//Putyin, a kemény fiú
Putyin Szevasztopolban motorozik 2019. augusztus 10-én #moszkvater

Putyin, a kemény fiú

MEGOSZTÁS

Putyin feltétlen hívei, az Éjszakai farkasok a Krímben mutatták meg a Moszkvában a rendszer ellen tüntetőknek is üzenve, hogy miként kell viszonyulni Oroszországhoz

Putyin Szevasztopolban motorozik 2019. augusztus 10-én #moszkvater
Fotó:EUROPRESS/Alexei Druzhinin/Sputnik

Miközben szombat délután Moszkva központjában több tízezren tiltakoztak a rendszer ellen, Vlagyimir Putyin nem zavartatta magát, és a szevasztopoli motoros találkozón tette tiszteletét. E fellépésnek az adott körülmények között üzenet értéke is van, amelyet úgy fogalmazhatunk meg, hogy amíg a puhány liberálisok megpróbálják felforgatni az ország rendjét, addig a hazát minden körülmények között megvédeni kész kemény férfiak, az igazi patrióták a Krímben ünnepelnek. Ahogy rövid beszédében Putyin utalt rá, megmutatják, hogyan kell viszonyulni Oroszországhoz.

Putyin immár visszatérő vendége a szevasztopoli motoros találkozóknak. A mostani 10. összejövetelen is ott volt. Az izzasztó hőség ellenére fekete farmerben, fekete pólóban és fekete bőrdzsekiben. Ahogy azt kell. Az elnököt a kemény fiúk nagy izgalommal várták és dudálással köszöntötték. Putyin a Babilon árnya címmel rendezett találkozó fő szervezőjének, az Éjszakai farkasok motoros klub vezetőjének Alekszandr Zaldosztanovnak, azaz a „Hirurgnak” (sebész) a kíséretében egy orosz zászlóval feldíszített oldalkocsis Uralon haladt a menet élén. Mögötte az ülésen a szevasztopoli megbízott kormányzó Mihail Razvozsajev, míg az oldalkocsiban a Krím vezetője Szergej Akszjonov foglalt helyet. S míg Putyin egyáltalán nem rítt ki a zord motorosok közül, addig kísérői láthatóan idegenül mozogtak a fesztiválon.

Putyin egyúttal választ adott a miniszterelnökké kinevezésének 20. évfordulóján a rendszeréről megjelent elemzésekre is. A lassan két évtizede regnáló rendszert ugyanis érzékletesen megjeleníti az orosz zászlóval vonuló kemény motorosok között az Uralon fekete dzsekiben feszítő Putyin.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.