//Összeomolhat az ukrán védelem?

Összeomolhat az ukrán védelem?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában a hét legmeghatározóbb eseményei mellett az ortodox karácsonyról beszélgettünk. Szó volt a közel-keleti helyzetről, Ukrajna szorult helyzetéről, és az orosz gyémántokra kivetett európai szankciókról is.

Feszült a helyzet a Közel-Keleten. A harcok három területre már biztosan átterjedtek: Libanon, a Vörös-tenger és Ciszjordánia, de ezeken kívül még részben Irak és Szíria is érintett. Persze, nem mindenhol a Hamász és Izrael csap össze, ugyanis vannak olyan országok, ahol úgynevezett proxyk harcolnak. Alapvetően Irán proxy milíciái. Éppen ezért veszélyes az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz egységének 2020-ban elhunyt parancsnokára, Kászim Szulejmánira emlékezők ellen elkövetett merénylet. Mindeközben az izraeli kormány egy olyan javaslattal állt elő, amelynek értelmében a gázai palesztin lakosságot más országokba, például a Kongói Demokratikus Köztársaságba telepítenék át. Ez utóbbi tervezet megvalósulása az egész világ haragját kiváltaná, az Egyesült Államok például egyenesen uszítónak nevezte a javaslatot. Nem jobb a helyzet Ukrajnában sem, ahol a nyugati támogatások csökkenése egyre kritikusabb helyzetbe hozza az ukrán erőket. Az Európai Unió eközben ismét látszat intézkedéseket hoz, és az orosz gyémántokra vetett ki szankciókat.

Eszkalálódhat-e a háború a Közel-Keleten? Hagyja-e belehúzni magát Teherán a háborúba? Mikor érhet véget Gázában a háború intenzív szakasza? Miért elfogadhatatlan az izraeli etnikai tisztogatás? Összeomolhat-e egyik pillanatról a másikra az ukrán hadsereg? Megengedheti-e magának a Nyugat, hogy felhagyjon Kijev támogatásával? Milyen hatással lenne mindez a világrend alakulására? Miért hatástalan az EU szankciós politikája? Hogy néz ki a világ gyémánt piaca? Miért blokkolta a szankciók kiterjesztését a gyémántokra Belgium? Melyek a belga uniós elnökség prioritásai?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Longauer András, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.