//Túlhatalom, digitális szegregáció, mélyállam…
„A jelenlegi turbulens helyzet furcsaságok sorát produkálja” #moszkvater

Túlhatalom, digitális szegregáció, mélyállam…

MEGOSZTÁS

Heti tükör. Ezen a héten is a Capitoliumnál történtek lázában égett a világsajtó. Pontosabban az utána Donald Trump ellen megkezdődött boszorkány üldözés, és a közösségi médiában tomboló cenzúra volt a központi téma. Ezúttal azt néztük meg, miként látja, illetve láttatja mindezt az úgynevezett alternatív média. Mint kiderül, azért vannak dolgok, amelyekben egyetért vele még a fősodor is.

„A jelenlegi turbulens helyzet furcsaságok sorát produkálja” #moszkvater
„A jelenlegi turbulens helyzet furcsaságok sorát produkálja”
Fotó:EUROPRESS/SAUL LOEB/AFP

Az úgynevezett alternatív vagy annak tartott média felháborodott cikkekben kommentálja a Donald Trump közösségi profiljainak a blokkolását, és a hívei ellen a világhálón hasonló eszközökkel folyó hadjáratot. Mint az RT fogalmaz, a demokraták és a tech óriások szövetsége tökéletes bemutatót tartott arról, hogyan kell megvalósítani a totális médiauralmat. A Trumpot támogató feketék egyik vezető személyisége, Candace Owens videó anyagban ad áttekintést az infowars.com portálon arról, hogy

„milyen úton váltak a közösségi oldalak a világ korzójából, beszédteréből zárt gondolkodású baloldali fórummá”

Az amerikai TASZ-ként körülírható Amerikai Polgári Szabadságjogok Unióját (ACLU) idézte a breitbart.com. A szervezet kimondja a jelenlegi helyzetről, hogy ez már túlhatalom. Az RT más megvilágításba helyezve a történteket meg is magyarázza mindezt, mikor úgy fogalmaz, hogy

„Trump és követőinek letiltásával az Egyesült Államok olyanná vált, mint azok a rezsimek, amelyek ellen korábban fel szokott lépni”

Az orosz állami tulajdonú globális sugárzású adó Vlagyimir Putyint is idézi, aki szerint Trump letiltása a közösségi médiáról atombomba ledobásának felel meg, és megszünteti azokat az értékeket, amelyek képviseletét eddig vallotta az Egyesült Államok. Ugyanezt mondja lényegében Angela Merkel is, aki szerint nincs rendben, hogy a nagy tech cégek cenzúrát gyakorolhatnak, és ők dönthetik el, kit illet meg a szólás lehetősége, és kit nem. A német kancellárt az infowars.com idézi.

„Az információs térben dúló háború krónikája kapcsán az alternatív média a fősodorban elsikkadó részletekre is felhívja a figyelmet”

Mint például a ZeroHedge rámutat, későbbi igazságügyi és tudományos feldolgozás céljából lementették az Amazon által kiiktatott Twitter-rivális, a Parler tartalmának 99.9 százalékát, ami visszaélésekre, az önkéntes lakossági vegzálás támogatására is lehetőséget adhat. A Twitter néhány nap alatt 70 ezer profilt törölt, elsősorban az összeesküvés elméletek terjesztőit iktatták ki. De a ZeroHedge ennek kapcsán megjegyzi, hogy letiltották többek között az alternatív média sztárjának, a libertárius (szuverenista) Ron Paulnak a Facebook oldalát is. A portál szerint a Facebook letiltotta a „stop the steal” (Állítsátok le a lopást!) szavak használatát, az ezeket tartalmazó anyagok megosztását is, mert ez erőszakhoz vezethet. A ZeroHedge azért megjegyzi azt is, hogy a nagy technológiai cégek amerikai letiltási kampányával egyidőben tiltott le Kína hongkongi oldalakat.

„A Twitter árfolyamának egyébként nem tett jót Trump letiltása, írja az infowars.com, míg az RT azt emeli ki, hogy az orosz Telegram felhasználóinak száma nagyon megugrott a Facebook/ Twitter cenzúra bedurvulása és a Parler lezárása óta”

Szintén az RT adta hírül, hogy más cégekhez hasonlóan az Amazon is beszünteti adományait minden olyan képviselő és szenátor felé, akik  kétségbe vonták a választás tisztaságát és kifogásolták Biden győzelmének hivatalossá tételét. Érthető módon szintén az RT kürtölte világgá, hogy orosz online áruház nyílik Németországban, és a tervek szerint több más uniós országban is. A felfokozott hangulatban olyan hírek is megjelennek, amelyek első pillantásra elég nehezen hihetők. Így például az, hogy egy stanfordi kutató szerint az arcfelismerő rendszereket meg lehet tanítani az emberek politikai véleményének megállapítására.

„Ezeket a híreket olvasva igazat adhatunk Alistair Crooke brit diplomatának, aki a strategic-culture.org oldalon fogalmazta meg azt a véleményét, miszerint a digitális szegregáció (és pogrom) korában a konszenzus és az érvelés kultúrája is elveszett”

A fent idézett portálokon, csatornákon az elemzésekben gyakran előkerül a „deep state”, a mélyállam manapság divatos fogalma, amely olyan hálózatot jelöl, amelyben a kormány, a nemzetbiztonság, a bankrendszer és más gazdasági vállalatok vezető szereplői a demokratikus folyamatoktól és a népakarattól függetlenül ellenőrzik és befolyásolják a mindenkori kormányok döntéshozatalát.

„Mint a The Saker fogalmaz, a „deep state” osztályöntudattal és ideológiával rendelkező, ezért bosszúszomjas minoritás”

Mostani coming outját a korábbi „global war on terror” helyett a „domestic war on terror”, azaz a globális terrorizmus elleni háború után a hazai követi. De a „deep state” csak a nyitó ütközetet nyerte meg, véli a The Saker, hozzátéve, hogy háborút nem nyerhetik meg,de ma nem tudható, hogy meddig tart ez, és mi jön utána.

Szintén a The Saker adja közzé az alternatív média másik meghatározó figurájának, Paul Craig Robertsnek a cikkét, amelyben a politológus azt fejtegeti, hogy 50-50 százalék az esélye annak, hogy az Egyesült Államok sorsa a polgárháború, vagy a rendőrállammá válás. Amerika belső konfliktusa Paul Craig Roberts szerint akár világháborúhoz is vezethet.

„A jelenlegi turbulens helyzet furcsaságok sorát produkálja”

Így például már meg sem lepődünk azon, hogy az infowars.com azt idézi Joe Bidentől, hogy csak kisebbségi tulajdonban lévő kisvállalkozások jogosultak (fekete, latino, női tulajdonú kkv-k) támogatásra. Az pedig a bolsevik időket idézi, hogy gyerekeket biztatnak, eredményesen, konzervatív szüleik besúgására (RT). Sokan jelzik a  közösségi oldalakon, hogy családtagjaikat fel fogják jelenteni, amiért részt vettek a január 6-diki eseményeken (infowar.com), míg egy jogász azt vetette fel (ZeroHedge), hogy a Trumpot támogató családok gyerekeit el kellene venni, és felvilágosító táborokba vinni. De olyan ötlet is felmerült, hogy ne utazhasson repülőn az, aki részt vett a Capitoliumi eseményekben.

„Még mielőtt bárki is megijedne, azért szögezzük le, hogy Amerika nem omlott össze, kiállta a stressz-tesztet, ám a fenti <orwelli> kijelentések is jelzik a válság mélyülését”

Apropó, Orwell! Mint arra a ZeroHedge felhívta a figyelmet, a fősodorban az „orwelli” szó orwelli átdefiniálása folyik, a portál szerint Orwell 1984 című könyve pedig a második legkeresettebb az eladási listákon. Eközben Washington rendkívüli állapot közepette, újabb zavargásoktól tartva készül Joe Biden beiktatására. A Pentagon felszólította a haderőnemeket, hogy álljanak készenlétben Biden beiktatásának a biztosítására, Trump ellen újabb impeachmenttel megspékelt politikai hajtóvadászat, folyik, a még 20-ig hivatalban lévő elnök pedig arra figyelmezteti a demokratákat, hogy a boszorkányüldözés népharaghoz vezet.

Szomorú kép, ezért fejezzük be valami vidámabbal. Az orosz sajtó idézi Ramzan Kadirov csecsen vezetőt, aki megjegyzi, hogy valamiben egyformák lettek Trumppal. „Korábban ő tiltott le engem a közösségi oldalakról, most azonban a Mindenható helyrehozta az igazságtalanságot, és a lázadó Donald Trumpot szintén letiltották” – fogalmaz a csecsen vezető.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.