja a két állam közötti interakciók és együttműködés erősítése, a függetlenség, a szuverenitás, a területi integritás és a fenntartható gazdasági fejlődésnek előmozdítása a kölcsönös tiszteleten és az érdek egyenlőségen alapuló hosszú távú szövetségesi kapcsolatok kiépítése”

Továbbá a megállapodás értelmében Asztana és Taskent is megerősíti, hogy nem vesznek részt semmilyen tömbben vagy szövetségben, amely a másik féllel szembe irányul vagy hátrányosan érintené Kazahsztán és Üzbegisztán gazdasági, diplomáciai, politikai vagy biztonságpolitikai kapcsolatait, illetve tartózkodnak a másik fél ellen irányuló „cselekményekben” való részvételtől.

„Mivel ez a szerződés az első ilyen jellegű dokumentum a két ország közötti szövetséges kapcsolatok terén, ezért rendkívül fontos lépés ez a közép-ázsiai regionális kapcsolatok területén”

A szerződés számos fontos területet érint, például az energiaipart, a közlekedést és a szállítást, az agrárszektort, az egészségügyet és a gyógyszeripart, az építőipart és az infrastruktúrát. Emellett mindkét fél elkötelezett a kölcsönös előnyök elérése iránt, ezért aktívan együttműködik ezeken a területeken. A szerződés emellett hangsúlyozza a kulturális és oktatási együttműködés fontosságát is a két szomszédos ország között, amely az Üzbegisztán és Kazahsztán közötti kapcsolatok további erősítéséhez is hozzájárulhat.

szerződés ratifikálását követően a felek a megállapodásban foglaltak végrehajtására fognak koncentrálni, amely érdekében egy közös bizottság felállítását is tervezik. Ez a közös bizottság felelős lesz a szerződés rendelkezéseinek végrehajtásáért és figyelemmel kíséréséért.

„Összességében a szerződés kiemelt figyelmet fordít a két ország közötti együttműködés számos területére, és a jövőbeni fejlődést és növekedést szolgálja”

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Közép-Ázsia két vezető gazdasági nagyhatalmának rivalizálása a versengés helyett a kapcsolatok elmélyítése irányába indult el, amely a régió másik három országa – Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán – számára a regionális együttműködések, valamint a közép-ázsiai regionalizmus tekintetében sem negatív eredmény.

(A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának kutatója.)

MEGOSZTÁS