//Titokzatos horvát fegyverbeszerzések
Az amerikaiak, mint gyártók nem hagyták jóvá Izraelnek, hogy Horvátországnak értékesítsék a szerződésben rögzített 12 vadászgépet #moszkvater

Titokzatos horvát fegyverbeszerzések

MEGOSZTÁS

F-16-os vadászgépek és páncélozott harcjárművek vásárlása rendezheti Zágráb és Washington viszonyát

Az amerikaiak, mint gyártók nem hagyták jóvá Izraelnek, hogy Horvátországnak értékesítsék a szerződésben rögzített 12 vadászgépet #moszkvater
Az amerikaiak, mint gyártók nem hagyták jóvá Izraelnek, hogy Horvátországnak értékesítsék a szerződésben rögzített 12 vadászgépet
Fotó:EUROPRESS/JACK GUEZ/AFP

Három hónappal azután, hogy meghiúsult az az üzlet, melynek értelmében Horvátország F-16 Barak vadászgépeket vásárolt volna Izraeltől, a horvát kormány és a horvát fegyveres erők vezetése a nyilvánosság teljes kizárásával, teljes csendben új beszerzésbe kezdett – derítette ki a horvát média, amely szerint a mostani fejlemények azt mutatják, Zágráb és Washington viszonya újra rendeződhet.

„Az új vadászgépek beszerzése már lassan tíz éve napirenden van Horvátországban, azonban nagyon sokáig nem történt semmiféle előrelépés az ügyben”

Ezért Zágráb úgy döntött, hogy mintegy áthidaló megoldásként 12 MiG-21-est modernizáltat Ukrajnában. Habár ez a program megvalósult, a sok-sok meghibásodás miatt ez nem tűnt jó megoldásnak. Még az is előfordult többször, hogy repülés közben a gépek hajtóműve meghibásodott.

Ráadásul ekkorra már tudható volt, hogy az örök rivális, Szerbia is modernizálja a légi erejét. Belgrád orosz MiG-29-esek vásárolt, sőt a hírek szerint még további beszerzések is folyamatban vannak. Zágráb számára így egyre sürgetőbbé vált a beszerzés. A legutóbbi eljárás során az izraeliek F-16 Barakja volt versenyben a svéd JAS 39 Gripennel szemben. Zágráb végül az izraeliek ajánlatát fogadta el, ennek nyomán 12 db használt F-16 Barak érkezhetett volna a Horvát Légierőhöz 500 millió dollár (125 milliárd forint) értékben. A beszerzés mellett az üzlet magában foglalta volna a pilóták Izraelben történő kiképzését is, a fegyverzetet, a szimulátort, de az új technika érkezésére Horvátország katonai reptereinek felkészítését is.

Ám homok került a gépezetbe, így múlt év végén kiderült, hogy az üzletből nem lesz semmi. Az amerikaiak, mint gyártók nem hagyták jóvá Izraelnek, hogy Horvátországnak értékesítsék a szerződésben rögzített 12 vadászgépet. Így Zágráb és Washington viszonya ez év elejére egészen megromlott – annál is inkább, mert az izraeliek ajánlata kifejezetten kedvező lett volna.

Most azonban úgy látszik, fordult a kocka. Habár a horvát kormány sosem hozta nyilvánosságra azt az elemzést, amely a „Miért hiúsult meg az üzlet Izraellel?” munkacímet viseli, most újabb tárgyalásokba kezdtek. Mint a horvát Jutarnji list megírta, a védelmi minisztérium nem hivatalos információi szerint ezúttal nem versenyeztetik meg a lehetséges beszállítókat, mert ezzel túl sok időt veszítenének. Ezért a kormány és a hadsereg vezetése a közvetlen tárgyalások mellett döntött a kiválasztott partnerekkel. Kik ezek?

„Ezúttal az Egyesült Államok és Svédország, pontosabban az F-16-osok gyártója, a Lockheed Martin, valamint a Gripenek gyártója, a Saab merült fel alternatívaként”

Akárcsak az első beszerzéskor, Horvátország most is állami szinten készül tárgyalni az adásvételről.

Azonban ez még nem minden. A Jutarnji list azt is kiderítette, hogy Zágráb és Washington már egy éve tárgyalásokat folytat egy másik nagy üzletről, amelyről a horvát nyilvánosság semmit nem tud. Mint kiderült, itt legalább 60 darab Bradley típusú páncélozott harcjármű beszerzéséről van szó, amelyről várhatóan év végéig dönteni is fognak. Az Egyesült Államok még 2018 elején ajánlotta fel Horvátországnak a Bradley M2 legrégebbi verzióját. Ezt a modellt teljes mértékben modernizálni kellene, melynek ára darabonként 3,5 millió dollárba kerülne.

„Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy bár Horvátország csak 2009 óta tagja a NATO-nak, az Egyesült Államok az elmúlt 20 esztendőben rengeteg katonai felszerelést adományozott Horvátországnak, számos más szolgáltatással együtt, amelynek értéke meghaladja a 600 millió dollárt is”

Ezért mostanra sokan úgy tartják, hogy az amerikaiak segítsége nélkül a horvátoknak óriási, ha nem leküzdhetetlen problémái lennének a hadsereg modernizálásával.

Most azonban úgy látszik, hogy Washingtonnak mégis csak sikerült elérnie, hogy a horvátok közvetlenül tőlük vásároljanak majd fegyvert. Ha ez az adásvétel sikeres lesz, amerikai F-16-osok és orosz MiG-29-esek kerülnek egymás szomszédságába a Balkán-félszigeten.

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.