//Pörög a, forog a bárány

Pörög a, forog a bárány

MEGOSZTÁS

A nyári vakáció során mindig érdemes megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket, melyek még emlékezetesebbé tehetik a pihenést. Nekem idén, Horvátországban járva, a pörgetett bárányra esett a választásom.

Az idei nyár más volt mint a többi, tervezni is nehéz volt előre bármit. A pandémia egyértelműen hatással volt a nyári kikapcsolódásra. A lehetőségekhez mérten ki így, ki úgy, de elutazott pár napra lustulni.

A legtöbben, a magasabb árak dacára, a belföldi nyaralást preferálták. Ha kevesen is, de voltunk páran, akik a szomszédos országok valamelyikéig elmerészkedtünk. Jómagam például a kiszámíthatóbb időjárás, na és persze a tenger miatt, Horvátországban kötöttem ki.

A főszezonra eső utazás, félelmeim ellenére, nem volt rossz választás. A médiában a vírus helyzet miatt elhíresült makarskai strandokon pihenni igazi felüdülés volt. A fürdőzőket rég nem látott, kristálytiszta víz és szemet gyönyörködtető adriai színek kápráztatták el.

A horvát turisztikai szolgáltatók nagyon gyorsan reagáltak az új helyzetre. A korábban elkényelmesedett vendéglátók jobban igyekeztek elnyerni a turisták kegyeit, udvariasak voltak, árat pedig egyáltalán nem emeltek. Talán a délszláv háború hozadéka, hogy ezt az újabb, kihívást jelentő helyzethez a horvátok könnyebben alkalmazkodnak. Mindvégig úgy éreztem, rugalmasabban reagálnak erre a nem mindennapi helyzetre, ügyesebben, előrelátóbban, mint itthon.

Számomra az is elgondolkodtató, hogy a korábban drágább Horvátországban, ma már az élelmiszerek többsége és a szolgáltatások java egyezik a hazaival. De inkább térjünk vissza a gasztronómiához!

Tipikus horvát konyháról nehéz lenne beszélni. Elhelyezkedésének köszönhetően az ország régióinak igazából nem is horvát származású ételei vannak. Horvátország történelme során rengeteg hatásnak volt kitéve, így a horvát ízek tulajdonképpen magyar, török, szerb, bosnyák és olasz ételek módosított változatai.

A balkáni országokban a hússütésnek komoly hagyománya van. Régi tradíció a délszláv nemzeteknél a malac mellett a bárány nyílt tűzön sütése. A nálunk kevésbé népszerű bárányhús Horvátországban eléggé közkedvelt, így aztán a bárányhús kedvelőinek mindenképpen kihagyhatatlan a malac helyett/ mellett a bárány megkóstolása.

Akármerre visz is az utunk, jobbnál jobb sülteket ehetünk. Nem csoda, hogy a Balkánon a megfáradt utazók gyakran állnak meg a speciálisan ilyen ételekre szakosodott éttermek valamelyikében. Az éttermekből már messziről érezni az ínycsiklandozó illatokat. Az ember ilyenkor – szó szerint – megy az orra után.

Hát létezik ennél jobb reklám?

janjenita (sült bárány) nevű fogás elkészítése nem ördöngős, csak időigényes. A hosszadalmas sütésnek, ami gyakran  4-5 órát tart, megvan a „gyümölcse”:  az omlós, puha hús íze leírhatatlanul finom. Nem bonyolítják túl a fűszerezést sem: só, bors, olaj. Ettől zseniális az egész, feltéve, ha szeretik az autentikus, natúr ízeket. Minden séf esküszik valamilyen fafajtára, amit a hússütéshez használ. Szerintem a legjobb erre valamilyen gyümölcsfa-fajta, például a körte.

Az étel elkészítése pedig a következő: A frissen levágott, kibelezett állatot belülről sózva, a gerincüknél alaposan rögzítve nyársra húzzák. Ezt követően az állat hasát összetűzik, általában egy vékony dróttal fogva össze azt. Ez azért is fontos, hogy sütés közben ne száradjon ki a hús, merthogy belülről párolódik, kívülről viszont sül a bárány. Lassú tűzön kell sütni, türelmesen.

Az éttermekben tálaláskor kilókban mérik a hús adagot, amelyhez mindenképpen érdemes tradicionális dalmát krumplit és sopszka salátát rendelni, feltéve, ha a helyi ízlést szeretnénk megismerni vagy élvezni. Ha szerencsénk van, még házi lepénykenyeret is sütnek a kemencében. Ki ne hagyják!

Én ezzel, az otthoni környezetben nem igazán elkészíthető fogással búcsúztatom az idei nyarat.

MEGOSZTÁS