//Szlávokkal egy csoportban a válogatott
A magyar válogatott a himnuszok alatt a Magyarország Finnország barátságos mérkőzés kezdetekor 2018-ban #moszkvater

Szlávokkal egy csoportban a válogatott

MEGOSZTÁS

Nem volt szerencséje az ellenfelekkel a magyar labdarúgó válogatottnak. Úgy tűnik a Nemzetek Ligájában a B csoport már túl erős a mi szintünkhöz. Így az esélytelenek nyugalmával figyelhetjük, hol tart a szláv térség labdarúgása.

A magyar válogatott a himnuszok alatt a Magyarország Finnország barátságos mérkőzés kezdetekor 2018-ban #moszkvater
A magyar válogatott a himnuszok alatt a Magyarország Finnország barátságos mérkőzés kezdetekor 2018-ban
Fotó:EUROPRESS/ATTILA KISBENEDEK/AFP

Amszterdamban kisorsolták a 2020-as labdarúgó Nemzetek Ligája csoportbeosztásait. Nem hinném, hogy az ellenfeleket látva örömkönnyek szöktek Marco Rossi szövetségi kapitány szemébe. Oroszország, Szerbia és Törökország lesznek ugyanis az ellenfelek.

„A realitások talaján maradva hátradőlhetünk és nézhetjük, ahogy Rossi új csapat építésébe kezd. Továbbjutásra ugyanis csak elméleti esélye van a magyar válogatottnak”

Hazudni persze lehet magunknak, hogy van esély, de nincs. Ha csak a FIFA világranglistáját nézzük, akkor elméletileg nincsenek messze egymástól a csapatok, az oroszok a 46. a törökök a 38. a szerbek a 35. helyen állnak, a magyar csapat a 49. De ezek csak számok. A legutóbbi EB-selejtezőkből az oroszok és a törökök csoport másodikként döntősök, a szerbek harmadikok lettek Ukrajna és Portugália mögött, így a magyar válogatotthoz hasonlóan ők is a vigaszágra kerültek.

„Hogy miért vagyunk esélytelenek? Egyszerű a magyarázat. A magyar válogatottnak nincs öt nemzetközi szinten mérhető labdarúgója”

A négy topligából a németben találunk két játékost, Gulácsi Péter és Willie Orban személyében. Hogy utóbbi honosított magyar, az semmit nem ront a helyzeten. Igaz, nem is javít. A többi válogatott kerettag Alaszkától-Óceániáig különböző bajnokságokban szerepel, amelyek legalább olyan gyengék, mint az NB 1-nek csúfolt nemzeti bajnokság. És a mi fiaink ott sem mindig kezdőemberek a csapataikban. Így nehéz felvenni a versenyt bármelyik válogatott ellen, így volt ez Andorra vagy éppen Kazahsztán ellen.

„A magyar bajnokság élcsapatainak az összeállításában elvétve találunk magyart. Igaz ez akár a Ferencváros akár a Fehérvár csapatára”

Aki nem sajnálja rá az időt, az készíthet összehasonlítást, hogy melyik válogatott, melyik játékosa, hány percet játszott a saját klubcsapatában. Egy közös mindhárom ország válogatottjában. Nem a cserepadról állítják össze a válogatottjuk kezdőcsapatát. És itt ki is derült, hogy Rossi kapitány keze kötve van. Ő abból kénytelen gazdálkodni, ami a rendelkezésére áll. Az pedig nem sok, nemzetközi szinten pedig a nullához konvergál. Hogy az olasz mester nem kuka a labdarúgáshoz, azt klubedzőként bebizonyította, hiszen úgy tudott magyar bajnokságot nyerni a Honvéddal, hogy középszerű futballistái voltak. De rendszerbe tudta őket rakni, és mindenkinek megtalálta a posztját, ahol a legjobbját tudta nyújtani minden játékos.

„De a válogatottban nincs idő kísérletezni. Magyarországon él kilenc millió szövetségi kapitány, itt eredményekre van szükség, különben fejek hullanak, általában az aktuális kapitányé”

Ha a 2010 óta kinevezett szövetségi kapitányokat nézzük, akkor Egervári Sándor a maga 32 meccsével toronymagasan vezeti a sort. Tíz év, nyolc kapitány… De ha azt nézzük, hogy Csábi József és Szélesi Zoltán csak beugrók voltak egy-egy meccsre, akkor is hat edző. Átlagosan másfél év. Az alatt szinte lehetetlen felépíteni egy nemzetközi szinten eredményesen szereplő válogatottat. Persze, jöhetnek a fanyalgók, hogy Bernd Storck kijuttatta a csapatot az Eb-re. Hát hogyne! Némi szépséghiba, hogy az UEFA akkor felemelte az indulók létszámát 24-re. Mindegy, a csoportkörből továbbjutott a csapat, legyen ez Storck érdeme. De sajnos Rossinak nem lesz ilyen szerencséje. Ahogy a mostaninál könnyebb csoportból nem sikerült abszolválni az EB részvételt, a Nemzetek Ligájában sokkal nehezebb a helyzetünk. Ha vége ennek a sorozatnak, megyünk vissza a helyünkre, a ZS-ligába…

„Talán a magyar labdarúgás vezetőinek el kéne gondolkodni azon, hogy az utánpótlás nevelésre kellene pénzt fordítani és nem úgy, ahogy most teszik”

Egy orosz, török, szerb gyereknek nem tesznek a nevelőegyesületeik havonta többszázezer, esetenként milliós fizetéseket a zsebükbe, őket az motiválja, hogy ha dolgoznak, akkor lesz lehetőségük sztárcsapatba szerződni, sztárgázsiért. Nálunk a játékosok motiválhatatlanok, hiszen nulla teljesítménnyel is fényűzően megélnek.

Sajnos Rossi mester sem lesz Megváltó, de erről ő tehet a legkevésbé. Nem szeretem az öncélú trágárkodást, de nem tudom máshogy megfogalmazni: „Sz..ból lehet várat építeni, de sajnos csak akkor, ha még van fagyva. De az tavaszra elolvad.”

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.