//Szervusz, Oroszország!
Magyar diákok is voltak a hétszáz résztvevő között, akik elutazhattak Oroszországba #moszkvater

Szervusz, Oroszország!

MEGOSZTÁS

Hétszáz társukkal egyetemben öt, tehetségét és felkészültségét különböző versenyeken bizonyító magyar diák ismerkedik egy héten át Oroszországgal. Ezután ők már nem fogják feltenni a kérdést, hogy milyen is a mai Oroszország.

Magyar diákok is voltak a hétszáz résztvevő között, akik elutazhattak Oroszországba #moszkvater
Magyar diákok is voltak a hétszáz résztvevő között, akik elutazhattak Oroszországba
Fotó:Orosz Kulturális Központ

„Szervusz, Oroszország!”, mondta a héten öt tehetséges magyar diák – a Roszszotrudnyicsesztvo azonos nevű programjának résztvevői. Ezek a gyerekek különböző versenyeket megnyerve bizonyították, milyen jól ismerik az orosz történelmet és kultúrát, és 48 ország azon 700 szerencsés diákjai közé tartoznak, akik meghívást kaptak Moszkvába, egy teljes hétre. Ennek a nemzetközi kulturális programnak köszönhetően, melynek témája a modern Oroszország és a szakmai érvényesülés Oroszországban, a gyerekek teljes mértékben orosz nyelvi környezetben tartózkodnak.

„Jobban megismerik az országot és barátságokat kötnek más országokból érkezett társaikkal”

A résztvevők elsőként a GITISZ-be, Oroszország legrégebbi és Európa legnagyobb színművészeti főiskolájára látogattak el, ahol kifejezetten az ő számukra szervezett érdekes mesterkurzusokon vehettek részt. Útjuk következő állomása a Központi Aero- és Hidrodinamikai Intézet volt, majd ellátogattak a Bolsije Vjazjomi történeti- és irodalmi múzeumba, végül pedig a Vinzavod kortárs képzőművészeti központba.

– Először ültem repülőgépen. Minden nagyon tetszik Oroszországban, most először járok itt” – osztotta meg velünk első benyomásait Székely Áron Kaposvárról. – Tetszik az építészet, maga a Vinzavod is. Nagyon érdekel a képzőművészet, a későbbiekben magam is művész szeretnék lenni.

„A hét folyamán a résztvevők megismerkednek a dubnai Egyesített Atomkutató Intézet fiatal tudósaival, ellátogatnak a Moszkvai Szimfonikus Zenekar próbájára, Leonyid Baranov szobrászművész műhelyébe, és több híres, orosz színházba és múzeumba”

Ezenkívül még a Péntek 13 rock buli is várja őket, valamint egy igazi orosz bál, Gediminasz Taranda rendezésében.

„Milyen a mai Oroszország?” – kérdezik gyakran a magyar diákok. Erre csak egy válasz létezik: „Gyertek el, nézzétek meg a saját szemetekkel!”

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.