//Podgorica is Moszkva ellen fordult
Milo Gyukanovics egy támogatója amerikai zászlóba burkolózva Podgoricában, 2018. április 15-én #moszkvater

Podgorica is Moszkva ellen fordult

MEGOSZTÁS

Montenegró nemcsak az orosz turisták egyik kedvenc helye, de a hidegháború egyik újabb frontja is. A 2016-os puccskísérlet ügyében hozott ítéletet újabb oroszellenes ütőkártyává teheti a Nyugat

Milo Gyukanovics egy támogatója amerikai zászlóba burkolózva Podgoricában, 2018. április 15-én #moszkvater
Milo Gyukanovics egy támogatója amerikai zászlóba burkolózva Podgoricában, 2018. április 15-én
Fotó:EUROPRESS/SAVO PRELEVIC/AFP

Történelmi nap a montenegrói jogállamiságban, hogy a bíróság 14 embert, köztük két orosz GRU-tisztet is bűnösnek talált egy sikertelen puccs megszervezésének ügyében. A nyitott és transzparens bírósági eljárás fontos lépést jelent a jogállamiságban és erős üzenet, hogy elfogadhatatlanok a demokrácia aláásására tett erőfeszítések. Ezt az örömittas bejegyzést tette közzé a Twitteren a podgoricai amerikai nagykövetség azután, hogy a montenegrói fővárosban ítéletet hoztak a 2016-os puccskísérlet ügyében.

„A Nyugat ezzel az üzenettel is nyilvánvalóvá tette, hogy nagyon is elégedettek az ítélettel”

Mint ismert, a montenegrói puccskísérlet ügye 2016. október 16-án, a választás napján pattant ki, mikor egyszerre 20 embert tartóztattak le azzal a váddal, hogy államcsínyt akartak végrehajtani az országban. A későbbi vádirat szerint a bűnszövetkezet állami intézményekre akart támadni a választás napján, és merényletet akart elkövetni Milo Gyukanovics akkori miniszterelnök ellen, hogy – megakadályozva ezzel az ország NATO-csatlakozását – oroszbarát pártokat juttasson hatalomra.

Az eljárás során 14 embert terrorcselekmények kísérletével és Montenegró alkotmányos rendjének megsértésével, az ellenzéki Demokratikus Front (DF) két képviselőjét ezen felül összeesküvéssel, valamint a nemzetbiztonság elleni támadás előkészítésével vádolták, azonban az ügy főszereplői mégsem ők lettek. Ugyanis két orosz állampolgár, Eduard Sismakov és Vlagyimir Popov is képbe került, akiket azzal vádoltak, hogy pénzt adtak a csoport tagjainak, amelyből azok fegyvert és lőszert vásároltak, miközben nekik időben sikerült távozniuk az országból. Innentől a puccskísérlet már egészen más dimenzióba helyeződött. Podgorica szerint az „orosz állami szervezetek” kulcsszerepet játszottak a puccskísérletben. Ezt természetesen az orosz kormány a mai napig következetesen tagadja. Mégis, az orosz állampolgárok érintettsége miatt az általános narratíva az lett a nyugati sajtóban, hogy Moszkva áll a montenegrói puccskísérlet mögött.

A napokban aztán megszületett az ítélet. A perbe fogott 14 vádlott összesen 69,5 évnyi börtönbüntetést kapott. A bíróság kimondta, a bűnszövetkezet minden tagjának előre kijelölt feladata és szerepe volt a puccskísérletben, készen álltak arra, hogy erőszakot és megfélemlítést alkalmazzanak, mindannyian beszámíthatóak voltak, tisztában voltak terveik súlyával, és készen álltak végrehajtani azokat, tudván, hogy tettük jogellenes. A két orosz állampolgárt – igaz, a távollétükben – szintén elítélték, Sismakov 15 évet, Popov pedig 12 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

„Mindezek után az amerikai és brit kormányzat alig leplezett örömmel reagált a hírre”

A podgoricai amerikai nagykövetség után a washingtoni adminisztráció is megszólalt. Szerintük a montenegrói bírósági ítélet „felfedte Oroszország arcátlan kísérletét arra, hogy aláássa egy szuverén európai ország szuverenitását”. De még ennél is messzebb ment Jeremy Hunt, az Egyesült Királyság külügyminisztere, aki szerint a 2016-os meghiúsult puccskísérlet „az egyik legfelháborítóbb példa arra, hogyan próbálja Oroszország aláásni az európai demokráciát”. A brit külügyér emellett úgy látja, hogy a GRU részéről a választásokba való beavatkozási kísérlet és Montenegró NATO-csatlakozási kérelmének aláásása újabb példa a destabilizációra és az agresszív orosz magatartásra az elmúlt évtizedben. Ezért figyelmeztette Moszkvát, hogy hagyjon fel minden olyan támadással, amellyel aláaknázza a szomszédjai és más szuverén országok területi egységét és demokratikus folyamatait.

„Úgy látszik tehát, hogy a podgoricai ítélet kitűnő eszköz lett abban a propagandaháborúban, amely már hosszú évek óta zajlik annak érdekében, hogy Oroszországot veszélyforrásként tüntessék fel Európában”

Így szinte bizonyos, hogy ez egyben hivatkozási alap is lesz minden esetben, amikor Nyugaton az oroszbarát pártok veszélyeire kívánják felhívni a figyelmet. Ráadásul a puccskísérlet ügye még hosszú évekig elhúzódhat, hiszen a mostani ítélet elsőfokú, a most börtönbüntetéssel sújtott politikusok várhatóan fellebbeznek az ítélet ellen.

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.