//Száguldás a halálba
Viktor Cojt ábrázoló zászló egy szentpétervári fesztiválon 2017-ben #moszkvater

Száguldás a halálba

MEGOSZTÁS

Egy lettországi autó balesetben 1990. augusztus 15-én elhunyt Viktor Coj, az orosz underground egyik legnagyobb alakja, rock zenész, festőművész, a legendás Kino együttes alapítója. Temetésén a becslések szerint 30 ezren vettek részt, ezért a gyászoló tömeg nagy része a Bogoszlavszkij temető kerítésén kívül rekedt. A halála utáni egy hétben 30 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma Leningrádban.

Viktor Cojt ábrázoló zászló egy szentpétervári fesztiválon 2017-ben #moszkvater
Viktor Cojt ábrázoló zászló egy szentpétervári fesztiválon 2017-ben
Fotó:EUROPRESS/Vladimir Astapkovich/Sputnik

Coj 1962. június 21-én született, apja koreai származású mérnök, anyja testnevelő tanár volt. Fiatalon kitűnt a kortársai közül a művészetekhez vonzódásával. Ezek közül is leginkább a zene és a festészet volt a kedvenc. „Igazából, ha van lehetőségem, nekem mindegy, hol zenélek. Egy lakásban pár embernek, valami földalatti klubban néhány tucatnak, illetve egy stadionban vagy koncertteremben tízezreknek. Ha egyikre sincs lehetőség, akkor játszom az utcán ingyen” – mesélte egy interjúban, amikor a zenélésről faggatták.

„Aki ismeri a nyolcvanas évek Szovjetuniójának rockzenéjét, az biztosan ismerte Coj nevét. A szintén tragikus sorsú és fiatalon elhunyt Alekszandr Baslacsovval együtt a Viszockij utáni időszak legnagyobb bárdjának tartották”

Olyan dalok maradtak utána, amelyek a mai napig ikonikusak, mint a Kakukk, Anyám, mi mindannyian megbolondultunk, de még sorolhatnám. A Kino és ezzel együtt Coj zenéje engem leginkább a T. Rex-re emlékeztet. De a szövegeik is megállják a helyüket a mai napig. Van benne egészséges irónia, néha humor. S ami számomra a legfontosabb volt, hogy őszintének tartottam és tartom ma is a zenéjüket. Nem akartak megfelelni senkinek, csak saját maguknak. Nem véletlen, hogy harminc év elteltével is hallgatható a muzsikájuk. Számos dalukat feldolgozták más művészek is, Olga Kormuhina vagy Polina Gagarina.

„Nem kérdés, hogy Coj halálával szegényebb lett a szovjet/orosz kultúra. Az ismert rossz közhely szerint nincsenek pótolhatatlan emberek. Szerintem vannak…”

A képzőművészetben is letette a névjegyét. Nem volt saját műterme, ott festett, ahol éppen volt, és arra, amit épp talált. Ha egy kartonpapírt, akkor arra, vagy akár egy bevásárló szatyorra. A Leningrádi művészek című New York-i kiállításon tíz képét mutatták be.

A Kino 1990. június 24-én óriási sikerű koncertet adott a Luzsnyiki stadionban. A koncert után alkotótársával, Jurij Kaszparjannal elutaztak Litvániába pihenni, feltöltődni, és előkészíteni a következő album zenéjét és szövegeit. Augusztus 13-án kész lett a lemez demója, Kaszparjan visszautazott Leningrádba. Coj maradt, mert még szeretett volna pihenni és horgászni. Aztán 15-én otthon hagyta élettársát, Natalia Razlogovaját és fiát, ő pedig autóba ült, és kora hajnalban elindult az erdei tóhoz horgászni. Pár óra horgászás után délelőtt 11 körül indult vissza a nyaralóba sötétkék 2141-es új Moszkvicsán.

„A feleségemmel a házunk előtt álltunk, amikor nagy sebességgel elszáguldott előttünk egy autó. Mondtam is az asszonynak, hogy ekkora sebességgel nem fogja bevenni a Tejtupe folyó feletti híd éles kanyarját. Mire kimondtam, óriási csattanást hallottunk. Odarohantam, az autó az út közepén állt a felismerhetetlenségig összetörve. A sofőr halott volt. Egy Ikarus busszal ütközött, amely aztán a folyóban állt meg” – mesélte a Matador című műsornak az egyik szemtanú. A felesége 11:30-kor értesítette a mentőket és a rendőrséget. Mindkét egység öt percen belül a helyszínre ért.

Az autóbusz sofőrje, Janis Fibiks utas nélkül vezette a buszt, a baleset előtt nem sokkal tette ki a kirándulókat. „Mentem volna haza, a feleségemmel aznap ünnepeltük volna a 20. házassági évfordulónkat… Az ünneplés elmaradt. Láttam, hogy nagy sebességgel jön az én sávomban egy Moszkvics. Azonnal fékezni kezdtem és elrántottam a kormányt, de úgysem tudtam elkerülni az ütközést. Odafutottam az autóhoz, de láttam, hogy a sofőr halott. Az arca a felismerhetetlenségig összetört. Nem tudtam, ki ült a kormánynál. A baleset az én életemet is megváltoztatta. Minden évben fájdalommal várom augusztus 15-ét. A feleségemmel ezen a napon minden évben viszünk egy szál virágot a helyszínre” – idézte fel a történteket a Balti 1 csatornának Fibiks.

„A helyszíni vizsgálat szerint a Moszkvics több mint 100 km/óra sebességgel csapódott az autóbuszba. A kilométer számláló kereken 3400-on állt meg. A nyomok szerint az utolsó 233 métert az autó nem a saját sávjában tette meg”

Az albumot, amelynek a demóját Kaszparjannal felvette Coj, 1991-ben bemutatták. Ezután a Kino zenekar hivatalosan feloszlott.

Forrás:

www.gazeta.ru 

www.culture.ru

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.