//Tévésztárral küzd Porosenko a második körért
Julija Timosenko beszédet tart egy politikai fórumon Kijevben 2017 június 15-én #moszkvater

Tévésztárral küzd Porosenko a második körért

MEGOSZTÁS

Julija Timosenko a legnépszerűbb ukrán elnökjelölt, de a túlélést jelentő második helyért kiélezett csata dúl

Julija Timosenko beszédet tart egy politikai fórumon Kijevben 2017 június 15-én #moszkvater
Julija Timosenko beszédet tart egy politikai fórumon Kijevben 2017 június 15-én
Fotó:EUROPRESS/Genya SAVILOV/AFP

Hosszúra nyúltak az ünnepek Ukrajnában. Hivatalos ünneppé nyilvánították ugyanis a katolikus karácsonyt is, ami egybeesik azzal, amikor a konstantinápolyi pátriárka és hívei köszöntik Jézus születését. S hát tudjuk, a Moszkvától elszakadt és önállóvá vált, ám a többi autokefál egyház által el nem ismert ukrán ortodoxok éppen Konstantinápoly fennhatósága alá tértek vissza. Aztán ott volt az Újév, amely még a szovjet időkből maradt az ajándékozás napjává, majd jött az ortodox karácsony, végül a régi Újév. Alighanem sokan gondolták úgy, hogy ennyi pihenő kell a választások nehéz éve előtt.

Mert Ukrajna az idén előbb elnököt, majd parlamentet választ. Az államfőt március 31-én, pontosabban a biztosra vehető második fordulóban április 21-én. Aztán jön egy kis szusszanás, a nyári szünet, majd ősszel a parlamenti választás. Így aztán ezt az évet e két megméretés teljesen elviszi. Más szavakkal, az ország politikai értelemben helyben jár, ám ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a közélet unalomba fullad. Sőt! Hivatalosan csak december 31-én kezdődött a kampány, ám már lényegében ennek részeként megalakult a nemzeti egyház, a kercsi szorosban lezajlott incidenst pedig a hadiállapot bevezetése követte. S ne legyen kétségünk afelől, hogy meglepetések, provokációk, botrányok sorával szembesülünk még az idén. Már csak azért is, mert a jelenlegi az országot irányító elit megítélése finoman szólva sem egyértelmű.

„Konkrétan, a többség többet várt Petro Porosenko államfőtől és pártjától. Éppen ezért az elnök nem építheti újraválasztását az elért eredményekre”

Az ország ugyan nyugati irányba fordult, ám a gazdasági és szociális helyzet katasztrofális, a korrupció talán nagyobb, mint 2014 előtt volt. Porosenko ezért sikerként mindenek előtt a Nyugat támogatását hangsúlyozza, a problémákért pedig Oroszországot hibáztatja. A recept tehát egyszerű, fel kell ébreszteni a nemzeti büszkeséget, s konfliktusok, akár provokációk árán is erősíteni a megtámadott erőd képét, gerjeszteni a nacionalista hangulatot. Az elsőt szolgálta az év végén a nemzeti egyház megalapítása, míg a másodikat a kercsi incidens. Az ellenségképet erősíti emellett a Magyarországgal folyó vita is.

 S a konfrontáció keresésére alapozott, a nemzeti érzelmeket felkorbácsoló, a „Hadsereg, nyelv és hit”, háromszavas kampányszlogennel megjelenített taktika a kampány kezdetén működni látszott. Porosenko népszerűsége elindult felfelé. A december végi állást tükröző, az Ilka Kucseriváról elnevezett Demokratikus kezdeményezés Alapítvány és a Razumkov Központ közösen végzett közvélemény-kutatása alapján támogatottsága 13,8 százalékos. A legnépszerűbb 16,1 százalékkal továbbra is Julija Timosenko. A komikus Volodimir Zelenszkij 8,8 százalékkal visszacsúszott a harmadik helyre, őt követi az oroszpárti erők egyik jelöltje Jurij Bojko 8,4, a radikális párt vezetője Oleh Ljasko 6,9 és a volt védelmi miniszter Anatolij Gricenko 6,8 százalékkal.

Aztán jöttek az ünnepek, s visszaállt a régi támogatottság. A Szociális Monitoring felmérése alapján Timosenko az egész népesség körében 13,4, míg a biztos választók között 18,6 százalékkal továbbra is vezet, Porosenko azonban 7,7, illetve 10,7 százalékos népszerűséggel visszacsúszott oda, ahol ősszel volt, az ötödik helyre. Éppen ezért szinte biztosak lehetünk benne, hogy a választásokig még tartogat érdekes, így a kercsi provokációhoz hasonló húzásokat. Visszajött a második helyre az indulását az óév utolsó perceiben az 1+1 csatorna szilveszteri műsorában bejelentő Zelenszkij 10,8, illetve 15 százalékkal. Őt követi Bojko 8,5, illetve 11,8 százalékkal és Gricenko 8,1, illetve 11,2 százalékkal. Rossz jel Porosenkónak, hogy 51,9 százalékkal ő vezeti a leginkább elutasított jelöltek rangsorát Timosenko (28,9 százalék) előtt.

„Érdekesség, hogy több felmérés alapján Zelenszkij a második fordulóban mind Timosenkóval, mind pedig Porosenkóval szemben esélyesebb lenne”

Ő jeleníti meg ugyanis az új arcra váró társadalom szemében a hagyományos elittel szembeni bizalmatlanságot. Persze, nem Ukrajnában lennénk, ha kihagynánk az esélylatolgatásból az oligarchák akaratát. A jelenleg magát Izraelben meghúzó Ihor Kolomojszkij például mindent bevet annak érdekében, hogy ne Porosenko legyen az elnök. Éppen ezért támogatja Timosenkót és Zelenszkijt is. A showman csatornájának, az 1+1-nek a sztárja, de nagy kérdés, hogy egy második körös Timosenko-Zelenszkij csatában Kolomojszkij ki mellé állna. Porosenko addig is mindent bevet majd, hogy bejusson a második fordulóba, ott ugyanis már igencsak megnövekedne az esélye. Így aztán március végéig aligha fogunk unatkozni. A végeredményt pedig már csak azért sem lehet jelenleg megjósolni, mert a felmérések alapján az ukránok nagyjából 78 százaléka biztosra veszi, hogy elmegy szavazni, a megkérdezettek mintegy 40 százaléka azonban nem tudja, hogy kire adja majd a voksát.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.