//Oroszország visszaszerezte a stratégiai kezdeményezést

Oroszország visszaszerezte a stratégiai kezdeményezést

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal a hét legfontosabb híreiből tallóztunk. Ezúttal az orosz-ukrán háború legfrissebb híreiről, a fronthelyzetről, Putyin szentpétervári beszédéről, és az EP választások tétjéről beszélgettünk. Hogy áll most a front? Mire utalt Putyin a szentpétervári beszédében? Hogyan alakul át az Európai Parlament a választásokat követően?

Különösen az atomfegyvereket illetően békülékeny hangnemet ütött meg szentpétervári beszédében Vlagyimir Putyin. Szó sincs tehát arról, hogy Moszkva a NATO megtámadására készülne. Ahogy az orosz elnök fogalmazott, aki ilyet állít, az buta, mint egy asztal, vagy valamilyen célja van ezzel a riogatással. Hogyan illik ez az ijesztgetés a harmadik világháborúval a nyugati kommunikációs stratégiába? Ami pedig a frontot illeti, a zaporizzsjai szakaszon a helyzet változatlan, folytatódnak a harcok Robotine/Rabotyino és Verbove/Verbovoje körzetében. A Harkivi/Harkovi területen Vovcsanszk/Volcsanszk központjában és Lipcitől északra elkeseredett harcok dúlnak. Az orosz erők előrenyomultak a Volcsanszk melletti Sztaricsa falunál, és elfoglalták Ivanivkát/Ivanovkát. Megerősítették az ukrán DeepState elemzői is, hogy az orosz csapatok újabb sikereket értek el Harkiv térségében. Hogy áll most a front? Közben Európa választ. Mi a választások tétje? Hogyan alakul át az Európai Parlament a választásokat követően?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.