//Putyin és a „berlini páciens”
Egy orvos nézi mobiltelefonján a Tver városában lévő klinikán Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóját 2020. december 17-én #moszkvater

Putyin és a „berlini páciens”

MEGOSZTÁS

A járvány miatt a szokásoktól eltérően a novo-ogarjovói elnöki rezidenciáról online kapcsolásban bejelentkezve tartotta meg szokásos év végi sajtótájékoztatóját Vlagyimir Putyin. A középpontban a koronavírus állt, de felmerült a hidegháborús hangulat miatti felelősség kérdése, a csak „berlini páciensnek” nevezett Alekszej Navalnij ügye. Mint általában, a „jó cár” imázsát erősítették az egyéni problémákat felvető állampolgári kérések, a  4,5 órás beszélgetés csattanójaként pedig jóságos Télapóként Putyin bejelentette, hogy az állam minden 7 éven aluli gyerek után újévi ajándékként egyszeri, 5 ezer rubeles támogatást folyósít.

Egy orvos nézi mobiltelefonján a Tver városában lévő klinikán Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatóját 2020. december 17-én #moszkvater
Egy orvos nézi mobiltelefonján a Tver városában lévő klinikán Vlagyimir Putyin szokásos évi sajtótájékoztatóját 2020. december 17-én
Fotó:EUROPRESS/Tatyana Makeyeva/Sputnik

A forma változott, a tartalom maradt. Vlagyimir Putyin szokásos év végi sajtótájékoztatóinak célja, hogy az elnök a „földre szállva” demonstrálja szociális érzékenységét. Konkrét ügyeket meghallgatva mutassa meg az oroszoknak, hogy minden apró problémájuk érdekli. S nemcsak érdekli, de „jó cárként” meg is oldja. Egyúttal éreztesse a helyi csinovnyikoknak is, hogy a Kreml szeme rajtuk van. Jó és rossz példák sorjáztak, Putyin pedig igazolva a hatékony vezető imázsát, jegyzetelt, utasított, intézkedett. Jellemző volt az a kiszólása, amikor az egyik panaszosnak elmondott egy elrettentő történetet, amelyben az egyik helyi vezető azzal rázta le a panaszost, hogy forduljon Putyinhoz, hiszen ő ígért megoldást.

„A mindenre figyelő, rendteremtő vezető imázsának erősítése mellett Putyin – rögzítve az orosz álláspontot a főbb nemzetközi kérdésekben – üzent a globális szereplőknek is”

Árulkodó volt az is, hogy Putyin hová helyezte a hangsúlyokat, és a Kreml a megkerülhetetlen kérdések mellett melyekre akart érezhetően reagálni. Ezek között megemlíthetjük az elnök volt vejének ügyeivel kapcsolatos vizsgálat – aligha spontán – felvetődését. De a már-már Putyinnak is kínos grozniji kérdésből megállapíthattuk azt, hogy Csecsenföldön minden Ramzan Kadirov körül forog, és a kaukázusi köztársaság úgy pozicionálja magát, mint állam az államban. Nem véletlenül igyekezett nyomatékosan éreztetni válaszában Putyin, hogy az Oroszországi Föderáció egyik tagjáról van szó, és a sugallt állásponttal ellentétben nemzetközi kérdésekben például Moszkva véleménye a meghatározó. Ismét kihallhattuk Putyin mondataiból azt is, hogy Moszkva miként viszonyul az egyes országokhoz.

„Így például az államfő ismét keményen fogalmazott az Egyesült Államokat emlegetve, és feltűnően konfliktuskerülő volt Törökország kapcsán”

Az orosz elnök sokat beszélt az egész évet meghatározó koronavírus-járványról, annak hatásairól és a gazdasági következményekről. Mint kiemelte, erre a járványra a világon senki sem volt felkészülve, Oroszország azonban az átlagnál jobban vette az akadályt. Megemlítette többek között a kórházi ágyak számának bővítése mellett azt is, hogy az ország a tesztek számát tekintve a világon az első három között van.

„Putyin beszélt a nemzeti és a nemzetközi összefüggés fontosságáról, utóbbi kapcsán kiemelve a Szputnyik-V orosz vakcina fejlesztő cégének és a brit-svéd AstraZenecának az együttműködését”

Egy érezhetően tudatosan irányított kérdésre adott válaszból megtudhattuk azt is, hogy Putyin akkor oltatja be magát, amikor a vakcinát az ő korosztályának is javasolják. Mint fogalmazott, a hozza hasonlókhoz még nem jutottak el a vakcinák, de feltétlenül beoltatja magát, amint ez lehetővé válik. „Nem látom okát annak, hogy miért ne oltassam be magam” – mondta. Biztonságosnak és hatékonynak nevezte az orosz vakcinát, elismerte ugyanakkor, hogy Oroszországnak egyelőre nincs elegendő üzeme és felszerelése az oltóanyag gyártásához.

„Az elnök az orosz gazdaság visszaesését sem tartotta nemzetközi összehasonlításban tragikusnak”

A GDP visszesése ugyanis 3,6 százalék, ami kevesebb, mint az EU-ban, az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban, ahol 9 százalékot is elérte a gazdaság zsugorodása. A munkanélküliség 4,7-ről 6,3 százalékra nőtt, de az elnök szerint 2021 folyamán visszatérnek a 4,7-hez. Kifejezetten jól áll eközben az ország az államadóssággal, amely önmagában is kevés, alig 70 milliárd dollár, ráadásul az idén 10 milliárd dollárral csökkent is, miközben valutatartalékait az ország 554-ről 587 milliárd dollárra növelte.

„Fontosnak tartotta Putyin kiemelni azt is, hogy a gazdaság is több lábon áll, mert az orosz költségvetés 70 százalékát már nem a földgáz és kőolaj biztosítja”

Igaz, ez utóbbi az olajár zuhanásával is magyarázható. A nemzetközi sajtó leginkább arra volt kíváncsi, hogy mit mond Putyin a Navalnij-ügyről, az elnök azonban igazából semmi újdonsággal nem állt elő. Továbbra is hangsúlyosan érzékeltette, hogy az ellenzéki politikus saját közönségének játszva megpróbál politikailag egyenlőnek mutatkozni az államfővel. „Mi szükség lett volna erre?” – vetette fel, miközben folyamatosan csak „a berlini klinika páciensének” nevezte a politikust, az állítólagos mérgezés történetét pedig politikai trükknek tartja.

„Jól tudjuk, miről van szó. Ez nem tényfeltárás, hanem az amerikai titkosszolgálatok anyagainak legalizálása”

– fogalmazott a Bellingcat és a The Insider minapi cikkeire utalva Putyin. Ebből következik szerinte, hogy ezt a „berlini pácienst” a CIA támogatja, ezért aztán ajánlatos figyelni a lépéseit. Ez azonban nem jelenti azt – jelentette ki Putyin –, hogy meg is kell mérgezni, hiszen kinek van erre szüksége, kinek kell Navalnij. „Ha akartuk volna, befejezhettük volna a történetet. Ha mi mérgezzük meg, már halott lenne.Ezzel szemben a felesége kérésére azonnal engedélyeztem a Berlinbe szállítását” – hangsúlyozta Putyin, megjegyezve, olyan politikai trükkről van szó, amellyel az ország vezetőjét akarják diszkreditálni, gyengíteni, hogy vele azonos súlyú politikusként mutatkozhassanak.

„Megtudhattuk tehát, hogy a Kreml idegen titkosszolgálatok ügynökének tartja Navalnijt, figyeltette is, ugyanakkor kész együttműködni az ügy kivizsgálásában, amennyiben az állítólagos bizonyítékokat megosztják vele”

Putyintól megtudhattuk azt is, még nem tudja, hogy indul-e 2024-ben az elnöki posztért, de ha igen, akkor ezt csak Oroszország stabilitása érdekében teszi. Optimista volt az Északi Áramlat bővítésének befejezésében, és nem érzi a felelősségét a jelenlegi feszült nemzetközi hangulat kialakulásában.   Mint rámutatott, nem Oroszország lépett ki a fegyverzetcsökkentési megállapodásokból. Emlékeztetett a Krím kapcsán mutatott nyugati kettős mércére, és a NATO korábbi ígéretek ellenére erőltetett keleti bővítésére. „Ne nézzenek bennünket hülyének! Nagyon jól tudják, hogy ezekre a lépésekre nem lehetett nem reagálni” – fogalmazott Putyin.

Megannyi apróságot megfigyelhettünk még, anélkül, hogy az alapvető kérdésekben meglepetés ért volna bennünket. Végül, de nem utolsó sorban a négy és fél órás maratoni sajtótájékoztatóval Putyin cáfolta az egészségi állapotával kapcsolatban keringő pletykákat is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.