//Oregonból kapott segítséget Varsó
Orosz rendőr áll őrt a Szmolenszk közelében lezuhant lengyel kormánygép roncsainál 2010. április 10-én #moszkvater

Oregonból kapott segítséget Varsó

MEGOSZTÁS

Az újabb parlamenti vizsgálat eredménye szerint még a levegőben robbant fel, és ezért zuhant le tíz éve Szmolenszkban Lech Kaczynski gépe

Orosz rendőr áll őrt a Szmolenszk közelében lezuhant lengyel kormánygép roncsainál 2010. április 10-én #moszkvater
Orosz rendőr áll őrt a Szmolenszk közelében lezuhant lengyel kormánygép roncsainál 2010. április 10-én
Fotó:EUROPRESS/MAXIM MALINOVSKY/AFP

Tíz év után sem tud belenyugodni a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), hogy nem a küldöttség erőszakossága, ebből kifolyólag a rossz látási viszonyok ellenére leszállásra kényszerített  pilóták hibája és a repülőtéri irányítók erélytelensége miatt zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét a katinyi megemlékezésre szállító kormánygép.

Az ikertestvére halálába belenyugodni azóta sem tudó Jaroslaw Kaczynski és a volt védelmi miniszter Antoni Macierewicz párhuzamos vizsgálatba kezdett, és 2016 óta élteti azt a verziót, miszerint a gép még a levegőben felrobbant. A Macierewicz vezette bizottság immár a második jelentését adta ki, amelyben újabb állítólagos bizonyítékokat hozott a kormánygép felrobbanására.

„Eszerint a gép szárnyában és a törzs középső részén történt robbanás még a levegőben, és ez vezetett a katasztrófához”

A vizsgálat szerint ezt a gépen és a holttesteken lévő – a vizsgálat részeként néhányat exhumáltak is – trotil nyomok bizonyítják. Ezúttal egy oregoni laboratórium vizsgálataival erősítik meg a trotil nyomait, méghozzá a gép olyan részeiben, amelyeket egy 2009-es oroszországi nagyjavítás alkalmával cseréltek ki. A mostani vizsgálat szerint ekkor helyezték el a trotilt a gépbe, és ez okozta a balesetet.

Wyniki prac from Podkomisja Smoleńska on Vimeo.

A fekete dobozok nyilvánosságra hozatala óta a többség szemében egyértelmű – a felmérések szerint a megkérdezettek közel harmada hiszi csak, hogy Lengyelország akkori elnöke és társai gyilkos merénylet áldozatai lettek -, hogy a sietség miatt kényszerhelyzetbe került pilóták hibáztak. Az is érthető, ha Jaroslaw Kaczynski nem tudja feldolgozni a testvére halálát.

„Az újabb és újabb vizsgálatok azonban már nem a tragédiáról, jóval inkább annak politikai alapú újraértelmezéséről szólnak”

Mert nem érthető, hogy miért titkolta volna el az akkori lengyel kormány a tragédia valódi okait. Mint ahogy az sem, hogy miért lett volna érdeke Oroszországnak felrobbantani a kormánygépet éppen a kétoldalú kapcsolatok felívelő korszakában. Meg egyébként is! Ráadásul épp a saját területe felett! S hogyan is lehetett volna robbanószer a kormánygépben, amelyet folyamatosan átvizsgáltak? Egyszóval, a halottakat lassan békében kellene már hagyni, s nem aktuálpolitikai célok érdekében felhasználni. Mert ami most folyik, az egyrészről a PiS legnagyobb politikai ellenfelének, az akkor még Donald Tusk vezette Polgári Platformnak és Oroszországnak a lejáratását szolgálja.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.