//Újabb merénylet Oroszországban

Újabb merénylet Oroszországban

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában az orosz-ukrán háború legfrissebb híreit beszéltük át. Mennyire kell komolyan venni Jevgenyij Prigozsint, a Wagner csoport vezetőjét? Tényleg csapda a kivonulás? Mit jelez az újabb robbantásos merénylet Oroszországban?

Az ukrán ellentámadásra várva sűrűsödik a feszültség Ukrajna körül. Zajlanak az események, igaz, egyelőre inkább a médiában, semmint a frontokon. Bahmutnál folyik a felőrlés, közben mindkét fél készül a támadásra, Jevgenyij Prigozsin pedig turbó fokozatra kapcsolta a trollkodást. Most éppen azzal fenyegetőzik, hogy Wagner magánhadsereg átadja más erőknek az állásait – a csecsenek már be is jelentkeztek –, mert egységei kimerültek, és nem kapnak elegendő lőszert. Eközben a Kremlnél lelőtt drón után újabb diverzáns akció volt Oroszországban. Nyizsnyij Novgorod mellett felrobbantották az orosz patrióták egyik arcának, vezéralakjának számító író-politikus autóját. Zahar Prilepin túlélte a merényletet, sofőrje azonban meghalt.

Mi a helyzet a bahmuti ostrommal? Tényleg át akarja-e adni az állásait a Wagner csoport épp a város végleges bevétele előtt? Tényleg nem kapnak elegendő lőszert? Miről szól valójában Prigozsin információs tűzijátéka? Hogyan sétál bele a média nagy része a trollkodó Wagner vezér csapdájába? Mikor és hol várható ukrán ellentámadás? Mi történt Zahar Prilepinnel? Kik állhatnak az utóbbi időben ismét szaporodó diverzáns akciók mögött? Miről szólnak ezek az akciók? Az erő vagy a gyengeség jele egy ilyen terrorista módszerrel elkövetetett merénylet?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.