//Orosz műkincseket ad vissza Ausztria
Wilfried Haslauer kormányzó és Dmitrij Lubinszkij orosz nagykövet a műtárgyak átadásakor #moszkvater

Orosz műkincseket ad vissza Ausztria

MEGOSZTÁS

Ritkaságnak számít a Nyugat és Oroszország között megromlott viszony közepette, hogy az Európai Unió egyik tagja tesz gesztust Moszkvának. Ráadásul éppen a második világháborúhoz kapcsolódva. Miközben ugyanis folyik az emlékezetpolitikai háború, egy osztrák múzeum elhurcolt műkincseket szolgáltat vissza Oroszországnak. Valahogy így nézne ki a korrekt viszony Európa két fele között. Ilyen légkörben a másik oldal is gesztusokra kényszerülne.

Posta Ákos István írása a #moszkvater.com számára

Wilfried Haslauer kormányzó és Dmitrij Lubinszkij orosz nagykövet a műtárgyak átadásakor #moszkvater
Wilfried Haslauer kormányzó és Dmitrij Lubinszkij orosz nagykövet a műtárgyak átadásakor
Forrás:Land Salzburg / Neumayr – Leopold

Öt sírreliefet és három amforát szolgáltat vissza Oroszországnak a salzburgi állami múzeum, – közölte az ORF. A tudósok megállapítása szerint, az i. e. II. és IV. század közötti időszakra datálható műkincseket egy salzburgi Wehrmacht-tiszt küldte haza a Fekete-tenger partvidékéről. Később ezek a tárgyak a tartományi múzeumba kerültek. Az igazgató, Martin Hochleitner kifejtette,

„egyértelmű, hogy ezek a tárgyi emlékek nem kötődnek Salzburghoz, így fontos, hogy visszakerüljenek az eredeti helyükre”

A krasznodari területen, az Azovi-tenger partján, a Krím-félsziget közelében fekvő Temrjukban 1942. augusztus 24. és 1943. szeptember 27. között állomásoztak a Wehrmacht katonái. A mintegy 40 ezer fős városban régészeti és hadtörténeti múzeum is található. Kedvelt üdülőövezet.

Az osztrák fél részéről Brigitta Pallauf (ÖVP), a salzburgi tartományi parlament elnöke, egyben a Salzburg Museum felügyelő bizottságának elnökhelyettese és a tartományi kormányfő adta át. A jelenlegi ciklusban a Zöldekkel és a NEOS-szal hármas koalícióban kormányzó ifj. Wilfried Haslauer (ÖVP), hangsúlyozta, hogy

„az orosz-osztrák államközi kulturális kapcsolatok erősítését szolgálja ez a lépés, amiről még 2019-ben állapodott meg Alexander van der Bellen osztrák és Vlagyimir Putyin orosz államfő”

Dmitrij Lubinszkij nagykövet fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ritka az ilyen eset, mint a Salzburg Museum önálló kezdeményezése, hiszen ezt a lépést maga a múzeum indítványozta. Ráadásul nem kötötték az osztrákok a restitúciót az Oroszországban lévő kulturális javak visszaszolgáltatásához. A diplomata szerint szimbolikus, hogy erre a fasizmus fölött aratott győzelem, a Nagy Honvédő Háború végének 75. évfordulóján  kerül sor.

MEGOSZTÁS