//Navalnij vesztett, zuhan a támogatottsága
„Jelenleg ott tartunk, hogy Navalnij tavaly szeptemberben még 20 százalékos népszerűsége 2021 nyarára 14 százalékra esett. Ezzel szemben 50 százalékról 62 százalékra nőtt azok aránya, akik kimondottan ellenségesen viszonyulnak az ellenzéki politikushoz” #moszkvater

Navalnij vesztett, zuhan a támogatottsága

MEGOSZTÁS

Jól számolt a Kreml. Az orosz társadalomban korábban sem túlságosan támogatott Alekszej Navalnij népszerűsége az ellenzéki politikus elítélése, és a mögötte álló szervezeti struktúra szélsőségessé nyilvánítása után tovább csökkent. Mint az lenni szokott, a többség elfordul a vesztesektől.

„Jelenleg ott tartunk, hogy Navalnij tavaly szeptemberben még 20 százalékos népszerűsége 2021 nyarára 14 százalékra esett. Ezzel szemben 50 százalékról 62 százalékra nőtt azok aránya, akik kimondottan ellenségesen viszonyulnak az ellenzéki politikushoz” #moszkvater
„Jelenleg ott tartunk, hogy Navalnij tavaly szeptemberben még 20 százalékos népszerűsége 2021 nyarára 14 százalékra esett. Ezzel szemben 50 százalékról 62 százalékra nőtt azok aránya, akik kimondottan ellenségesen viszonyulnak az ellenzéki politikushoz”
Fotó:EUROPRESS/Sputnik/Moscow’s Preobrazhensky District/AFP

Nincsen olyan Oroszországot érintő nemzetközi találkozó, vagy cikk a nyugati fősodor médiában, ahol ne említenék a rendszer áldozataként és az ellenzék szimbolikus vezetőjeként Alekszej Navalnijt. Az ellenzéki politikusért kiállt a Vlagyimir Putyinnal folytatott genfi találkozója előtt és után Joe Biden is, a nyugati sajtó pedig úgy tálalta az eseményt, mintha ez lenne a megbeszélések egyik legfőbb témája. Az amerikai elnök figyelmeztette kollégáját, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha Navalnijnak valamilyen baja esne a büntetőtelepen. Nos, az ellenzéki politikust szép lassan elfelejtik anélkül is, hogy bárki is az életére törne. Sőt, e veszély tudatos ébren tartása sem hatja meg az orosz döntő többségét.

„Egyre inkább úgy tűnik, hogy bevált a Kreml számítása, és egy időre biztosan semlegesítette a Nyugat legfőbb orosz belpolitikai ütőkártyáját. Az oroszok többsége támogatja a hatalom Navalnijjal és szervezetével szembeni fellépését”

A Kreml által külföldi ügynökként megbélyegzett Levada Központ friss felmérése alapján az utóbbi hónapokban látványosan romlott az oroszok viszonyulása az ellenzéki politikushoz. Alekszej Navalnij tevékenységét mindössze a megkérdezettek 14 százaléka támogatja, és mindössze a felmérésben részt vevők negyede elégedetlen azzal, hogy a politikus mögött álló szervezeti struktúrát a bíróság szélsőségesnek nyilvánította.  Ezzel szemben a társadalom harmada támogatja a hatalom eme lépését, míg a többieket az egész nem érdekli.

„Ezek a számok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a hatalom jól számolt azzal, hogy milyen hatása lesz annak, ha Navalnijt az őszi parlamenti választások előtt <kivonják a forgalomból>. A rendszeren kívüli ellenzéket megtörték a hatalom lépései, a társadalom e szűk rétege mély apátiába süllyedt, a januárban pedig még Navalnij mellé álló semlegesek pedig elfordultak a vesztes ellenzéktől”

Eddig tehát nem vált be az a terv, hogy a tavaly augusztusban mérgezés miatt kórházba került, majd Berlinben gyógykezelt Alekszej Navalnij hazatérésével belpolitikai nyomás alá helyezik Vlagyimir Putyint, és ezzel is megnehezítik a politikai átmenet nyugodt lebonyolítását. Az e szempontból fontos szeptemberi duma választások környékén persze még biztosan számíthat a hatalom a nyomás fokozódására, a Navalnij biztosra vett letartóztatásához, és mártírrá emeléséhez fűzött remények azonban eddig nem váltak be. Az is csak ideig-óráig működött, hogy a Navalnij körül egyre átlátszóbban mesterségesen kreált hírekkel, botrányocskákkal fenntartsák az ellenzéki politikus iránti figyelmet.

„Jelenleg ott tartunk, hogy Navalnij tavaly szeptemberben még 20 százalékos népszerűsége 2021 nyarára 14 százalékra esett. Ezzel szemben 50 százalékról 62 százalékra nőtt azok aránya, akik kimondottan ellenségesen viszonyulnak az ellenzéki politikushoz”

Ráadásul a megkérdezettek 32 százaléka helyesli Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) nyár eleji szélsőséges szervezetté nyilvánítását, és igazgatójának, Ivan Zsdanovnak a letartóztatását is. Ezzel szemben a megkérdezettek 27 százaléka ellenzi ezt a lépést, míg 38 százalék számára közömbös az egész. Nem meglepő, hogy a legnagyobb Navalnij támogatottsága a fiatalok körében – 33 százalék ellenzi az alapítvánnyal szembeni fellépést -, a középkorúak legnagyobb része (46 százalék) számára közömbös a kérdés, míg az 55 év felettiek majdnem fele (45 százalék) egyenesen támogatja a hatalom döntését. A 40 és 54 év közöttiek 32 százaléka osztja ezt a véleményt.

A Navalnij körüli propaganda kampányt látja az ellenzéki politikus népszerűségének csökkenése mögött Gyenyisz Volkov, a Levada Központ igazgatója. A szociológus ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy

„az ellenzék táborát megtörte az FBK szétverése”

A Navalnijjal szimpatizálók elkeseredettek, és a felmérés során gyakran tették fel a kérdést, mit ért el a hazatérésével és letartóztattatásával a politikus. Úgy vélik, hogy jelenleg semmi esély a változásokra, és Volkov szerint így a reménytelenség jellemzi ezt a tábort. A szociológus úgy látja, hogy ez a reményvesztettség nagyobb, mint a januári tüntetések szétverése és a letartóztatások miatti félelem volt. Volkov szerint a politikus népszerűség vesztése lassulni fog, ám Navalnij csapatának folyamatosan életjeleket kell adnia ahhoz, hogy legalább a szimpatizánsok kemény magját megtartsa. Semmi meglepőt nem lát a jelenlegi trendekben a BBC-nek nyilatkozó Abbasz Galljamov politológus, aki szerint az ellenzék vereségét látva a januárban Navalnij mögé állók is elfordultak, és mint ilyenkor általában, opportunista módon a győztest támogatják. Ez a trend csak a hatalom újabb nagy hibája esetén fordulhat meg, Galljamov azonban optimistán megjegyzi, hogy az idő jó eséllyel az ellenzéknek dolgozik, hiszen a korábbi tüntetéseket kiváltó okok ma is fennállnak.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.