//Veretlenül zártak az ukránok
Volodimir Sepelev labdával a szerb védők között a Szerbia – Ukrajna Európa-bajnoki kvalifikációs mérkőzésen Belgrádban 2019. november 17-én #moszkvater

Veretlenül zártak az ukránok

MEGOSZTÁS

Ugyan Ukrajna „csak” döntetlent ért el Szerbia ellen, de már ennek a mérkőzésnek az eredményétől függetlenül kvalifikálta magát a 2020-as Európa-bajnokságra. Zsinórban harmadszor, megelőzve a portugál válogatottat.

Volodimir Sepelev labdával a szerb védők között a Szerbia – Ukrajna Európa-bajnoki kvalifikációs mérkőzésen Belgrádban 2019. november 17-én #moszkvater
Volodimir Sepelev labdával a szerb védők között a Szerbia – Ukrajna Európa-bajnoki kvalifikációs mérkőzésen Belgrádban 2019. november 17-én
Fotó:EUROPRESS/Andrej ISAKOVIC/AFP

Ukrajna eddig még sosem jutottak túl a csoportmeccseken, s a kontinensviadalon öt vereség mellett mindössze egyetlen győzelmet tud felmutatni, most mégis 20 pontot szerezve magabiztosan utasította maga mögé a selejtezőben a favorit portugálokat, és a szakértők többsége által magasabban taksált szerbeket. Hogyan sikerülhetett mindez? A magyarázat egyszerű. Az ukrán válogatott nem szenvedett vereséget a csoportmeccseken!

Az egykori kiváló csatár, Andrij Sevcsenko csodát tett volna? Nem hinném. Ha megnézzük az ukrán válogatott keretét, látható, hogy ez a csapat is „sztármentes”, akárcsak az orosz válogatott. A keretben helyet kapott légiósok sem topcsapatok játékosai. Eduard Szobol a Bruges, Ihor Plasztun és Roman Bezusz a Gent játékosai, egyedül Andrij Jarmolenko vitézkedik elit bajnokságban, Angliában a West Ham Unitednél.

„A válogatott gerincét továbbra is a két hazai elitalakulat, a Sahtar Donyeck és a Dinamo Kijev adja”

Sevcsenko semmi mást nem tett, csak annyit, hogy megtalálta azokat a játékosokat, akikre a taktikát építheti, és az eddigiek alapján nagyszerűen összerakta őket. Elődei 4-2-3-1-es hadrendben küldték csatába a válogatottat, ami azt jelenti, hogy a csapat biztonságos védekezésből inkább a kontrákra rendezkedik be. „Seva” viszont szigorúan támadó játékrendszerre, 4-3-3-ra állította át a csapatát. A labda kihozataloknál megpróbálnak középpályás létszámfölényt teremteni azzal, hogy a két belső védő egyikének folyamatosan be kell lépni a középpályára. A három csatár folyamatosan nyomást gyakorol az ellenfél védőire, hibázásra kényszerítve őket.

Ahogy az látható volt a csoportmérkőzéseken, ez a taktika eddig működik. Nincs tehát semmilyen csoda, hanem szakmai hozzáértés, a megfelelő játékosok kiválasztása, és rengeteg gyakorlás. A játékosok pedig fogékonyak arra amit a szövetségi kapitány kér tőlük. És hogy minden a legjobban menjen, Sevcsenko vasfegyelmet tart. Nemcsak a pályán, hanem az összetartásokon is. A játékosok egyszerre étkeznek, az étkezéseken a mobiltelefon használata szigorúan tilos! A kapitány megköveteli, hogy a játékosok tiszteljék egymást, és beszélgessenek egymással.

„A szakemberek szerint a független Ukrajnának messze ez a legjobb válogatottja”

Pedig voltak nagy nevek az eddigi szövetségi kapitányok között. Elég csak a Dinamó Kijev mindenesét, Szabó Józsefet, Oleg Blohint, vagy éppen Alekszej Mihajlicsenkót említeni. Ők rosszabb edzők lennének? Nem biztos. De valami miatt nekik mégsem jött össze, hogy egy ennyire erős, és a közönség által nagyon megszeretett válogatottat hozzanak össze.

„Ha pedig a hátteret nézzük, pontosabban azt, hogy az ukrán futballt a mai napig körbefonja a korrupció és a bundameccsek gyanúja, akkor megint oda jutunk, hogy Sevcsenko mégis csodát tett”

Az Ukrán Labdarúgó Szövetség 2017-2018-ban több mint ötven bajnoki mérkőzést tartott gyanúsnak. Ezekben minimum 30 csapat érintett, köztük elsőligás csapatok is. Játékosok, edzők, menedzserek kerültek gyanúba. A vizsgálat tart, de a pesszimisták szerint ítélet most sem lesz. Azért nem, mert azok az oligarchák, akik a csapatok tulajdonosai, komoly veszteséget szenvednének, ha csapatukat kizárnák a bajnokságból. De ha csak a nemzetközi kupasorozattól tiltják el őket, akkor is több millió eurókban mérhető a veszteség. Ezt pedig egyetlen oligarcha sem venné jónéven. Az érintett csapatok tulajdonosai persze tagadnak, hiszen nekik aztán végképp nem hiányzik a cirkusz.

„Ukrajnában a két sztárcsapatot kivéve nem kapnak a játékosok horribilis fizetéseket, de azért ebből is tisztességesen meg lehet(ne) élni”

Ám a futballista, és a játékvezető is gyarló ember, szeretne még többet. Ráadásul a nézőszám is csökkent az utóbbi években, amihez a bundagyanúnak is köze van. A Dinamo Kijev otthoni meccsein átlag 13 ezer néző van, Donyeckén nagyjából 10 ezer. A többi csapat otthoni meccseit 3-3500 szurkoló nézi meg. Ilyen kis nézőszámmal pedig hosszú távon nem lehet fenntartani egy futball csapatot. Ukrajna pedig annyira szegény jelen pillanatban, hogy saját magát alig tudja eltartani, nem a futballcsapatokat. Ezzel el is érkeztünk oda, hogy hiába tagadnak és szörnyülködnek az érintett klubok tulajdonosai, nagy a valószínűsége annak, hogy nagyrészük tudott a machinációkról. A kiszivárgott hírek szerint

„a feltett összegeken a fogadók évente nagyjából 50 millió forintnyi hrivnyát is megkereshettek”

Ennek fényében még nagyobb tisztelettel kell adózni az ukrán válogatott teljesítménye előtt! Ez a csapat ugyanis kerülhet az Európa-bajnokságon bármilyen csoportba, komoly ellenfele lesz mindenkinek. Nem véletlenül mondta a vesztes ukrán meccs után Christiano Ronaldo, hogy kiváló az ukrán válogatott és komoly jövőt jósol nekik. Meglátjuk…

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.