//Oroszország túljutott a szexuális forradalmon
Megtépázott szivárványszínű zászlót tart egy melegjogi aktivista a meleg büszkeség napján tartott felvonuláson Szentpétervárott 2014. július 26-án Fotó:EUROPRESS/AFP/Olga Maltseva #moszkvater

Oroszország túljutott a szexuális forradalmon

MEGOSZTÁS

Az egyre konzervatívabbá váló orosz társadalom több mint 80 százaléka utasítja már el az egyneműek közötti nemi kapcsolatot

Megtépázott szivárványszínű zászlót tart egy melegjogi aktivista a meleg büszkeség napján tartott felvonuláson Szentpétervárott 2014. július 26-án Fotó:EUROPRESS/AFP/Olga Maltseva #moszkvater
Megtépázott szivárványszínű zászlót tart egy melegjogi aktivista a meleg büszkeség napján tartott felvonuláson Szentpétervárott 2014. július 26-án
Fotó:EUROPRESS/AFP/Olga Maltseva

Nem mondunk újat azzal, hogy az orosz társadalom alapvetően konzervatív. S bár a szovjet időkben a magánéletet is ellenőrzése alá vonó rendszer szigora ellenére is kitapintható volt a hol a szabad szerelemben, hol pedig az abortuszok nagy számában megmutatkozó szabadosság, ami a ’90-es években a társadalomra rászakadt szabadság következtében nyíltan is megmutatkozott, mára „helyreállt a rend”. Az Oroszországban zajló konzervatív fordulat látványosan megmutatkozik a szexualitás és a nemi élet tabuihoz fűződő viszonyában.

„A Levada központ friss felméréséből kiderül, a megkérdezettek 83 százaléka ítéli el az azonos neműek között létesített nemi kapcsolatot, s mindössze 8 százalékuk nem lát ebben kivetnivalót”

Mint a központ szociológusai megjegyzik, ez az arány először haladta meg a négyötödöt. Egy húsz évvel ezelőtti felmérés alapján például az oroszok 68 százaléka volt ezen a véleményen.

A kutatásból kiderül az is, hogy az oroszok egyre kevésbé megértőek az abortusszal szemben. A megkérdezettek 35 százaléka tartja a terhesség megszakítását elfogadhatatlannak még abban az esetben is, ha egy család a szegénység miatt nem engedheti meg magának a gyereket. Ezt az álláspontot 1998-ban még csak 12 százalék képviselte.

Megnövekedett azon oroszok aránya is, akik kérlelhetetlenül elítélik a házastársi hűtlenséget. A húsz évvel ezelőtti 50 százalékkal szemben, ma 68 százalék mondja azt, hogy megbocsájthatatlan, ha valaki megcsalja a házastársát. Az ebben semmi különöset nem látók aránya közben 22-ről 9 százalékra esett.

A Levada Központ egy még 2015-ben a homofóbia kérdésében végzett kutatása azt is megállapította, hogy az oroszok túlnyomó többsége nem tudja a társadalom teljes értékű tagjának elfogadni a homoszexuálisokat. A szakemberek ugyanakkor ezzel kapcsolatban azt is megjegyezték, hogy ez a probléma kevésbé érhető tetten a nyilvánosságban, mint korábban. Ezt a változást a nyilvános teret 2013-13 óta betöltő ukrán válsággal magyarázták.

„A szexuális mássághoz viszonyulás tekintetében az oroszországi trendek szöges ellentétben állnak a nyugatiakkal”

A BBC felmérése szerint a homoszexuálisokat elfogadók és támogatók aránya Nagy-Britanniában például az 1983-as 17 százalékról 2016-ra 64 százalékra emelkedett. A Pew Research Center közvélemény-kutatása alapján az Egyesült Államokban pedig a társadalom 62 százaléka támogatja az egyneműek házasságát, miközben 32 százalékuk elutasítja azt.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.