//Orosz kiképzők Szudánban
A hivatkozott felvételen 3 Ural típusú teherautó is látható #moszkvater

Orosz kiképzők Szudánban

MEGOSZTÁS

Moszkva globális ambícióit jelzi az Afrikában is erősödő orosz aktivitás

A hivatkozott felvételen 3 Ural típusú teherautó is látható #moszkvater
A hivatkozott felvételen három Ural típusú teherautó is látható
Fotó:citean.org

Nicolas Madurót nem orosz katonák védik, ám Szudánban dolgoznak katonai instruktorok. Erről a minap az orosz elnök szóvivője Dmitrij Peszkov beszélt. Arról, hogy állítólag az orosz vállalkozóhoz Jevgenyij Prigozsinhoz és a katonai felderítéshez köthető, amerikai mintára létrehozott katonai magáncég, a Wagner Csoport emberei védik a venezuelai elnököt, a Reuters adott hírt, míg a szudáni szerepvállalásról azután kezdett el írni a sajtó, hogy néhány hete egy felvételen Ural márkájú tehergépkocsik tűntek fel, rajtuk fehér bőrű katonákkal. A Wagner emberei az utóbbi időben a sajtóhírek alapján megfordultak Szíriában, a Donbaszban és a Közép-afrikai Köztársaságban is.

„Orosz katonai kiképzők szudáni jelenlétéről először Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes beszélt, hozzátéve, hogy magáncég alkalmazásában lévő és hivatásosok is dolgoznak az afrikai államban”

Peszkov mindezt azzal egészítette ki, hogy kétoldalú megállapodás keretében teljesen legálisan dolgoznak orosz kiképzők jó ideje már Szudánban. Az orosz külügy még tavaly év elején ismerte el, hogy szintén kétoldalú megállapodás alapján 150 polgári és öt hivatásos kiképző dolgozik a Közép-afrikai Köztársaságban, feladatuk pedig a hadsereg mellett a rendőrség felkészítése. Ezt követően az ENSZ itteni missziójának egy jelentéséből kiderült az is, hogy katonák és rendfenntartók első csoportját még Szudánban képezték ki oroszok.

Szudánban vannak orosz helikopterek is, mégpedig egy az ENSZ-szel kötött szerződés keretében. Emellett az elmúlt években Szudán vásárolt orosz harci helikoptereket és egyéb fegyvereket is, amelyek kezelésére orosz szakemberek készítik fel a helyieket. A Vedomoszty értesülései szerint a Wagner Csoport 2017 óta végzi közép-afrikaiak és szudániak kiképzését. Mint a lap forrása megjegyezte, Szudán közeli szövetségese Szaúd-Arábiának, így katonái ott vannak Rijad oldalán a jemeni harcokban is, ahol egyébként amerikai magánhadseregek tagjai is támogatják a szaúdiakat. A szudáni katonák orosz kiképzésének ugyanakkor semmi köze a jemeni háborúhoz, tette hozzá az említett forrás.

„Ezek a hírek is érzékeltetik ugyanakkor, hogy a mindig jelen lévő amerikai és európai, majd az elmúlt évtizedben felerősödött kínai aktivitás mellett Oroszország is kezd visszatérni Afrikába. Moszkva ugyan még nagyon messze van attól a jelenléttől, ami a szovjet időkre volt jellemző, ám az orosz instruktorok felbukkanása is igazolja az ország globális ambícióit”
MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.