//Teret veszít a Nyugat

Teret veszít a Nyugat

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában a hét legfontosabb eseményeit foglaltuk össze. Így beszéltünk arról, hogy milyen jelentőséggel bír Vlagyimir Putyin Közel-Keleten tett látogatása? A Nyugat mennyire veszített teret a régióban? Milyen témák állhatnak majd az orosz elnökválasztási kampány középpontjában? Hogyan alakul az Európai Unió és Kína viszonya?

A hét eseményeiről beszélgetve megkerülhetetlen az orosz elnök Közel-Keleten tett látogatása. Putyin ráadásul a térségből hazatérve fogadta az iráni  elnököt, majd nem mellesleg hivatalosan is bejelentette az indulását a jövő márciusban sorra kerülő választáson. Milyen jelentőséggel bír Vlagyimir Putyin Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben tett útja? Hogyan alakulnak a térség erőviszonyai? Kijelenthetjük-e, hogy Oroszország végleg visszatért ebbe a térségbe? Miért folyik kiélezett verseny Rijád kegyeiért? Miért éppen most jelentette be Putyin az indulását a választásokon? Melyek lehetnek a kampány fő témái? De a héten különösebb áttörés nélkül, de csúcstalálkozó volt az Európai Unió és Kína között is. Miért tartjuk ezt fontosnak? Hogyan alakult az elmúlt években az EU és Kína viszonya? Miért éleződik a feszültség Peking és Brüsszel között? S ha már ezúttal éppen Münchenből jelentkeztünk be, beszéltünk kicsit a német társadalom hangulatról, és a kormányzó koalíció egyre mélyülő válságáról is.

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Longauer András, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.