//Nincs karácsony bejgli nélkül

Nincs karácsony bejgli nélkül

MEGOSZTÁS

Karácsony közeledtével számos olyan ételt készítünk, amit év közben nem igazán fogyasztunk. A hagyományok sok családban generációról generációra adódnak át és meghatározzák, hogy mi kerül az asztalra. Régi idők óta emelik az ünnep fényét a tradicionálisan karácsonyi fogások. Hogy mi az oka annak, hogy ezen ételek többségét az évnek kifejezetten ezen szakában fogyasztjuk, annak számos magyarázata van. Némelyik étel elkészítése rendkívül időigényes, mondhatjuk kissé macerás, vannak fogások, melyek túlzottan tartalmasak, de lehet, hogy a bekerülésük árát sokalljuk. És természetesen meghatározó az ételek szimbolikája is, ami az ünnepkörhöz tartozó történeteket és jókívánságokat hivatott megőrizni.

Általában, ha hagyományokról van szó, azok zömében pogány szokásokra vezethetők vissza. Így van ez az ünnepek ideje alatt elkészített tradicionális ételekkel is, amelyek mind szimbolikus jelentést hordoznak magukban.

Az év utolsó napjaiban szokás kielemezni az elmúlt évet. Hogy a jó eredményre ráhangolódjunk és a következőt is alaposan előkészítsük, a téli ünnepkörök alkalmával a többség igyekszik olyan étkeket fogyasztani, melyek sok termést hoznak. Az ilyen ételek bőséges újévet prognosztizálnak. Sokan hisznek az elfogyasztott ételek erejében.

„Nincs ez másképpen a – hagyományosan készített – diós és mákos bejgli esetében sem: A dió ősi Krisztus-szimbólum, ami többek közt gazdagságot, jólétet jelképez, de véd a rontástól is. Az alma az élet fáját is jelenti. A mák pedig bőséget, termékenységet jelent. Tehát tökéletesen belesimul a karácsony varázsába”

A bejgli közép-európai kalácsféle, eredetileg lengyel, pontosabban sziléziai sütemény. Az eredeti kalácsféle neve makowiec (mákos kalács), vagy strucla s makiem (mákos tekercs), mely Európában a 14. századtól ismert. A magyarhoz hasonlóan készül és ízesítik, és szintén tradicionális karácsonyi sütemény. A keresztény hagyományok alapján a mák és a máktöltelék ugyancsak a bőség jele Lengyelországban. A népi hiedelem szerint a szenteste fogyasztott mák boldogságot hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt biztosít.

„Magyarországra német és osztrák közvetítéssel került, és terjedt el széles körben a 19. század második felében”

Ekkortól kezdték ugyanis német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Nálunk a többség az étel német eredetű elnevezését használja, és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba. De sok helyen nevezik mákos, diós tekercsnek vagy patkónak is. Ma már számtalan ilyen-olyan töltelékkel, ízesítéssel készül ez a tekercs, de mi maradjunk a tradicionális mákos és diós változatánál.

A házi bejgli elkészítésétől sokan ódzkodnak, és inkább megveszik annak többnyire silány, bolti verzióját. Ha úgy döntünk – nagyon helyesen –, hogy idén házi bejgli kerüljön a karácsonyi asztalra, akkor a legfontosabb, hogy ne stresszeljünk, és főleg ne bosszankodjunk, ha elsőre nem tökéletesre sikerül.

„A bejglisütés szóljon inkább az ünnepi készülődésről. A karácsonyt megelőző időszaknak talán legnagyobb ereje és szépsége, ahogyan díszbe öltöztetjük lelkünket”

Kívül-belül történik a készülődés. Az ajándékok kigondolásával, készítésével, azzal, ahogy fénybe borulnak a sötét téli esték. A hangulathoz tartoznak a karácsonyi illatok. A narancs és a fahéj, a forralt bor tele gyümölcsökkel és a szorgos gyerekkezek is, például mézeskalács sütés közben. A bejglisütés a maga komolyságával pedig lehet felnőtt, baráti program, nálam tehát egy kellemes társas időtöltéssel párosul. Ha tehetik, többedmagukkal készítsék el ezt a szenzációs süteményt, szeretetteljes baráti társaságban hangolódva a karácsonyra. És akkor következzék a családi-, baráti-, ismerősi-kör legeslegjobb receptjével: Böbe Bejglije.

Böbe Bejglije

Hozzávalók (4 rúdhoz ):

A tésztához:
70 dkg finomliszt, 35 dkg margarin, 6 dkg porcukor, 1 tojás+ 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 dkg élesztő, kevés tej, só.
Az elkészült töltelék megkenéséhez szükség lesz még egy tojásra.

A diós töltelékhez:
36 dkg darált dió, 25 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, fahéj, kakaópor, mazsola, citromreszelék, narancsreszelék, 1 dl rum, 2 dl víz

A mákos töltelékhez:
36 dkg darált mák, 25 dkg cukor, 1 fél alma lereszelve, 1 vaníliás cukor, fahéj, kakaópor, mazsola, citromreszelék, narancsreszelék, 1 dl rum, 2 dl víz


A bejgli elkészítését érdemes a töltelékkel kezdeni. A mákos töltelék esetében a vízbe kevert cukrot a belereszelt citrom- és narancshéjjal főzzük fel szirupnak. Ha ezzel megvagyunk, akkor keverjük bele a mákot, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a fahéjat, a mazsolát és a reszelt almát. Öntsük hozzá a rumot is, és tegyük félre kihűlni.

A diós tölteléket úgyanígy készítsük el, amely csak annyiban különbözik, hogy nem kerül bele reszelt alma.

A tészta elkészítésekor a margarint vágjuk kis kockákra, adjuk hozzá a lisztet, a tejfölt, a porcukrot és egy csipetnyi sót. Egy, másfél deci felmelegített langyos tejbe tegyünk egy kis cukrot és két dkg élesztőt futtassunk fel benne. Ha az élesztő felfutott, tegyük hozzá a tésztához és gyúrjuk jól át. Ha kézzel dolgozunk, egy jó húsz perces munkára számítsunk. Ha szemcsés lesz a massza, akkor jól csináltuk. Ezt követően keverjük bele a tojásokat és gyúrjuk azt egységes állagú tésztává. Meleg helyen hagyjuk pihenni fél órát.

„Ha letelt az idő, osszuk négy egyenlő részre a tésztát”

A tészta adagokat nyújtsuk vékony téglalappá. A mák- és dió-töltelékből mérjünk ki annyit, amennyi a tészta súlya volt, és kenjük el egyenletesen a kinyújtott tésztalapokon. Egy vékony csíkot hagyunk csak szabadon az alsó hosszanti oldalon, ahonnan a tekerést kezdeni fogjuk.

Szorosan feltekerjük a bejgliket, amelyeket helyezzünk sütőpapíros tepsire. Arra vigyázzunk, hogy sütés közben a bejglik térfogata nőni fog, ezért célszerű nem szorosan egymás mellé helyezni őket. Ezt követően a bejgliket egy villa segítségével szúrkáljuk meg pár helyen. Ez azért fontos, mert ezáltal elkerülhetjük, hogy berepedjenek. Kenjük meg egy tojással a tetejüket, majd ismét tegyük félre egy kevés időre még pihenni. Előmelegített sütőben, 170 fokon süssük aranybarnára a bejgliket. Úgy 40 perc alatt meg is sülnek. A kihűlt bejgliket celofánba tekerve tároljuk. Én a mákosra esküszöm! És Önök?
Bátor bejglisütést, kellemes készülődést és boldog karácsonyt kívánok!

MEGOSZTÁS