//Multimilliomos orosz popcsillagok
Polina Gagarina a 2015-ös Eurovíziós dalfesztiválon második helyezést ért el #moszkvater

Multimilliomos orosz popcsillagok

MEGOSZTÁS

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy mennyit keresnek az amerikai vagy európai popsztárok. Azzal már kevesebben, hogy az orosz könnyűzenei ipar milyen pénzeket generál, és tesz ezzel multimilliomossá sokakat.

Polina Gagarina a 2015-ös Eurovíziós dalfesztiválon második helyezést ért el #moszkvater
Polina Gagarina (jobbra) a 2015-ös Eurovíziós dalfesztiválon második helyezést ért el
Fotó:EUROPRESS/Vladimir Astapkovich/Sputnik

Már a kommunista rendszer is kitermelte a sztárjait, akik azokban az időkben olyan bevételekre tettek szert, amiről a hétköznapi ember még álmodni sem tudott. A rendszer pedig elnézte nekik, mert tulajdonképpen becsületes úton tettek szert a vagyonukra.

„Alla Pugacsova, Filip Kirkorov vagy Lolita már abban az időben gazdag volt, amikor – egy kis túlzással – szégyennek számított”

Voltak hírek amerikai, spanyolországi villákról, vagy éppen kacsalábon forgó Moszkva melletti dácsákról már akkoriban is. És ezek bizony nem pletykák voltak, hanem a való igazság. Egy 150 milliós országban hihetetlen gazdagságra lehet szert tenni a pop műfajban, ha valaki tehetséges és megfelelő mecénásra talál, aki egyengeti az útját. Persze, itt a tényleg tehetségesekre gondolok, mert a rossznyelvek és az irigyek szerint vannak olyanok, akik csak kifeküdték maguknak a hírnévhez vezető utat. De bele sem merek gondolni abba, hogy ilyesmi létezik.

„A Forbes 2020-as listáján olyan nevek szerepelnek, mint a rapzenész Basta, a popdíva Polina Gagarina, vagy a lányok kedvence Gyima Bilan”

Basta vagy polgári nevén Vaszilij Vakulenko Rosztov-na Donuban született 1980-ban. Rapzenész, producer, néha színész. Több évadban a Voice tehetségkutató zsűritagja. A tavalyi adózott keresete 6,6 millió dollár volt. Miután vagy tizenöt éve az élvonalban rappel, tudott annyit félretenni, hogy megvegye szülővárosa futballcsapatát.

Polina Gagarina 1987-ben született, 2003-ban 16 hatévesen megnyerte a Csillag születik orosz verzióját és innen csak felfelé vezet az útja. Tavaly 6,4 milliót keresett dollárban számolva. Ő is volt zsűritag néhány évadban. A 2015-ös Eurovíziós dalfesztiválon második helyezést ért el.

Az 1981-es születésű Gyima Bilan 2006-ban lett második az Eurovíziós dalfesztiválon, az ő éves keresete is bőven veri a 6 millió dollárt. Amellett, hogy elképesztően népszerű, rengeteget áldoz a családjára és szponzorál sokakat.

Ezt a három embert találomra választottam. Rajtuk kívül van még a listán rengeteg név. Nem ismerem a magyar popsztárok bevételeit, de kétlem, hogy köszönő viszonyban lennének ezekkel a számokkal. Pedig nálunk is vannak tehetségkutatók, amiben feltűnnek tehetségek, de a magyar felvevő piac véges. Az pedig, hogy a producerek mennyit keresnek, és hogyan manipulálják/használják ki a felfedezettjeiket, az egy másik mese.

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.