//Tőzegáfonyás káposztasaláta

Tőzegáfonyás káposztasaláta

MEGOSZTÁS

A káposztafélék és ezek között a fejeskáposzta jótékony hatása hosszú idők óta ismeretes

Ez a zöldség, talán éppen sokoldalú felhasználhatósága miatt, az egész világon elterjedt. A fejeskáposzta ugyanis főzve, párolva, töltve és nyersen egyaránt fogyasztható. Ráadásul a káposzta alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak is remek választás. Nyár elején már kapható a friss nyári fejeskáposzta, érdemes gyakrabban fogyasztani. Nem mellesleg, a zsenge levelű nyári fejeskáposzta vitamintartalma többszöröse télálló társainak.
A káposztasalátáról általában mindenkinek – állandó olvasóinkat kivéve, akik gasztrorovatunkból már több káposzta-receptet megismertek – elsősorban az ecetes változat jut az eszébe. A káposztából készült ételek receptjeinek körét ma egy újabb, tőzegáfonyát is tartalmazó újdonsággal bővítem. Hazánkban a – más klimatikus viszonyokat kedvelő – tőzegáfonya kevésbé ismert. Legkönnyebben fagyasztott formában szerezhető be ez az enyhén kesernyés, kissé savanykás ízű, a káposztához remekül passzoló gyümölcs. Az említett saláta ideális húsos ételek kísérőjeként, de fogyókúrázóknak magában is ajánlható könnyű vacsoraként. Egy kis változatosságot jelenthet a bevált saláta-receptekhez képest. Lássuk, hogyan készül!

Tőzegáfonyás káposztasaláta


Hozzávalók:
30 dkg fejeskáposzta, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg tőzegáfonya, só, bors (esetleg méz)

A káposztát vágjuk vékony csíkokra. Sózzuk meg és legalább egy fél óra erejéig tegyük félre. A só hatására a káposzta összeesik. A sárgarépát és a fehérrépát reszeljük le sajtreszelőn, majd adjuk a káposztához az áfonyával együtt és keverjük el. Ízlés szerint borsozzuk. Aki a salátát túlzottan savanykásnak vagy esetleg kesernyésnek érzi, bátran adjon hozzá egy kis mézet. Ugye, milyen finom?

MEGOSZTÁS